Inlägg från: Anonym (Ta vara på livet) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ta vara på livet)

    Otrogen utan att känna ånger

    Till TS:
    Ja, jag är en livsglad kvinna med älskare som trivs med mig själv, lever ett bra liv, och jag känner igen mig och jag reagerar ungefär som du.

    Det har hänt ibland att jag har känt ånger, men med tiden har jag kunnat identifiera att det inträffar när jag har låtit mig påverkas av omgivningen, den allmänna debatten, traditionella fördomar,eller något liknande. Men om jag bara ser det ur mitt eget perspektiv, utan yttre påverkan, så känner jag ingen ånger.

    Ja, sett ur mångas ögon, och enligt traditionella sätt att se på saken så anses det vara något fel på dig och på mig.
    Men det finns också stöd i forskning, i mig själv och i icke traditionella sätt att se på saken, att det absolut inte är något fel på dig eller mig.

    Jag har under lång tid intresserat mig för dessa och liknande frågor, försökt att vara öppen och under lång tid studera mig själv som person och människa. Bl a har jag valt att gå i terapi. Inte i huvudsak och enbart för dessa frågeställningar men jag också fått mycket intressanta insikter även gällande t ex otrohet och att inte känna ånger, etc.
    Jag är numera helt trygg i att det inte är något grundläggande fel på mig eller i det sätt jag har valt att se på livet.
    Men jag har insett att jag måste förstå och acceptera att andra människor har mycket svårare acceptera mig som person och mina åsikter än vad jag har att acceptera dem.

    Jag kommer fortsätta ta eget huvudansvar att vara på mitt eget liv, ingen annan kommer göra det åt mig. Livet har så mycket gott att erbjuda men jag känner att jag kommer finnas här under en alltför kort tid.
    Jag förstår och respekterar i huvudsak de begränsningar som finns och som även ingår i helhetsbilden för mig när jag vill uppnå ett gott liv. Min make och familjen är också mycket viktiga i mitt goda liv.
    Men medvetet väljer jag också att med eget ansvar och rent egoistiskt för min egen skull att tänja lite på traditionella gränser, de gränser som är satta av andra och inte av mig.
    Jag älskar min man och jag anser att vår kärlek är äkta, djup och ömsesidig. Men väljer även medvetet att inte begränsa mig till att vara exklusivt bara med honom, jag avstår inte från att ha en älskare. Det handlar mest om sex men också om flera andra dimensioner, t ex att känna nyförälskelse och även omväxling är några viktiga faktorer för mig. När jag har valt att leva på detta sätt, som inte är allmänt accepterat, så försöker jag ta ansvar även för mina nära och kära, alla andra, och vårt gemensamma liv.
    Jag väljer sköta detta diskret och i hemlighet, främst för min egen skull men också för allas skull.

    Ni som förfasar er och som dömer TS och mig, jag försöker förstå er och jag accepterar att ni har valt ert sätt att se på saken. Kanske tycker jag också lite synd om er som inte har möjlighet leva ett underbart liv med samma glädje och tillfredsställelse som jag.

  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (M) skrev 2019-01-17 10:43:28 följande:
    Synnerligen intressant. Kan du inte utveckla det där med att det finns stöd i forskningen för att det du och TS sysslar med är helt normalt och sunt? 
    Nej, jag har aldrig påstått att att det finns stöd i vare sig forskning eller i min egen uppfattning att du någonsin skulle kunna uppfatta det jag och TS sysslar med som helt normalt och sunt.

    Jag vet inte vad du sysslar med, men är du helt säker på att det finns stöd i forskningen att det du sysslar med verkligen är helt normalt och sunt?
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (Ka) skrev 2019-01-17 10:49:45 följande:

    Hämtat från Wikipedia. Inte bästa stället att hämta fakta kanske, men otroligt vad beskrivningen stämmer in bra på Ts...


    Psykopati (från psyche "själ", "liv" och pathos "lidande") är en generell beteckning på en störd personlighet ifråga om känsloliv och vilja att följa sociala normer. Det räknas ibland som en personlighetsstörning, men det finns inte som diagnos i någon standardiserad diagnosmanual.[1] Psykopati associeras ofta med kriminalitet, men personligheten måste inte vara oförmögen att leva laglydigt. Många begår till följd av störningen handlingar som av majoriteten uppfattas som onda; psykopaten är oförmögen att känna ånger, utan kan tvärtom skryta med att ha kommit strafflöst undan. Andelen psykopater uppskattas till omkring ett par procent av befolkningen.[2]


    När människor med psykossjukdomar ofta har bisarra beteenden och uppföranden, är psykopaten istället väl medveten om att föra sig rätt, vara trevlig och att ge ett gott intryck ? det ingår i störningen. Uppförandet kan dock vara teatraliskt eller tillgjort, personen kan uttrycka uppfattningar om sin egen förträfflighet, simulera känslor som anses passande, allt i syfte att manipulera för att uppnå bestämda personliga målsättningar. En person med psykopatisk störning har som regel svårt att förstå nyansskillnader i känslor, till exempel skillnaden mellan sexuell attraktion och äkta kärlek. I kombination med detta har psykopater ofta drag av impulskontrollstörningar samt saknar tålamod; de söker sig till äventyr och beter sig ansvarslöst.[3]


    Anonym (Ka); är du säker på att inte mycket i ovan stämmer in även på dig? Jag är övertygad om att en hel del som beskrivs ovan stämmer in rätt bra också på dig.
    F ö är ovan inte helt faktabaserat. I dag ifrågasätts de traditionella s k "sociala normer" som är hela grunden man utgår från i ovan text från Wikipedia.
    Vem bestämmer exakt vad som avses med "sociala normer"? Kanske är det du Ka och dina gelikar som bestämmer? I så fall, varför är det just ni som exakt bestämmer "sociala normer" och att dessa till sista bokstaven även gäller för t ex TS och mig?

    Du är en person som väljer engagera dig i att döma en annan människa för att vara psykophat. Är du säker att TS har större problem eller större personlighetsstörning än du?

    Jag lever ett lyckligt och gott liv. Jag önskar dig detsamma.
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (M) skrev 2019-01-17 11:00:42 följande:
    "Ja, sett ur mångas ögon, och enligt traditionella sätt att se på saken så anses det vara något fel på dig och på mig.
    Men det finns också stöd i forskning, i mig själv och i icke traditionella sätt att se på saken, att det absolut inte är något fel på dig eller mig."

    Men vad menade du då med det här?
    Jag tror säkert att du känner till att det finns forskning som visar att det inte alltid och fullt ut är helt naturligt att vi lever absolut monogamt?
    Jag är rätt övertygad, om du vet något alls om dessa frågor, att du hört talas om att flera forskare menar att det är främst av religiösa skäl och liknande, inte av naturligt nedärvda skäl, som vi i allmänhet vill försöka sträva efter att leva strängt monogamt.
    Om du inbillar dig att det skulle krävas någon länk eller liknande för detta så får du fortsätta inbilla dig det.
    Om du (låtsas?) inte har en aning så kan du avhjälpa det med mindre än 5 minuters googlande för att bekräfta. Om du är ärligt intresserad så finns massor för dig att förkovra dig, dock övervägande på det engelska språket.
    Lycka till med att skaffa dig kompetens inom dessa frågor som du väljer att debattera.
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (man) skrev 2019-01-17 11:07:02 följande:
    Du verkar ha missuppfattat vad moral är. Moral är INTE något som var och en hittar på var för sig. Moral är vad majoriteten anser vara rätt eller fel. Det räcker alltså inte med att du eller TS anser att de ni gör är rätt för att det ska bli moraliskt rätt.

    Du kan ganska sätta dina "teorier" på prov, fråga din man och se vad han tycker om det du pysslar med. Fråga dina barn vad de tycker om det så får du svart på vitt om det du gör är rätt eller fel.
    Jag har väl inte pratat om moral?
    Helt och absolut säkert att jag inte har diskuterat vad du anser eller vad majoriteten anser vara god moral.
    Vad du tycker, vilka värderingar du väljer att ha, påverkas självfallet av din miljö och mycket annat. Det får stå för dig.
    Om jag hade skäl, t ex om du var min vän eller nära arbetskamrat, skulle jag lägga mig vinning om att försöka förstå dig och även att acceptera dig och dina åsikter.
    I ett sådant fall skulle jag hoppas på samma vilja att försöka förstå även från din sida, men jag skulle aldrig någonsin kräva av dig att du måste ha samma åsikt som jag och jag skulle aldrig försöka tvinga dig att ändra dina åsikter.

    På vilket sätt skulle det bli bättre för min make eller för barnen att jag skulle fråga dem om det här? På vilket sätt skulle något bli bättre för någon?

    Jag tror du bara och enbart utgår från dig själv och dina egna känslor här? Du är i ett läge där du absolut skulle vilja att din partner frågade dig.
    Men du kan ju därför inte utgå från att jag måste göra det eller att något skulle bli bättre för någon i mitt liv om jag frågade dem.
    Eller försöker du påstå att du skulle veta bättre än mig vad som är bäst för min make och mina nära?
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-17 11:20:48 följande:
    Jag tror att vi predikar i fel kyrka, min vän ;)
    Tur att mitt livsmål inte är att omvända någon till "the dark side". Ju mer utrymme det finns här för mig desto bättre. Haha.
    Innebär det att du känner dig stolt och nöjd med att ha klarat av att döma en annan människa som psykopat?
    Om du försöker se på det med öppna ögon, vad säger det om dig?
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (M 2) skrev 2019-01-17 11:03:36 följande:
    Använder ni kondom?
    Ja.
    Men det har förekommit medvetna undantag.
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (P.E.) skrev 2019-01-17 11:20:48 följande:
    Jag tror att vi predikar i fel kyrka, min vän ;)
    Tur att mitt livsmål inte är att omvända någon till "the dark side". Ju mer utrymme det finns här för mig desto bättre. Haha.
    Jag tror att du har helt rätt min vänSolig
    Vi försöker inte omvända någon, men det verkar finnas gott om dem som skulle vilja omvända oss. 

    Undrar om de själva har koll på vad som driver dem?
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (man) skrev 2019-01-17 11:48:08 följande:
    Klart ni gör eftersom ni båda har avvikande moraliska värderingar och ingen av er verkar ha någon självinsikt över det pga av att ni båda verkar vara extremt duktiga på att ljuga för er själva.

    Att svika, ljuga och förnedra andra människor är liksom ganska vedertaget felaktiga handlingar för i stort sett alla människor på planeten. Det skiljer en del i hur man ser på sexualitet mellan kulturer men lögner och svek är något som förkastas i stort sett alla kulturer. Men ändå sitter ni två här och försöker få alla andra och tro att det ni gör är ok och helt moraliskt bara för att ni två säger så?

    Så när du säger "fel kyrka" så förmodar jag att du menar människor med normala moraliska värderingar. Vad är då "rätt kyrka" för er? Människor med sjuka moraliska värderingar? Och då kan man fråga sig om ni verkligen skulle vilja umgås med människor som behandlar er lika omoraliskt som ni gör med andra?

    Vad gäller empatistörda och narcissistiska människor så är det väl inte alla av dem som har självinsikt över sin egen sjukdom, frågar man dem så lär de (precis som ni) säga att det är alla andra som har fel. Det betyder givetvis inte att någon av behöver ha en sån störning även om en del av det ni gör liknar det de gör (svek, lögner och manipulation utan någon som helt ånger över det). Men poängen är alltså att människor som beter sig illa mot andra sällan vill medge det för sig själva, inte ens psykopater och narcissister.
    Avvikande från vad då? Från det du eller vem har bestämt? Traditionella allmänna moraliska värderingar, som av alltfler anses vara alltmer gamla och förlegade, grundar sig mest på väldigt gamla religiösa s k lagar. Som i dag snabbare än någonsin i historien förändras och luckras upp genom så extremt stor påverkan från nya omständigheter i vårt samhälle och i omvärlden.
    Mycket i vårt samhälle har förändrats oerhört snabbt under bara de senaste tio åren. Många hävdar att förändringen kommer gå ännu snabbare i den närmaste framtiden.
    Men du vet förstås bättre. Du vet att utvecklingen och förändringen kommer stanna tvärt nu för att snarare gå tillbaka?
    Du vet att de moraliska värderingarna inte nämnvärt kommer förändras i framtiden? 

    Känner du till Frankrike och vilka skillnader man har där gällande moraliska värderingar till skillnad mot i Sverige? Särskilt när det gäller det du kallar otrohet? Deras mest kända och hyllade president hade en älskarinna, de hade barn tillsammans, och älskarinnan deltog gemensamt och vid sidan om presidentfrun på hans officiella TV-sända begravning.
    Franska staten och skattebetalarna stod medvetet och öppet för en stor del av älskarinnans levnadskostnader. Jag tror på goda grunder att han periodvis var Frankrikes allra mest populära president genom alla tider och älskad av större delen av befolkningen, samtidigt som han öppet hade en älskarinna.
    Jag vågar lova dig att alla dessa miljoner människor i Frankrike INTE delar dina moraliska värderingar. De skulle inte gilla att du talar för dem gällande din egen uppfattning vad som är rätt och vad som är rätt av allmänheten och majoriteten att tycka.
    I Frankrike är det så allmänt accepterat med älskare/älskarinna att det tom avhandlas i lagtexter och även t ex i säkerhetsföreskrifter för politiker och skyddsvärda personer.
    Jag och min familj har levt en hel del i Frankrike.

    Jag tror inte det skulle vara särskilt begåvat av dig att framhärda i dina ordval och dina uppfattningar i ditt inlägg ovan i verkligheten inför en samling fransmän/kvinnor. Jag kan garantera att du skulle minst sagt få det hett om öronen!
    Men förmodligen vet du bättre även gällande detta?
  • Anonym (Ta vara på livet)
    Anonym (Ka) skrev 2019-01-17 11:48:20 följande:
    Kan säga att inget, i den texten stämmer in på mig. Vet inte vad som får dig att anta det, men du får gärna förklara.

    Jag har däremot, som jag tidigare sagt sett efterverkningarna av psykopater i min profession. Gör däremot ingen koppling på detta till dig eller Ts, eftersom jag inte har en aning om vad det har för påverkan i ert uppdrag/anställning.

    Vad normer beträffar, är det varken jag eller mina "gelikar" som bestämmer dom, utan helt enkelt beteenden som minst skadar omgivningen. Det jag befarar är att om era sociala normer skulle bli mest vanliga i samhället, skulle det bli kaos
    Så du menar att det pga av moral gällande otrohet råder väldigt mycket mera kaos i t ex Frankrike än vad det är i Sverige?

    I Frankrike har det fungerat så här under väldigt långa tider, utan att det på något sätt anses särskilt märkvärdigt.
    Jag är helt övertygad att utvecklingen i Sverige och i många andra länder snarare kommer att gå i Fransk riktning än i din riktning.
    Men den som lever får se.
Svar på tråden Otrogen utan att känna ånger