• Anonym (nej)

    Ingår duschhuvudet?

    Du hyr en funktion, inte ett enskilt munstycke, så nej, du är inte garanterad att det blir just detta. Dels kan aktuell hyresgäst ha köpt det själv, och sätter tillbaka det gamla, dels kan hyresvärden byta tillbaka till standard innan du flyttar in.

    Vad regeln säger är att vad som ingår när du flyttar in (inte möbler etc förstås) hör till lägenheten och då är hyresvärden ansvarig för det. Med andra ord, om inte persienner, frys, diskbänksbelysning finns nr du flyttar in (det finns inga lagkrav på sådant) ingår de inte i standard och du kan inte kräva att få dem, bara fråga snällt. Men tidigare hyresgäst köpt dem och lämnat kvar så de finns när du tar över lägenehten övergår de till att bli standard för dig och hyresvärden blir tvungen att fixa eller byta ut dem mot likvärdiga ifall de skulle gå sönder utan att ta betalt för det. Då kan hyresvärden inte bli av med dem förrän om du själv flyttar.

    När vi fick vår lägenhet frågade t ex föregående hyresgäst om vi ville köpa diskmaskin och badkar. (Lägenheten hade haft badkar men tidigare ersatts med dusch och det var vad som stod i ritningen. )
    Vi tackade nej. Diskmaskinen tog de med sig men badkaret lämnade de kvar, och det ingår nu i lägenhetens standard i och med att det fanns där när vi flyttade in (när fronthakar gick sönder ersatte hyresvärden med nya utan att knota). Sak samma med en diskbänksbelysning som någon installerat ännu tidigare. När den gick sönder ersatte värden den med en ny modell.
    Däremot hade värden själv kunnat välja att ta bort dessa saker innan vi flyttade in, eller kräva att den hyresgäst som satt in dem återställde.

  • Anonym (nej)
    Anonym (Freddan) skrev 2019-01-20 08:04:16 följande:

    Kan en polisanmälan för stöld leda nånstans? där man uppger att förra boenden sa att den följer med lägenheten?


    Vem skulle tjuven vara? Tog förra hyresgästen med den är det ingen stöld, en gåva är inte gjord förrän den överlämnats. Bytte värden ut den? Innan du tillträder disponeras den av värden som har rätt att återställa till "normalt" skick om inte du och värden har avtal om annat.Värden hyr ut en funktion och den har knappast ändrats i högre grad av ett nytt munstycke av den standard som brukar förekomma.

    Jo, det var säkert en besvikelse om du förälskat dig i ett fint duschmunstycke, men inget olagligt har skett. Köp/spara ihop till ett eget om detta är en viktig sak för dig. Klarar du inte att släppa detta snart är det nog andra problem det handlar om än att du fått ett standardmunstycke där du hoppats på/förväntat dig ett finare.
Svar på tråden Ingår duschhuvudet?