Inlägg från: No Logo |Visa alla inlägg
  • No Logo

    Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar

    AnnaZL skrev 2019-01-28 11:02:23 följande:

    Jag tycker det är så roligt när folk tror att det är biologiskt betingat att pojkar vill leka med bilar och flickor med hästar, när hästar för 150 år sedan var för män/pojkar. Häpp, där ändrades DNA:n snabbt!

     


    Samma sak när det gäller frisyr, kläder och färger - tror de att det finns en inprogrammerad kod för tex att gilla rosa?! Som för övrigt ansågs vara en maskulin färg förr i tiden, på sitt dåtida sexistiska sätt.

    ?Anledningen är att rosa är en tydligare och starkare färg, som lämpar sig bättre för pojkar, medan blått är mera känslig och prydlig, och är sötare på flickor.?
  • No Logo
    Anonym (Alva) skrev 2019-01-28 11:59:54 följande:

    Men det är fullt respektabelt att kvinnor har mörk kostym och kavaj och byxor.

    Varför är allt som är kopplat till kvinnliga egenskaper att betraktas som sämre, svagare och mjukare? Varför är mansnormen något eftersträvdamt av både män och kvinnor?

    Varför är pojkflicka ok men inte flickpojke?

    DET är väl den springande punkten! För könsnormerna värderas helt olika. Och det är det man försöker ändra på.


    Håller helt med! Detta är en av anledningarna till att jag tycker att jämställdhet och genuspedagogik är så viktigt; både pojkar och flickor förlorar på upprätthållandet av gamla könsnormer.
  • No Logo
    Anonym (Undantag) skrev 2019-01-29 13:08:56 följande:

    Om någon säger att det är vanligast att kvinnor dansar balett så brukar hon komma dragande med en skäggig, manlig, skogshuggarkusin som dansar balett bara för att "bevisa att män visst kan dansa balett. 

     


    Är det inlägget citerat här nedanför som du avser?

    Jag förstår inte vad som kan tänkas vara så konstigt med det att det anses vara ett undantag? Räknas jägarplutonen som så supermacho att man omöjligt kan välja den om man lekt med dockor eller vad? Eller är enda naturliga yrkesvalet sjuksköterska för en pojke som uppfostrats att män och kvinnor bör ha samma möjligheter? Jag gör mig inte dum, jag förstår verkligen inte varför sextiotalists son skulle vara ett undantag.
    sextiotalist skrev 2019-01-29 06:21:48 följande:

    Sonen är 20+, har gjort sin militärtjänstgöring på en jägarpluton och pluggar nu till civilingenjör, står upp för sig själv och är inte en bortskämd slyngel som gnäller på andra, utan tar tag i situationen. Och ändå har han fått en uppfostran med att män och kvinnor bör ha samma möjligheter.

    Ja, han lekte en tid med dockor.


Svar på tråden Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar