Inlägg från: AnteBerg |Visa alla inlägg
  • AnteBerg

    Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar

    sextiotalist skrev 2019-01-29 13:56:25 följande:
    Till den personens försvar, han känner nog bara till sin värld och (jag vet, fördomarna osar) och lever troligen i en mindre stad eller en ort, där man fortfarande har hemmafruar och den äldre generationen arbetade på ortens fabrik.

    Jag är mest förvånad att det fortfarande finns de kvar, för vi har ändå både tv och internet i stora delar av landet, så man bör bli varse om att folk lever olika liv.

    Alla jägarförband är macho. Sonen som kanske kompenserar leken med dockorna är ju bara ett av många exempel. 


    Vi är akademiker och bor i en större universitetsstad men frugan och jag bekänner oss inte till "genusvetenskap" utan nöjer oss med jämställdhet :)

  • AnteBerg
    sextiotalist skrev 2019-01-29 14:03:18 följande:
    Oj, inga kvinnor alls? det är ju bara pinsamt, jag nästan skäms för mitt  kön. Att skotta snö är ju roligt (och man får bra motion) och det klarar ju även en flicka av att göra. Tom min 85-åriga mamma skottar bort snön hemma hos henne.

    En enkel fråga, misstänker att det även bort frånskilda och änkor i det området du bor i, hur löser de snöskottning, gräsklippning, gräva i trädgården etc (jag erkänner, jag lämnar bort detta med att byta däck, det gör min sambo också).
    De drivs väl inte av samma komplex att kvinnor minsann kan så de låter barn och barnbarn hjälpa till. De har inget behov av att basunera ut sin kvinnoemancipation på ett internetforum.

    Min mamma som bara är 74 skulle aldrig ta i en snöskyffel frivilligt och hon trivs bra ändå. Pappa och hon delar däremot på de "kvinnliga" sysslorna precis som i många andra jämställda familjer där kvinnorna inte vuxit upp som pojkflickor.
  • AnteBerg
    sextiotalist skrev 2019-01-29 14:03:18 följande:
    Oj, inga kvinnor alls? det är ju bara pinsamt, jag nästan skäms för mitt  kön. Att skotta snö är ju roligt (och man får bra motion) och det klarar ju även en flicka av att göra. Tom min 85-åriga mamma skottar bort snön hemma hos henne.

    En enkel fråga, misstänker att det även bort frånskilda och änkor i det området du bor i, hur löser de snöskottning, gräsklippning, gräva i trädgården etc (jag erkänner, jag lämnar bort detta med att byta däck, det gör min sambo också).

    Man kan studera jämställdhet på närmaste bensinmack.


    I kön till automattvätten är 80% kvinnor. I gör-det-själv hallen är det 80% män.

  • AnteBerg
    sextiotalist skrev 2019-01-29 14:28:12 följande:
    Finns det gör-det--själv-verkstäder fortfarande?
    Fick inte de stänga ner pga säkerheten ?
    I gör det själ hallen på vår okq8 mack kan man både handtvätta bilen (vilket var det som avsågs) och hissa upp bilen i en lift. 
  • AnteBerg
    sextiotalist skrev 2019-01-29 14:27:17 följande:
    Nja, macho kan jag hålla med om, men inte som kompensation för att de lekte med dockor (bör väl tillägga att docklekningen var helt frivilligt från sonens sida). Jag nöjer mig också med jämställdhet, men ser inte genusbiten som något farligt eller hot mot människans existens eller så. Är också fullt medveten om att ytterligheter finns, men ser även vitsen med dessa, då de rör om i grytan. Skulle aldrig i mitt liv rösta på t.ex MP, men var ändå rätt nöjd att de kom in i riksdagen för att vara lite "moralens väktare" när det gäller miljöpolitik

    Än har psykoanalytikern inte sagt sitt så det bordlägger vi.

    Jag lekte själv med actionfigurer (dockor) men har inte utrett följderna av detta närmare... än.


    MP ser jag samma nytta med men genusflummet går fetbort som barnen säger.

  • AnteBerg
    sextiotalist skrev 2019-01-29 14:32:55 följande:
    Tja, jag ser det inte på det sättet. Nu har förvisso bott själv i många år innan jag träffade min sambo och är nog fortfarande i åldern "kan själv".

    Nu har jag mest ingenjörer kring mig, både män och kvinnor, så jag är väl van vid att man tar tag i saker själv, oavsett vad det är och om man är kvinna eller man.
    Mina polare som är ingenjörer är mäkta irriterade på inkvoterade kvinnliga ingenjörer. Tråkigt för de kvinnligt ingenjörer som är seriösa och tar plats på egna meriter.
  • AnteBerg
    sextiotalist skrev 2019-01-29 14:54:10 följande:
    Inkvoterade kvinnliga ingenjörer ?????
    Hur vet han att de är inkvoterade? Det är nog första gången jag har hört talas om att man kvoterar in kvinnliga ingenjörer. Då har jag ändå varit ute i branschen i 30 år.
    Det skall förmodligen vara ett kryss i rutan för jämställdhetsarbete på arbetsplatsen. Vad vet jag?
  • AnteBerg
    AndreaBD skrev 2019-01-29 16:06:03 följande:
    Ja, så måste det vara. Om jag nu främst utgår ifrån mig själv: Jag kör bil - min man har inte körkort. Jag tapetserar och lägger golv (även klinkers). Visserligen, just nu gör min man stambyte i huset. Det klarar jag inte jag. Maskinen väger 17 kilo och även rören är ganska tunga. Men jag har burit upp ungefär 30 hinkar med stenar dem senaste dagarna. Och burit ner cement och sand. Och jag skottar också snö och klipper gräs. Ibland gör min man det också.

    Vi brukar dessutom göra så att vi antigen hjälps åt med dem "manliga" sysslorna också och sedan städar. Eller om det är något som jag verkligen inte kan göra, så gör han det och jag städar. Lite vettig måste man ju vara.

    Det är väl ingen här på forumet som säger att inte du och sextiotalist gör manliga saker? Ni är dock bara undantagen som bekräftar regeln, inget annat.


    Tror du att läppglans-Bella 25 vårar riskerar sina nyfixade naglar med att ratta en snöskyffel?

  • AnteBerg
    AndreaBD skrev 2019-01-29 17:13:27 följande:
    Du kan väl inte bara påstå att allt är ett undantag. Det kan lika väl vara vanligt. Det finns inte bara bortskämda tjejer, det finns bortskämda killar också.

    Och vad tror du alla kvinnor som bor ensamma gör?
    För en utomstående sticker ni två ut på forumet...
  • AnteBerg
    annabellelee skrev 2019-01-29 17:22:42 följande:
    Jag tror det finns fler än du vet om. Du kan inte utgå från din snäva bekantskapskrets av "läppglans-Bellor" (som du föraktfullt skrev).

    Hos oss ansvarar jag för trädgård, gräsklippning, snö och andra utesysslor eftersom min man vuxit upp i stan och inte vet hur man håller i en såg eller häckklippare. Men det är kanske inget männen skryter med på jobbet under fikarasten, att hemma sköter frugan allt. Bara ett försök till förklaring...
    Jag iakttar vilka det är som är ute och grejar när jag går mina promenader där jag bor och det är mest män som är ute och grejar.
  • AnteBerg
    annabellelee skrev 2019-01-29 17:46:44 följande:
    Kvinnor gör nog en del av de manliga också. Men om vi tänker tvärtom - är det rätt att män bara ska göra det typiskt manliga?

    klippa gräs 1ggr/2 veckor (kanske oftare i högsäsong men inget alls på vintern)

    Vs

    Laga mat - varje dag

    Rensa ogräs - 1 timme per vecka

    Vs

    Städa hus (dammsuga, skura toaletter, småplock varje dag, torka av diskbänk, gå ut med soporna) kanske 30 min om dagen-efter-leverans - 3,5 h per vecka

    Tvätta bilen ca 30 min per vecka

    Vs

    Tvätta 3-4 tvättmaskiner i veckan, sortera och vika all tvätt - lätt 2 timmar per vecka

    Tanka bilen ca 10 min

    Vs

    Hjälpa barn med läxor, trösta, natta osv flera timmar varje dag.

    Osv osv.

    Nu är ju den förväntade arbetsfördelningen att mannen gör de manliga sysslorna och så delar man på de kvinnliga.


    Hos oss sköter jag hus och hem och frugan pluggar och jobbar. Frågor på det?


    Ajdå, så förargligt att du råkade stöta på en huslig man ;) 

Svar på tråden Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar