• Cartjan1

    Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar

    Hmm, jag vet inte riktigt om jag håller med i dessa antaganden. När det gäller vardagsteknik så skulle jag säga att jag då inte märkt av några direkta skillnader , som telefoner, datorer, paddor, appar och dylikt. Snarare tvärtom i min omgivning, männen runt 50 och uppåt (min pappa, svärfar, farfar osv) är mindre benägna att använda sig av den formen av teknologi än kvinnorna i den åldern. Däremot är det nog relativt könsstereotypiskt när det gäller mer hantverksteknik, som byggnad, fordon och dylikt.

    Däremot om jag ser till mina intressen, är extremt tv-spels- och dataintresserad samt har ett stort intresse för robotteknik och närstående teknologi, så är min upplevelse att en majoritet är män som delar samma intressen som mig. Märks tydligt på olika sammankomster som mässor, e-sports event etc. Där känns det som att det går 1 kvinna på 30 män - en otroligt mans dominerad bransch.

    Detta är iallafall mina upplevelser, om de hör till regeln eller är ett undantag kan jag inte svara på. Är kvinna på 29 år om det här relevans :)

  • Cartjan1
    Hypotenusan skrev 2019-02-05 19:04:15 följande:

    Nej, jag "muppar" inte - vad det nu betyder. Jag säger som det är, att jag har aldrig känt en kvinna som har varit intresserad av teknik för teknikens egen skull. Som har byggt en rymdraket eller ubåt eller försökt få igång en gammal jetmotor, på fritiden, utan att få betalt... bara av lust. Utan de som har blivit civilingenjörer, har blivit det för att de valt med hjärnan. Inte hjärtat. Och det behöver ju inte heller vara fel! 


    Hmm, kan ju inte säga något om dina upplevelser, dom är ju dina och därmed sanna för dig. Men jag delar inte dina upplevelser fullt ut. Eller det beror givetvis på vilken form av teknik vi talar om. Det du nämner itidigare (mer hantverksorienterad teknik i brist på bättre beskrivning men med fokus på bygge och diverse motorer) kan jag nog säga att min upplevelse är ungefär samma. Men som jag skrev i mitt tidigare inlägg så när det gäller exempelvis datateknologi så ser jag både och, och faktiskt mer kvinnor när det gäller lite äldre åldrar- där är männen mer aviga. Ytterst generellt förstås. Teknik är ett mycket brett begrepp och i ett högteknologiskt samhälle som vi ändå lever i är det nog naturligt att intresse finns inom alla kön.

    Sedan så säger jag inte att det du skriver ang kvinnliga civilingenjörer inte stämmer bland de du känner. Men har i min bekantskap några själv och de har absolut ett genuint intresse för vad de gör - konstruerar, fixar och donar med saker som ligger inom deras profession även på fritiden. Så för mig är det inte sant.

    Ha en trevlig kväll!
Svar på tråden Varför har kvinnor en så tvär och avig inställning till tekniska prylar