Inlägg från: Anonym (Hanna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hanna)

    Överenskommelsen - nya styret i Sverige - en demokratisk bluff!

    När en minioritet har regeringsmakten i ett demokrariskt land heter det minioritetsregering. Det har vi haft för det mesta genom svensk historia. Mellan 1917 och 2018 har Sverige haft 25 minoritetsregeringar och 8 majoritetregeringar.

    En minioritetsregering kan ej bli till utan stöd av en majoritet, därav januariöverenskommelsen. Budget och lagförslag måste ha majoritet i Riksdagen för att gå igenom. Det är Riksdagen som är den högsta beslutande församlingen i Sverige. Vi har en parlamentarisk demokrati i Sverige. Regeringen behöver alltså riksdagens stöd för att kunna styra. Inom parlamentarism ör regeringen beroende av parlmantet (riksdagen) för att kunna genomföra sitt arbete. Det innebär alltså att även om det är en minioritet som sitter i regeringen så behöver de stöd från majoriteten i riksdagen för att få igenom lagar och budget.

    Och riksdagens ledamöter är alltså framröstade av folket i fria val, i Sverige vart 4e år.

  • Anonym (Hanna)
    Anonym (Göran.) skrev 2019-02-18 05:46:06 följande:

    Sossarna tillsammans med småpartier varav två de inte har så mycket gemensamt med?????

    Ja en bluff. INTE demokratiskt.

    S, SD och M de tre största partierna. DET är demokrati. Det är INTE demokrati att stänga ute ett annat parti.


    Så du anser att koallitionsregeringar och alla andra typer av samverkan måste vara mellan de största partierna? Oavsett om de kan komma överens eller ej? Nån form av tvångssamarbete mellan de största partierna? Ska vi ta bort Riksdagens makt då eller hur tänker du att man ska få riksdagsledamöterna att rösta på nåt som de inte tror på/som de anser vara skadligt för landet och/eller partiet? På vilket sätt är det mer demokratiskt att ta bort eller kraftigt minska riksdagens makt?
Svar på tråden Överenskommelsen - nya styret i Sverige - en demokratisk bluff!