• Nicciz

    Letrozol - följas åt?

    En fråga, jag fick det konstaterat att ingen ÄL skett denna månaden via VUL och läkaren som gjorde en fertilitetsutredning på oss sade att det kan bli så ibland. Han ville skriva ut Letrozol för att jag ligger på gränsen till PCOS, hög äggreserv osv. Jag tackade nej då jag haft positiva ÄL stickor sedan oktober när vi påbörjade försök nr 2. Men sen kom jag på, även om ÄL stickorna varit positiva så kanske inte ägget släpper? Eller hur brukar det bli? Ni som är experter, snälla stilla min oro.

  • Nicciz
    Lunne skrev 2019-06-24 10:39:59 följande:

    Det kan tyvärr bli så att det inte släpper trots positivt ÄL-test, ja, och det ska vara speciellt vanligt vid PCO. Fråga läkaren om du kan kolla upp ifall ägglossning blivit av eller inte några cykler i följd med blodprov eller VUL?


    Stort tack för svar! Då får jag antingen kolla om ägglossning skett några månader framåt eller påbörja kur med letrozol på en gång. Frågan är om jag orkar hålla ut några månader...
  • Nicciz
    Lunne skrev 2019-06-24 11:16:03 följande:

    Det är inget lätt val detdär? å ena sidan vill man att det ska ta sig NU, å andra sidan känns det dumt att ta mediciner i onödan... Jag hade extremt oregelbunden cykel innan Letrozol, så det kändes givet, däremot ville jag helst slippa ta ägglossningssprutor då jag är "aningen" rädd för nålar 0:) Så kollade att jag faktiskt fick ÄL på "bara" Letrozol hos läkaren i några månader istället för att börja med Ovitrielle direkt, och det visade sig att den skulle ha varit helt onödig :)


    Det är inte alls lätt! Å andra sidan är Letrozol inte farligt för kroppen, men att undvika medicin är väl alltid bra tänker jag. Förstår att du vill slippa sprutorna, det vill jag också. Fick du regelbunden cykel av Letrozol? Hur kommer det sig att det var onödigt?
    Anonym (Anonym JJ) skrev 2019-06-24 17:40:27 följande:

    Om inte annat så ser du om du får mens cirka 2 veckor efter positivt ÄL-test. Får du den (om du inte är gravid) så vet du ju att du haft ÄL

    Så gör iaf jag. Annars kan Letrozol-dosen behöva höjas


    Men positivt ÄL-test innebär väl inte automatiskt att ägget faktiskt har släppt? Eller? Stegringen kan ju indikera på det men ibland släpper det inte och det är väl det som är grejen med PCOS? Jag har försökt googla och googla men får bättre svar här!
    oshark skrev 2019-06-25 10:20:06 följande:

    Vid en "normal" menscykel är det inte ovanligt att någon gång per år ha en s.k. anovulatorisk cykel, dvs att man inte ägglossar. Även om man då inte ägglossar får man ofta en bortfallsblödning i alla fall, men ofta kommer den lite senare än ens vanliga mens och ter sig lite annorlunda.


    Eftersom det är konstaterat att jag inte har ÄL denna månad, kommer jag få en så kallad bortfallsblödning då?
  • Nicciz

    Fick ingen ÄL förra månaden vilket gjort att mensen är 10 dagar sen eller utebliven. Läkaren har ordinerat ut två mediciner, ska först äta någon medicin i 10 dagar för att framkalla en blödning och sedan Letrozol dag 3-7. Problemet är att den där medicinen som ska framkalla blödning inte finns i lager någonstans utan är restad. Kan jag köra Letrozol ändå eller måste jag invänta en blödning? Någon som haft samma bekymmer?

  • Nicciz
    oshark skrev 2019-07-10 19:57:04 följande:

    Troligtvis Provera eller Primolut Nor. Jag fick PN.

    Tror nog du måste ta den först. För att "rensa ut" och starta om. Men ring gyn och fråga. Du kanske kan få den andra varianten om den ena inte finns.


    Provera var det tydligen. Men den finns inte någonstans... typiskt ska ringa gyn och kolla. Tack!
  • Nicciz
    RainLuau skrev 2019-07-12 12:11:26 följande:

    Nicci om man inte får ÄL hur fick du tag på recept för att framkalla blödningen? Frågar bara eftersom jag har haft erfarenhet med långa väntetid med mens men fick aldrig tabletter. Föra året .. min längsta ..så var det 3 månader tills jag fick mens.


    Gynekologen. Prata med din gynekolog och gör en utredning där de kollar varför cyklerna är så långa. Ev skriver de ut samma till dig. Lycka till!
  • Nicciz
    RainLuau skrev 2019-07-17 09:06:30 följande:

    Fick ÄL för första gången utan Ovitrelle idag. Tagit 2 Letrozol från dag 3-7 mensdag. Ovanligt tidigt dock. Igår kväll vid 12 midnatt så kände jag att det gjorde ont i buken. Jag misstänkte om jag fick en ÄL. Vi var ute och träffade vänner. Så fort vi kom hem tog jag ÄL-test. Var säkert att det skulle inte vara positiv men jag fick ett väldigt tydligt streck. Dag 9-10. Sjuk tidigt känns det som. Vi hade samlag tidigare den dagen som tur det vid kl 16. De säger att det tar 6 timmar för spermar att simma till där de ska och väntar på ägg. Jag är orolig så klart för jag räknade inte med att ha ÄL så här tidigt. Vi hade sex igen kl 8.30 på morgonen dagen efter. Gick inte att tvinga min man sent på natten när vi kom hem vid 1.30. Sjukt känner mig desperat. Jag hoppas nu att igårs spermar kommer fram och att de här spermar nu på morgonen kan nå ditt med. De säger att ägg kan leva mellan 12-24 timmar bara. Sjuk stressigt och jobbigt.


    Vad peppande att läsa! Letrozolen måste ha tidigarelagt ÄL denna månad. Eller brukar ÄL komma som vanligt efter Letrozol? Jag är inne på min första månad med Provera och ska ta Letrozol dag 3-7 så jag har ingen bra koll. Brukar ha ÄL dag 17-21 så om jag får ÄL dag 9-10 som du så sparar jag in hela tio dagar. Och just nu med utebliven ÄL och mens, är inne på dag 49 i menscykeln, så gör 10 dagar stor skillnad! Jag tror att spermierna kommer hinna fram! Tänk att ägget släpper ca 24-48 timmar efter positivt ÄL test så ni har nog prickat in det bra tror jag. Stort lycka till!
  • Nicciz
    RainLuau skrev 2019-07-18 12:50:34 följande:

    Har precis kommit hem från gyn och träffat jourläkaren där. 2 1/2 timmars väntan och resultat är de vet ingenting. Imorse innan vi åkte till gyn så tog jag gravtest mest för jag undrade varför jag blöder och blev förvånad att det var positivt. Så snabbt kan det inte va tänkte jag! Jag hade mens 8-11 juli. Jag minns då att jag tog gravtest då och det var negativt. Sist vi hade sex innan mens var 29/6 och efter mens var 16-17 juli. De gjorde gravtest på mig där i Gyn ovkså och de fick positivt med. Men när han gjorde VuL så såg läkaren ingenting och han är lika förvånad. Han såg att jag hade 14mm ägg. Frågade om jag har haft äL och han kunde inte svara på det heller. Han sade att de inte kan se ÄL. Han sade bara att jag ska komma dit igen nästa vecka på torsdag för att kolla om igen. Ingenting stämmer i min kropp just nu och man inte kan lita på proverna.


    Vad jobbigt när det är lite upp och ner och svårt att tyda kroppen. Hoppas du får besked nästa besök!
  • Nicciz
    lilagrodautanben skrev 2019-07-24 11:44:23 följande:

    Behöver lite hjälp här.. kliniken har semesterstängt och jag har bara två Letrozol kvar. Ska jag äta dom två bara eller ska jag strunta i det denna cykel? Vad kan hända?


    Jag skulle ta bara två för att hjälpa ÄL på vägen, bättre än inget liksom. Det som kan hända är väl att du inte får full effekt?
  • Nicciz
    Clemmentina skrev 2019-07-29 10:10:30 följande:

    Hur går det för er alla? Jag är på cd19 kur nr2 och ingen äl ännu denna cykel. Förra månaden kom den på cd15-16. Någon som varit med om att äl kommit sent trots letrozol? Jag gjorde inget vul den här månaden då det är sommarstängt där jag går.


    Jag kör min första Letrozol-kur och är inne på dag 12. Brukar ha ÄL dag 17-21 men hört att man får ägglossning ca 7 dagar efter sista Letrozoltabletten, vilket är tidigare jämfört med när jag brukar ha ÄL. Har även läst om vissa som får ÄL sent så det finns nog inget rätt svar. Jag har inte heller gjort VUL då de har stängt så vi får se om det blir femlingar
Svar på tråden Letrozol - följas åt?