Inlägg från: Student SVEA |Visa alla inlägg
  • Student SVEA

    Satsa på modersmålsundervisning!

    Hej! Har du barn som får modersmålsundervisning? Eller har du själv fått modersmålsundervisning? I så fall behöver jag din hjälp. Jag läser en kurs (för lärare) i svenska som andraspråk på Lunds universitet. Just nu läser jag på om modersmålsundervisning. Jag tänkte dela med mig av det jag har läst och sedan hoppas jag att få ta del av dina erfarenheter och åsikter.


    I Sverige kan man ges möjlighet till modersmålsundervisning om modersmålet används i hemmet, barnet har kunskaper i språket, det finns minst fem barn i kommunen vill studera språket och det finns en lämplig lärare. Modersmålsundervisning är frivillig.


    Syftet för 1977 års hemspråksreform var att barnen skulle nå samma skolresultat som de med svensk bakgrund (jämlikhetstanken) och kunna bevara sin identitet och kultur (valfrihetstanken). Det fanns dock inga resurser avsatta för införandet av hemspråk och tanken på särundervisning motarbetades av skolorna. Hemspråkslärare var lågprioriterade och ämnet fick låg status.


    Än idag har modersmålsundervisningen låg status. Den ligger ofta utanför ordinarie skoltid och drivs av lärare som arbetar på flera skolor. Det medför dålig samordning med övriga lärare på skolan och för eleverna innebär det att modersmålet konkurrerar med fritidsintressen. Att modersmålsundervisningen ligger utanför skoltid, på eftermiddagar eller lördagar, signalerar att den inte ses som särskilt viktig. Modersmålsundervisningen är ofta begränsad till en lektionstimme i veckan. Det är för kort tid för att ge de positiva effekter som forskningen visat i flerspråkiga skolor. Deltagandet i modersmålsundervisningen har under de senaste tjugo åren legat på omkring hälften av berättigade elever. Det händer att elever avstår från modersmålsundervisning för att de uppfattar skolans erbjudande som för dåligt.


    Bristerna medför att det kommer förslag om nerdragningar eller nedläggning av modersmålsundervisningen. Debatten fastnar vid modersmålsundervisningens vara eller icke vara istället för på hur den ska förbättras. Tanken på ett land ? ett språk och att man bör satsa på svenskan istället lever kvar, fastän forskning visar att barn som deltar i modersmålsundervisning klarar skolarbetet bättre. Så sent som den 27 augusti 2018 skriver Sverigedemokraterna att de vill avskaffa modersmålsundervisning och i stället införa en förberedelseskola med svenskundervisning på tre nivåer.


    Är det så här illa ställt med modersmålsundervisningen i Sverige idag? Kan du berätta om dina erfarenheter och åsikter kring modersmålsundervisning?


Svar på tråden Satsa på modersmålsundervisning!