• Tom Araya

    Socionomer ljuger och ställer diagnoser

    Anonym (J) skrev 2019-03-14 11:42:25 följande:

    Socionom är man efter en genomförd socionomutbildning.

    Handläggare eller socialsekreterare heter någon som handlägger ärenden på socialtjänsten. Socionomer kan arbeta med många olika saker inom socialt arbete.

    Så att skriva socionomer är fel, handläggare inom socialtjänsten kan även ha annan likvärdig utbildning.


    Vilka fler utbildningar är godkända som kompetensgrund för att jobba som socialsekreterare?
  • Tom Araya
    Anonym (Möter barnen) skrev 2019-03-16 15:56:36 följande:

    Ett annat viktigt problem I dessa diskussioner är tystnadsplikten.

    Föräldrarna kan säga precis vad som helst till media och hitta på vilka historier som helt om vad som sägs och görs från soc sida.

    Men dom som arbetar på socialen får inte försvara sig. Dom får inte ge sin historia av vad som hänt. För dom har tystnadsplikt.

    Då blir det ensidigt.

    Dessutom ser vi aldrig dom tusentals fall där socialens personal räddar livet på barn. Det händer hela tiden och varje dag. Men personalen har tystnadsplikt så dom skryter inte om det dom gör. Däremot så hör vi föräldrarna som nästan vanvårdat sina barn till dötts. Dom skriver på forum och i tidningar. Skriver sin historia och påstår sig fått sina barn stulna. Den riktiga historian är däremot skyddad och dåld bakom tystnadsplikten.


    Du har aldrig hört tjänstemän på myndigheter svara att de inte kommenterar det enskilda fallet?

    Det handlar inte bara om tystnadsplikt utan även om myndighetskultur.
  • Tom Araya
    Pope Joan II skrev 2019-03-17 14:41:11 följande:
    Så länge det är människor som utför arbetsuppgifter, uppdrag, utredningar och vad det nu kan handla om kommer det alltid att finnas risker för att något missas, missförstås, uppsåtligt negligeras och mycket mer. Det begås misstag inom polismyndigheten också, ibland med väldigt tragiska följder. 

    Jag delar förstås uppfattningen att det ska ställas mycket höga krav på socialtjänsten och de som arbetar inom den samt på tillsynsmyndigheten inom berörd sektor, och det finns ingen som helst anledning för dem att slå sig till ro och vara nöjda, men med det sagt så får man nog också försöka ha realistiska förväntningar på något som är mycket svårt att hantera. 
    Ett bra sätt är om man aldrig lämnar ifrån sig utredningar och beslut utan att det granskats av ytterligare en kompetent person på myndigheten.
    Men det kräver också att man har en arbetskultur där man kan ifrågasätta och ställa krav på varandra, vilket tyvärr saknas på många myndigheter.
Svar på tråden Socionomer ljuger och ställer diagnoser