• Anonym (Soc.)

    Socionomer ljuger och ställer diagnoser

    Googla begreppen:

    Saklig kritik

    Och

    Saklig diskussion

  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-03-15 23:15:01 följande:

    Ytterligare ett fall där socialtjänsten inte har agerat rätt och detta har fått konsekvensen att en 3 åring dött efter allvarliga skador.


    En tisdagseftermiddag i oktober hämtas en treårig pojke på förskolan av sin styvpappa. Sju timmar senare är treåringen på väg i ambulans till sjukhus med så allvarliga skador att han avlider dagen därpå. När polisen kommer till bostaden finns blodfläckar på en leksaksbil och ett träpussel. 
    När ambulanspersonalen anländer visar det sig dock att treåringen har mycket allvarliga skador. Han vårdas på intensiven på Skaraborgs sjukhus i Skövde och sedan i respirator. Dagen efter avlider han. 
    GT har tidigare uppmärksammat hur socialtjänsten i den aktuella kommunen långt före dödsfallet fått flera larm om familjen. Anhöriga har gjort flera orosanmälningar till socialtjänsten. Enligt dem var det länge sedan de för första gången hörde av sig till socialtjänsten för att berätta om sin oro för barnen.
    www.expressen.se/gt/styvpappans-sista-tid-med-3-aringen-innan-pojken-dog/
    ... och om socialtjänsten innan detta hänt klivit in och omhändertagit barnet så hade du i denna tråd tagit upp det som ett exempel på myndigheters maktmissbruk där de går in och splittrar lyckliga familjer. ...

    Går liksom inte att ha en nyanserad och konstruktiv diskussion med dig och dina gelikar,,,

    Exemplet med att spela schack med en duva var verkligen huvudet på spiken.. precis så är det.

    Diskussion med er är omöjligt och meningslöst.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Inte svartvitt) skrev 2019-04-09 10:42:19 följande:

    Orkar inte läsa tråden helt och hållet men den är polariserad. Det är löjligt och antiintellektuellt att påstå att alla socionomer är professionella och har ett bra omdöme och kunskap. Ts har rätt men det innebär inte att alla socialarbetare är dåliga. Vissa är jättebra, vissa är ok, vissa är bedrövliga.

    Det är också så märkligt att förvånas över att det både omhändertas för få barn när det gäller barn som verkligen far djupt illa och att det omhändertas barn som absolut inte borde omhändertas och som tar skada av det.

    Det hänger ju ihop, det handlar om just dåligt omdöme och dålig kompetens. Det kan bero på att förståndet helt enkelt inte räcker till eller ren feghet, det är farligt att omhänderta barn till föräldrar som är grovt kriminella och medlemmar i en terroristorganisation. Lättare att gå på föräldrar som har lättare psykisk ohälsa och är arbetarklass. Det omhändertas flest barn med fattiga föräldrar men misshandel, övergrepp och alkoholism/annat missbruk finns lika mycket i medelklassen och överklassen. Jag skulle vilja se den socialarbetare som vågar föreslå att ett barn till en Wallenberg borde omhändertas, eller ett barn som går på Lundsberg. Eller ett barn vars mamma själv är socionom och jobbar i samma kommun.


    Visst finns det barnmisshandel missbruk etc även bland väletablerade välbärgade familjer. Men dessa familjer är bättre på att dölja det så de hamnar oftast inte på socialtjänstens bord överhuvudtaget. Sen hävdar jag att det inte som du menar är precis lika vanligt att dessa problem finns i samtliga socialgrupper. Självklart finns det alltid mer av sådan problematik bland socialt utsatta grupper. Det ligger i sakens natur att social utsatthet genererar ännu mer social problematik. Människor i arbetslöshet, fattigdom, psykisk ohälsa etc är mer sårbara för att hamna i en situation där man utvecklar missbruk, slår sina barn etc. så det är inget extremt märkligt att denna grupp är överrepresenterad.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Idioti) skrev 2019-04-27 12:40:35 följande:

    Håller inte med. Är övre medelklass från Sveriges rikaste kommun, min släkt är detsamma. Mina föräldrar har blivit slagna och försummade och psykiskt kränkta av sina föräldrar och det är jättevanligt bland mammas och pappas vänner också. Alla mina mostrar (läkare, hotellägare, arkitekt) har ätstörningar och störd anknytning till sina egna barn. Det är ju allmänt känt att väldigt framgångsrika föräldrar har dålig kontakt med sina barn. Det ligger ju i sakens natur med hög frånvaro från hemmet, olika nannies och en osund uppfostran bara inriktad på prestation. Mycket alkohol. Liten insyn i tonåringarnas leverne med sina vänner och deras fester så länge det är rätt kompisar.


    Fast dessa föräldrar blir sällan anmälda. Finns en betydligt större blindhet från BVC, skola etc . Och betydligt mindre anmälningsbenägenhet om pappa och mamma är advokater och läkare. Socialtjänsten kan ju bara hantera de ärenden som faktisk hamnar på vårt bord vis ansökan eller anmälan. Vi hår ju inte och gör stickprov. Om dessa barn inte uppmärksammas i väletablerade familjer så ligger inte problemet hos socialtjänsten utan hos de som borde anmäla om de har kännedom om att barn far illa.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-27 17:32:15 följande:

    Med tanke på socialtjänstens uppdrag tycker jag att du ganska lätt viftar bort det ansvar som vilar på socialtjänsten och dess medarbetare


    Vårt arbete ät extremt lagstyrt. Hur tänker du att vi ska upptäcka de barn som far illa om ingen kontaktar oss?

    Gå runt i husen och knacka på lite random?
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-27 19:10:19 följande:

    Som det mesta i samhället så finns det utmaningar, men du får inte glömma uppdraget som du är skyldig att efterleva i ditt dagliga arbete om det nu är så att du arbetar inom socialtjänsten.

    Kunskapsbristen har många gånger visat sig stor inom denna myndighet, varför jag i sig inte är förvånad över svaren.


    Varför svarar du inte bara på hur du anser att socialtjänsten borde jobba med de barn som far illa dör ingen anmäler eller ansöker? Hur tänker du att vi ska nå dem?
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-27 20:55:08 följande:

    Svaret finns i #190


    Nej du duckar frågan.

    Hur tycket DU att socialtjänsten ska få reda på om ett barn far illa om ingen anmäler eller ansöker?

    Hur behöver systemet förändras? Ska vi ta ettt par barn i varje klass på känn? Kanske välja ut en gata i taget där vi utreder barnen? Lite som postkodlotteiet typ?
  • Anonym (Soc.)

    [quote=79591543][quote-nick]Akidoki skrev 2019-04-27 21:03:31 följande:[/quote-nick]Uppsökande verksamhet innebär att bland annat besöka skolor och genom att agera på anmälningar.[/

    Alla anmälningar skyddsbedöms inom 24 timmar och förhandsbedömning inom 14 dagar.

    Uppsökande verksamhet i syfte att leta barn för att utreda får vi inte göra. Däremot så uppsöker vi skolorna för att informera om anmälningsplikt etc.

  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Idioti) skrev 2019-04-27 21:33:34 följande:

    Det hänger ju på hur intelligenta och personligt lämpade utredarna är. Du framstår som ganska omogen själv.


    Du fortsätter ducka frågan. Rätt fegt.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-27 21:40:09 följande:

    Det är det svaret du får, vill du veta mer så är det bara att läsa i den reglering som statsmakten har gjort i avseende socialtjänsten.

    Såväl regeringen som socialstyrelsen har denna information, bara att ta för dig


    Du kan inget svar ge som är rimligt.

    Finns inget i portalparagraf eller hos regering etc och annat som du försöker hänvisa till som ger svar på hur socialtjänsten ska kunna hitta de barn som far illa om det inte är via anmälning eller ansökan. Problemet uppstår nämligen i steget innan socialtjänsten. Men det väljer du att helt bortse ifrån eftersom det antagligen är lite mer spännande att skita på soc.. sorgligt.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-28 13:58:16 följande:

    Några tankar för dig att fundera på;

    Vem är socialtjänstens huvudman/uppdragsgivare?

    Vilket är socialtjänstens uppdrag?


    Ditt resonemang kan jämföras med att du tycker att en läkare ej har utfört sitt uppdrag om någon dör i obehandlad diabetes. Även om vederbörande aldrig sökt läkare för sina symptom så har enligt samma logik då läkaren misslyckats i sitt uppdrag då han inte undersökt och behandlat den icke vårdsökande som han inte ens visste existerade.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-29 18:07:29 följande:

    Då du har svårt att läsa så delar jag upp informationen i mindre bitar, så kanske det går lättare.

    Alternativ 1 & 2 innebär anmälan medans alternativ 3 är något annat

    Processflödet för en utredning

    1. Anmälan från en person med anmälningsskyldighet,

    2. Anmälan från en annan person

    3. Kännedom på annat sätt om misstanke att ett barn far illa eller behöver stöd.

    Förhandsbedömning

    ...


    Kännedom på annat sätt handlar ändå fortfarande om att man får kännedom om något exempelvis genom att man i ett annat ärende får Veta att det finns fler barn i sammanhanget som kan fara illa. Att man får något berättar för sig eller rent av ser något med egna ögon. Och då sker samma process som vid en anmälan eller ansökan. Dvs aktualisering, skyddsbedömning och förhandsbedömning. Detta begrepp har alltså inget göra med det som du hävdar att vi misslyckas i vårt uppdrag utifrån att många barn aldrig kommer till socialtjänstens kännedom.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (barnet) skrev 2019-04-29 18:24:14 följande:

    Jag undrar också hur något kan komma till någons kännedom om det inte anmäls/påtalas. Är det till exempel som när jag själv ringde till socialtjänsten och bad om hjälp? Är det inte en anmälan, på sätt och vis?


    Nej det är en ansökan och när någon gör en ansökan ser gången lite annorlunda ut. Vid en ansökan bör man alltid inleda en utredning eftersom den som söker hjälp har rätt att få ett beslut (bifall el avslag) som man har rätt att överklaga.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-04-29 20:31:07 följande:

    Precis det är ett bredare begrepp som inte begränsar till andras påverkan utan även ställer krav på socialtjänstens arbetssätt och hantering.

    Detta i sig har inte direkt att gör med att resultatet inom socialtjänsten inte alltid är så gott.


    Det är ett begrepp tänkt att täcka de övriga sätt än anmälan el ansökan som socialtjänsten kan RÅKA få information på. Har inget alls att göra med hur vi arbetar. Det är definitivt inte tänkt som en uppmaning till att gå omkring och leta efter barn som far illa. Det FÅR vi inte ens göra. IVO har klandrar många socialtjänsten som varit för uppsökande genom att exempelvis göra hembesök utan att en utredning inletts. Du misstolkar begreppet gravt.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (barnet) skrev 2019-04-29 20:38:15 följande:

    Även när det är barnet som ropar på hjälp, så att säga?


    Det beror på vilket sätt det inkommer. Om barnet själv kontaktar socialtjänsten för att få stöd är det en ansökan. Men kan även bli en orosanmälan om man tänker att föräldern inte sett till att barnet får det stöd som hen behöver.
  • Anonym (Soc.)
    Anonym (Why) skrev 2019-05-02 09:20:56 följande:

    Det är inte meningsfullt att fortsätta med den frågan då det redan blivit OT till en stor grad. Vill du så starta en egen tråd i det ämne som du vill, så kan diskussionen fortsätta där.

    Jag sätter punkt för denna fråga i denna tråd,


    Jag håller med om att det inte är meningsfullt eftersom du Aldrig någonsin kommer att ge ett svar på frågan trots att du påskiner att det finns ett tydligt svar som du Tillskillnad från andra i tråden har kunskap om. Anledning till att frågeställningen tar stor plats är ju att du har gjort att den tar stor plats och OT är det ju definitivt inte. Oerhört märkligt att du inte vill sprida denna viktiga kunskap du menar att du sitter på utan hela tiden hänvisar folk till att söka själv och när de sedan misslyckas så menar du att det är ett bevis på inkompetens. Borde vara hur enkelt som helst för dig att helt enkelt citera det du menar finns i förarbeten etc där det framkommer att socialtjänsten har ansvar för de barn som aldrig kommer till vår kännedom.

    Anledning till att du vill sätta punkt för denna fråga är givetvis att du målat in dig i ett hörn. Du inser att du slängt dig med begrepp som du egentligen inte förstår betydelsen av och påståenden som inte har en sakligt grund.

    Pinsamt genomskinligt.

    Men att diskussionen inte leder till något konstruktivt har du alldeles rätt i.
Svar på tråden Socionomer ljuger och ställer diagnoser