Inlägg från: Anonym (Sova på gott och ont!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sova på gott och ont!)

    Stort etiskt dilemma äldrevård - byta blöja eller inte på natten?

    Anonym (-) skrev 2019-03-22 13:00:04 följande:

    Vissa menar att nattpersonalen en gång per natt ska byta nattblöjan på den boende. För det är inte "värdigt" att ligga i kiss, vårdtagarna ska vara torra under natten osv. Det känns som att de med dessa argument endast vill att allt på deras avdelning ska låta bra. "Hos oss ligger alla torra på natten". Men de tänker inte så mycket på den boende, det är väl ändå för dennas skull och välbefinnande man byter/inte. 

    En nattblöja rymmer 2 liter utan att läcka om man satt på den rätt. Den är skapt för att kunna vara på en hel natt. Och om det skulle komma lite urin utanför, vad gör det, det är väl att bädda sängen på morgonen när personen stiger upp? Det främsta skälet att inte byta är väl för att inte väcka dem eller störa deras nattsömn? En människa behöver 8 timmars SAMMANHÄNGANDE sömn för att få en god återhämtning. Tänk att bo på ett äldreboende och sova 5 timmar, bli väckt, sova 5 timmar till. Sömnen får ju aldrig sitt fulla återhämtningsvärde och man är trött även fast man sover mer än halva dygnet. 

    Man menar att en anledning att byta rent är att förebygga sår... Men även om man byter kommer det ju nytt kiss? Och får man en sammanhängande sömn med gott återhämtningsvärde är väl det bra för huden, gör att man orkar äta bättre (god näringstillstånd förebygger sår) att man orkar röra sig mer leder till normal avföring så man slipper ta laxeringsmedel som ökar risken för avföringsläckage dag/natt tid och ger frätsår. Rör man sig mer är man mindre utsatt för trycksår.

    Eller vad anser ni? 


    Jag tycker man skall låta dem sova... men då måste man ju såklart byta precis det sista man gör för natten och sedan det första man gör på morgonen. 
Svar på tråden Stort etiskt dilemma äldrevård - byta blöja eller inte på natten?