• Tiina87

    Stort etiskt dilemma äldrevård - byta blöja eller inte på natten?

    Är det mycket urin i blöjan så ska den självklart bytas på natten och den ska absolut bytas om det är avföring. Avföring och urin kan bidra till att de boende får sår och svamp i underlivet.

  • Tiina87

    Hurvida man ska byta varierar ju även från person till person. Vissa vaknar lätt och kissar mycket i blöjan på natten. Andra sover hela natten och har således torr blöja.

    Jobbar själv som ssk/spl på motsvarande äldreboende, dock inte ute i omvårdnaden utan som avdelingsledare och här byter natten på det som behöver bytas på. Man vänder även på de patienterna som det behövs på. Finns inget antingen eller då det är helt individuellt.

  • Tiina87
    Anonym (nattuska) skrev 2019-03-22 16:39:10 följande:

    Har jobbat natt i 25 år och den här frågan är ständigt på tapeten. Självklart ska vi byta på dom som har behov av det, vill det själva eller pillar på blöjan så det blir läckage. Dom flesta behöver inte ett byte om dom ( som kan) suttit på toa innan sänggående och blöjan är påsatt rätt. Tyvärr så sätts sällan boende med blöja på toaletten för att dom just har blöja.

    Jag upplever att dagpersonalen vill att vi byter ca 3-4.00 för då behöver inte dom ha så bråttom på morgonen men vi upplever att dom boende inte somnar om utan blir oroliga och vill upp. Dom som lägger sig väldigt tidigt får blöjan bytt ca 22 när dom får sin sömntablett och sen stör vi dom inte mer.

    Personligen tycker jag inte det tas hänsyn till boendes behov utan det hela handlar om att dagpersonalen är för få och hinner inte ta upp boende i tid.


    Väcker ni personer för att ge sömntabletter ca kl 22? Det är ju definitivt inte bra.
  • Tiina87

    Sedan är det absolut inget etiskt dilemma då det inte finns "byta eller inte byta blöja" utan det varierar från person till person.

Svar på tråden Stort etiskt dilemma äldrevård - byta blöja eller inte på natten?