Inlägg från: Ignoramus |Visa alla inlägg
  • Ignoramus

    Folk som bokar upp platser på tåget

    Det är ju väldigt synd att det missbrukas, för det skulle inte förvåna mig om de tillslut förändrar dealen till det sämre för oss som faktiskt har barn och behöver platserna på riktigt. Har man inget barn mer sig får man antingen betala fullpris för extraplatsen eller avsäga sig den.

  • Ignoramus

    Då får man väl köpa ombokningsbar plats, annars brinner den inne som den gör för alla andra. Det rör ju sig om max en hundring, ofta betydligt mindre!


    Anonym (.) skrev 2019-04-22 08:42:59 följande:

    Hur ska tågbolagen bevisa att det inte är ärligt bokat men att barnet fått förhinder?

    Bättre vore om folk börjar bete sig bättre och ta hänsyn till varandra. Det är utrotningshotat, att VISA HÄNSYN. idag tror man att hänsyn  när något man kräver vilket alltid innebär att andra ska göra så som JAG vill.


  • Ignoramus

    Nej, men om någon annan vill sitta där så är det/ska det vara helt okej, till dess att personen som har en giltig biljett dyker upp. Annars utnyttjas systemet och tillslut kommer det sannolikt drabba de som verkligen behöver det.


    Anonym (.) skrev 2019-04-22 09:54:01 följande:

    N u besvarade ditt inlägg inte direkt mitt. 

    Tågbolagen kan fortfarande inte bevisa att barnbiljetten inte var ärligt bokad men att barnet fått förhinder. 

    Platsen blir definitivt inte förverkad bara för att en passagerare inte dyker upp. Platsen är fortfarande betald och bokad fast ingen sitter där. 

    Ibland tar folk utan platsbiljetter och sätter sig på sådana lediga platser efter att ha frågat men teoretiskt, om personen/barnet dyker upp vid nästa station är det hen som ska sitta där.


  • Ignoramus

    Fast då får man boka en ungdomsbiljett och inte en barnbiljett. Då har jag inga problem med det.

    Jag har heller inga problem med det så länge bolagen inte tar bort erbjudandet eller höjer priset pga det. Om de räknar med att vissa fuskar och inte bryr sig om det, så gör inte jag det heller.


    uhsumkat skrev 2019-04-22 10:48:56 följande:

    Problemet är inte speciellt stort så det är lika ok att säga att det faktiskt är upptaget. För krasst har någon betalt för platsen sen vet man inte varför personer agerar som den gör. Kanske migrän? social fobi? Kanske en fraktur och behöver lägga upp benet? Kan finnas en uppsjö olika anledningar som skulle kunna vara godtagbara faktiskt. (Sen att det är normalt hyfs är en annan diskussion). 

    (Just frakturen är tagen ur min egen erfarenhet. Den gången frågade jag personalen och fick ett helt säte tilldelat även fast jag bara bokat ett enda säte. ) Min poäng är att man inte vet. 

    Tror mer att det handlar om avundsjuka att hävda att systemet utnyttjas, har åkt rätt mycket tåg och bara kunnat misstänka det vid ett par tillfällen. Alltså så pass sällan att inget bolag kommer att lägga ner tid och möda på en ny kontrollfunktion för att inte andra ska känna sig orättvist behandlade bara för att någon enstaka kanske, eventuellt, får en fördel. 


  • Ignoramus

    Det håller jag med om. Jag är dock inte en sådan, utan jag vill som sagt bara inte att det ska bli dyrare för mig med mitt barn bara för att andra utnyttjar systemet. För några år sedan utnyttjade folk utan djur en viss typ av djurbiljetter som gjorde att de höjde priset rätt markant, vilket såklart var pisstörigt för oss som inte utnyttjade systemet.


    hammarhajen skrev 2019-04-22 11:40:54 följande:

    Hur vet du att dessa personer betalat barnpris och inte fullpris?

    Tycker för övrigt att det är lite kasta-sten-i-glashus-varning på att klaga på folk som köper barnbiljetter, när man själv inte betalar för sittplats men vill sitta på andras betalade platser. 


  • Ignoramus

    Jag vet såklart inte det. Men konduktören kan såklart se det och fråga resenären om hen vill uppgradera till en ungdomsbiljett eller lämna platsen fri.

    Det är ju trots allt fuskarna som har empatiska problem, om deras beteende går ut över de som faktiskt behöver två säten till ett rätt kraftigt rabatterat pris, som småbarnsföräldrar ofta gör.


    Anonym (.) skrev 2019-04-22 11:59:23 följande:

    Som någon annan skrev, vad vet du hur och vad de betalat?Tycker att hela tråden stinker oginhet. Alltså inte riktat enbart mot dig.

    Någon tar illa upp för att någon annan snuddar vid sätet de betalat för även om sätet inte utnyttjas. En annan inser inte att det faktiskt finns människor i dagens Sverige som måste vända på varje krona. Många ylar om fusk fastän de faktiskt inte kan veta vad som betalats eller inte.

    Rätt många i tråden verkar har rätt allvarliga brister i empatiska förmågan, narcissister med andra ord. 


  • Ignoramus

    Nej, jag vet att det inte är ovanligt. Men bokar man dessa specialrabatter utan att vara kvalificerad till dem så tycker jag att SJ ska ha rätt att kräva dem på mellanskillnaden. Nu pratar jag alltså inte om att boka från stationen innan, för det drabbar ju endast SJ själva. Utan säg att det finns särskilda rullstolsplatser med extra utrymme till rabatterat pris, som uttalat är endast för rullstolar, också bokas dessa upp av bekvämt folk utan funktionsvariationer som bara vill ha mer benutrymme... är det verkligen ok? Jag tycker inte det. Speciellt inte om det tillslut leder till att SJ säger ?nu får ni åka trångt och till ett högre pris än alla andra, för folk fuskar så mycket?.


    Kjell2 skrev 2019-04-22 12:07:11 följande:

    Sj är notariskt dåliga att få en vettig prisplan. Inte ovanligt med konstiga specialfrabater som används på sätt som inte var tänkt.

    Ett tag kunde det vara billigare att boka från stationen innan den man steg på.


  • Ignoramus

    De bokade platser till rätt kraftigt reducerade priser, eftersom sex personer utan djur kunde åka till priset som egentligen var tänkt för en eller två resenärer med djur. Slutade med att resenärerna med djur fick betala för fler personer istället, för att folk hade utnyttjat den rabatten så mycket. Där tycker jag ett självklart agerande av SJ hade varit ?jaha, ni har inget djur med er? Då betalar ni givetvis ordinarie pris istället?.


    Anonym (H) skrev 2019-04-22 12:07:47 följande:

    Hur fuskade de med djurbiljetterna?


  • Ignoramus

    Nej, för en vuxen kan vackert tjäna ihop till sin egen biljett, det kan inte barn. Så det är inte speciellt rättvist.

    Nej, jag retar mig inte aktivt på de som har ett säte ledigt bredvid sig. Det kan ju lika gärna ha varit deras sambo som har fått förhinder. Men jag retar mig på de som aktivt utnyttjar systemet, för de riskerar att förstöra för de barnfamiljer som verkligen behöver de rabatterade platserna.


    Anonym (.) skrev 2019-04-22 12:10:57 följande:

    Du retar dig på något du helt saknar kännedom om men det är bäst att hålla med de som ylar fuskare i kö...

    Ok.

    Det är definitivt inte de som har ett säte ledigt bredvid sig, som hävdar att det är upptaget, som har problem här.

    Som någon annan sa i tråden: Ska man ha en plats så får man betala för den. Barn tar upp exakt lika mycket plats som en vuxen så då är det inte mer än rätt att de betalar precis lika mycket som andra för sin plats. Då börjar det bli rättvist. 


  • Ignoramus

    Eller hur! Och det enda som hände var som sagt att de höjde priset för oss med djur, uttryckligen för att de hade så stora problem med fuskarna. Jättekonstigt resonerat.

    Det är alltså det här jag motsätter mig. Att obehöriga förstör för de som har rätt till platserna.


    Anonym (H) skrev 2019-04-22 12:19:37 följande:

    Konstigt att detta var möjligt.

    Konduktören måste ha sett att de hade inget djur?

    Man får väl böter på SL till exempel om man åker med rabatterat biljett fast man inte får?


Svar på tråden Folk som bokar upp platser på tåget