Inlägg från: Pope Joan II |Visa alla inlägg
  • Pope Joan II

    Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?

    lövet2 skrev 2019-04-26 21:26:56 följande:
    1. Hon har pluggat miljö och klimat flera timmar om dagen varenda dag i flera år. Frivilligt!
    2. Väldigt få pristagare har uträttat något konkret. De har samtalat med andra ledare, kommit med förslag och sådana saker. Inget konkret; det är inget krav för att få fredspriset.
    3. Hon manipulerar inte media. Media rapporterar vad hon gör, och jag förstår inte vad som skulle vara fel med det.
    4. Hon skolkar inte. Hon har anpassad studiegång.
    Vilka konkreta saker har det här barnet uträttat menar du? Åka tåg till diverse konvent?

    Det vore väl på sin plats att Greta får något inspirationspris eller liknande eftersom hon kommit att bli betydelsefull för barn och ungdomar och har ett sorts symbolvärde i och med det. 

    Att hon skulle komma ifråga för Nobels fredspris tycker jag är lika löjligt som att hon av populistiska skäl skaffades fram för påven att träffa och fotograferas tillsammans med. 

    Det är inte fel på Gretas idealistiska engagemang - det är dessutom sådant som hör ungdomen till. Tonåren är inte en tid för nyanserade resonemang. Däremot kan man ju frukta för vuxenvärldens klena förstånd som bemöter henne på ett sätt som är helt befängt. Att framställa ett barn som expert inom ett så komplext område som klimatet och debatten kring detsamma är idiotiskt, hon är ingen auktoritet på området trots frivilliga studier på egen hand. 
  • Pope Joan II
    K Kalle skrev 2019-05-09 07:34:20 följande:

    ...men givetvis är det förmätet att neka Indien, Kina mfl länder den standard vi själva har. Lösningen på allt har inte jag såklart.


    Ja, det är det verkligen. Det retar mig exempellöst mycket. Att missunna andra det vi själva haft så länge för våra efterkommande generationer ska kunna leva bra är som en variant av unken kolonialism. 

    Det är märkligt att aktivisterna enbart driver sådant de själva är beredda att avstå från som flygresor (som dessutom är en så extremt liten del av den negativa påverkan på miljön som finns) och kött (visserligen jättebra men något som exempelvis indierna och tidigare även kineserna har avstått i massvis med år) och inte väljer att göra och uppmana till andra och betydligt större uppoffringar. 
  • Pope Joan II
    nihka skrev 2019-05-13 18:29:23 följande:
    Nej, det har vi inte för då skulle vi klara av göra kärnavfallet oskadligt, men istället kapslar vi in det och hoppas på att inget oförutsett inträffar en kilometer ner i berget de närmaste 100 000 åren.

    Det tycker jag att vi gör rätt i. Du har inte läst boken "En kortfattad historik över nästan allting" av Bill Bryson vad? 
  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2019-05-18 10:07:41 följande:
    Pope Joan II skrev 2019-05-18 08:58:44 följande:

    Nu ska hon utses till hedersdoktor i Belgien. 



    Inte illa - dubbel hedersdoktor.

    jag hade bara läst om universitetet i Mons som utsett henne och två andra till hedersdoktorer med motiveringen att de bidragit till att öka medvetenheten om hållbar utveckling.

    Kul - men det lär väl bli ett liv och kiv utan dess like här i tråden då hon reser till Belgien, för hon måste ju ta emot titeln/titlarna, antar jag.
    Forumhicka. 

    Man kan ju förstås avböja att bli utsedd till hedersdoktor men det tycks hon inte ha gjort eftersom det är brukligt att tillfråga den det gäller innan just med tanke på det. 

    Hur som helst tycker inte jag att resan till Belgien är problemet - det är att hon alls utses till hedersdoktor.
  • Pope Joan II
    nihka skrev 2019-05-19 15:46:54 följande:
    Och det råder rena rama paniken för att en unge säger det som alla redan fattat för länge sedan, men helst vill glömma.
    Inte för att jag känner igen mig i att vara skrikig (om än höger), men för min del handlar det inte om vad ett barn säger - jag tycker det mesta barn säger är bra och viktigt och ännu viktigare att de har ett engagemang, för min del handlar det om vuxenvärldens bemötande av vad barnet i fråga har att säga. 

    I det här speciella fallet saknar responsen från vuxenvärlden rimliga proportioner. Det känner jag ett obehag inför. 
  • Pope Joan II

    Otroligt konstigt att Greta Thunbergs föräldrar som är vana av att slå mynt av talang (som sig bör) plötsligt anses vara altruister vars engagemang uteslutande drivs av "the greater good". 

    Hoppas nu bara inte att alla religiösa knäppgökar som förklarat henne vara Jesus i ny tappning förväntar sig att hon ska gå på vattnet över till USA för att ta itu med sitt sabbatsår. Det förvånar mig dock inte om de gör det, psykosen verkar stå i full blomning. 

  • Pope Joan II
    FDFMGA skrev 2019-06-14 11:42:03 följande:

    Ett flertal skribenter i den här tråden har ju varit djupt bekymrade över hur det ska gå i skolan för Greta Thunberg i och med skolk och annan frånvaro, i synnerhet har skribenter som anser att människan inte påverkar klimatet vurmat för Thunbergs skolgång.

    I DN finns en artikel där man på slutet tar upp hennes avgångsbetyg. Jag tycker de ser helt okej ut:

    Bild: A. Biologi: A. Engelska: A. Fysik: A. Geografi: A. Hem- och konsumentkunskap: B. Historia: A. Idrott och hälsa: B. Kemi: A. Matematik: A. Moderna språk, franska: A. Musik: A. Religionskunskap: A. Samhällskunskap: A. Slöjd: A. Svenska: B. Teknik: A.

    https://www.dn.se/nyheter/greta-thunberg-om-jag-inte-skolstrejkat-hade-jag-kunnat-fa-a-i-alla-amnen/


    Ja, det ser bra ut och är väl förmodligen en kombination av att Greta säkert kan ha en läsbegåvning över snittet och generositet från skolans sida som förstås också är medvetna om vilket genomslag Thunberg-kampanjen fått. 

    Läsbegåvning förresten, det begreppet verkar inte göra henne rättvisa. Greta är uppenbart enligt betyget all round-begåvad. Idrottslig och hantverkskicklig vid sidan av sina teoretiska färdigheter. 

    Nu har jag inte varit "djupt bekymrad" över hur det ska gå för henne i skolan, så jag svarar trots avsaknad av oro. Jag har däremot i det här avseendet haft samma invändningar som när det gällt resten av cirkusen kring Greta - vuxenvärldens respons som jag för min del tycker är överdriven, kantrad och kontraproduktiv. 
Svar på tråden Förtjänar Greta Thunberg nobels fredspris?