Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Undvika matlagning i en vecka?

    Man kan också utgå från en rätt som man sedan piffar till och förändrar längs vägen...


    Dag 1: Tacos med få tillbehör tex köttfärs + sallad (som ska räcka 2 dagar) + 1 sås. Stek MYCKET köttfärs, det räcker att du kryddar den mängd du tror ni äter denna dag. Resten av den stekta färsen sparas i kylen
    Dag 2: Tag resterna som är tacokryddade om det blev rester + blanda med stekt färs tills du har en lagom mängd att lägga i ett pajskal. På med riven ost och in i ugnen. Sallad till.
    Dag 3:Stekta färsen blir till köttfärssås,  salladsresterna serveras till. Kokt pasta eller nudlar (riktiga, inte de små med kryddor) eller gör man enkel lasagne som bara består av lasagneplattor + köttfärssås varvat, avsluta med köttfärs med riven ost på eller en färdigköpt ostsås.
    Dag 4: restfest, om det blivit rester av det hela.

    Blir 3 hyfsat olika rätter med ganska lite jobb.

    Och det går ju oftast nästan lika snabbt att göra dubbelt så mycket. Då kan man frysa in tacokryddad färs första dagen, lagom till 1 middag till. Andra dagen gör man 2 pajer och fryser den ena. Tredje dagen gör man 2 lasagner eller en jättestor och fryser ner en hel middag till. Så kan man ta fram 1 köttfärsrätt varje vecka under 3 veckor och ha mat på 5-10 min utan jobb. Se bara till att ta upp och ställa in i kylen dagen innan så hinner maten tina långsamt, man tar tillvara på kylan från frysen och det går snabbare att värma om maten är kylskåpskall istället för fryst.

    Andra rätter på samma tema:
    Dag 1: Helstekt kyckling i stekpåse, lagar sig själv så gott som. + sås o potatis. Gör gärna ett par kilo kyckling när ugnen ändå är varm!
    Dag 2: Rester av kycklingen i pastasås (stek lite lök, häll på creme fraishe och lägg ner kycklingkött) eller paj (kycklingkött + någon grönsak + äggstanning)
    Dag 3: Rester av kyckling i sallad eller matigare smörgås tex ciabatta eller baguette med kycklingröra.

    Och som ovan, gör mycket och frys in 1 rätt varje dag.

  • nnnnnnnn

    Passar på att tipsa om våra sjukt enkla nuggets:

    Tina kycklingfilé med lite kryddor på (öppna påsen med filéer och krydda ner i påsen tex curry + salt + peppar), helst långsamt i kylskåpet (tallrik under eller påsen i en bunke så det inte läcker i kylen).
    Dela i kuber ca 2x2x2 cm.
    Rulla i ströbröd och ställ på en plåt med bakplåtspapper.
    In i ugnen, 200°C, ca 15 min.

    Klart.

    Inget kladd med ägg eller hålla på att steka med skvättande. Utan bara lite förberedelser och sen lagar det sig själv i ugnen.
    Krisar det så servera bara med lite sås att doppa i, orkar/hinner man så är det trevligt med sallad, klyftpotatis eller ris eller kanske pitabröd?

  • nnnnnnnn
    Orolig över barn skrev 2019-05-17 23:37:57 följande:
    Jag försökte med den enda fram tills nu... men inte bara kl 5 varjedag oftast även vid kl 11... det gick så där och nu går det inte vidare ...
    Bra att du slutar med det!

    Tänk såhär:

    Laga 1 rätt per dag. Gör dubbelt eller mer och frys in eller spara i kylen.
    Den andre rätten är värmd mat eller hel/halvfabrikat.

    Så om du slår på stort och gör tex en stor "allt-i-ett-gryta" till lunch tex någon av dessa 2:
    alltommat.se/recept/allt-i-ett-gryta-med-kyckling-bacon-och-potatis/
    www.coop.se/recept/kottgryta-allt-i-ett/

    Då kan du med gott samvete servera toast, pytt, korv med bröd eller liknande till kvällsmat.

    Nästa dag tar du grytan till lunch och lagar en stor laddning ärtsoppa på kvällen. Just ärtsoppa är lätt att göra i stooooorkok, vi har en jättegryta som rymmer massor. Den får resterna svalna utomhus, locket på bara, sen när det är kallt tex dagen efter, så lägger vi soppan i fryspåsar och lägger platt i frysen. Tar ingen plats och tinar supersnabbt när man ska värma. Vi kan lätt göra 5-10 extra middagar när vi lagar och sen kan vi ha det tex varannan vecka under många månader.

    Förakta inte enkel mat som pannkaka, ugnspannkaka och våfflor. Lätt att vispa ihop och populärt hos barnen.
    Ugnspannkakan kan göras matigare genom att köra i tex keso och dra några varv med stavmixern. Då märker ingen att det är något annorlunda, men man blir mättare. Även 1-2 extra ägg gör den mer matig.

    Samma sak med omelett - små matrester som inte blir något av = omelett!  Ett par ägg vispas, man kan ha i lite mjölk eller liknande om man vill. Stek lite smör i pannan och lägg i resterna. På med äggen.
    Har man inga rester så kan man göra omeletten naturell eller ha i något gott som riven ost eller lite skinka.


  • nnnnnnnn

    Och gör veckomeny, så slipper man ta beslut på stående fot.

    Kanske något sådant här:

    Mån:  Lunch - rester efter helgen
    Kväll - allt i ett gryta

    Tis - lunch, värma grytan
    Kväll: ugnspannkaka  + lägga gula ärtor i blöt.

    Ons:  Lunch - korv med bröd på lekplatsen (lägg korv i termos och fyll på med kokande vatten så värms den)
    Kväll: Ugnsstekt hel kyckling med kokt potatis  (kyckling i stekpåse är väldigt enkelt även om den behöver 1-2 h i ugnen)

    Tors: Lunch - Kycklingpastasås på resterna av kycklingen + starta ärtsoppan så den får stå och puttra på låg värme ett par timmar
    Kväll: Ärtsoppa

    Fre: Lunch - Restfest om det finns massor med små sparade rester eller gör omelett av det.
    Kväll: Tacos med sallad (håll nere antalet ingredienser!)

    Lör: Lunch - Gör en jätte-lasagne på köttfärsen du stekte dagen innan
    Kväll - familjens önskemat

    Sön: Om båda föräldrarna är hemma kan man preppa minst 2 stora mål till veckan. TEx göra en stor paj till lunch + göra en stor laddning soppa eller gryta till kvällsmat. Så kan man hålla ännu lägre matlagningstempo nästa vecka!

  • nnnnnnnn

    Stötta på denna sidan:
    undertian.com/300-kronorsvecka-april-2019-2/

    Här verkar det vara upplagt på samma sätt som många av oss gör: man gör dubbelt (minst) och sparar. Det ser även ut som att vissa delar av matlagningen görs om, så som många tipsat om.
    Den veckomatsedeln jag länkade till visar 7 recept, 1 av dessa gör man dubbel och äter samma rätt 2 gånger (mån + sön), 1 rätt gör man dubbelt av en viss grej (ärt"färs") som sparas till senare, 1 rätt gör man extra sås som sparas till senare rätter.
    Det verkar finnas 22 st veckomenyer, så det tar ju ett tag att jobba sig igenom dessa!
    Särskilt om man väljer att bara ta 1-2 recept per vecka.

    Så vill man spara pengar inför sommarens semesterveckor eller bara få in mer vego i matsedeln så verkar detta smart!
    4 portioner x 7 dagar = under 300 kr/vecka
    Min gissning är att man kan hålla sig under 300 kr och ändå få lite matlådor/lunchrester om man ökar på vissa ingredienser bara.

  • nnnnnnnn
    Orolig över barn skrev 2019-07-26 15:21:20 följande:
    Hej det gick bra i flera veckor men nu i senaste tiden började jag falla tillbaka till den gamla vana.. skillnaden är bara att det är sommar i den här värmen inga av oss är sugen på något riktigt mat, utan det är mest frukt och grönt ev smoothie som gäller - vilket resulterar mindre matlagning

    I denna värmen har man ingen ork eller matlust, men vad bra att det funkat innan värmen kom!


    Nu vet du ju att du kan och kan starta igen när hösten drar igång eller du känner att det börjar bli mycket igen.

Svar på tråden Undvika matlagning i en vecka?