• Anonym (Iris)

    Rädd att jag blir hjärntvättad. Hjälp!

    TS, vill inte outa dig genom att förklara för övriga i tråden vilket geografiskt område det handlar om, men kan bara bekräfta det du skriver om en pastor som arbetat inom evangeliska frikyrkan, som är aktiv i svenska evangeliska alliansen och som nu samarbetar med en svenskkyrklig församling.

    Jag arbetar i ett annat samfund i samma stad och förstår att det du skriver är sant.

    Om du inte känner dig bekväm med kursen tycker jag att du skall hoppa av. I Alpha ska man kunna ifrågasätta och få vara kritisk, det ingår i konceptet skulle jag säga.

    Om du vill lära dig mer om kristen tro föreslår jag att du frågar om någon svenskkyrklig församling där du bor har vuxenkonfirmation (vet att det i alla fall brukar erbjudas av en närliggande svenskkyrklig kyrka) alternativt att du söker dig till en annan Alpha-grupp där du har mer förtroende för dem som leder.

  • Anonym (Iris)
    Anonym (I) skrev 2019-05-19 12:07:53 följande:

    Svenska kyrkan heter just Svenska kyrkan och inget annat. Den är den kyrka som tidigare var en del av svenska staten. Andra kristna samfund kallar man för frikyrkor. Evangeliska frikyrkan är ett sådant samfund. Frikyrkorna brukar kalla sina ledare pastorer. För att bli frikyrkopastor krävs ingen formell utbildning men för att bli präst i Svenska kyrkan behöver du gå en specifik utbildning och därefter bli prästvigd.


    Det är olika utbildningskrav i olika frikyrkosamfund, finns även frikyrkor som kräver högskoleutbildning och teologie kandidatexamen för att bli pastor.
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Hjärntvättad.) skrev 2019-05-19 15:23:09 följande:

    Du kanske har koll på vilken Pastor jag talar om..


    Ja
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Hjärntvättad.) skrev 2019-05-19 15:28:52 följande:

    Har han ett bra rykte?


    Jag känner honom inte personligen, men har läst en del som han skrivit på nätet. Han är engagerad för flyktingar, vilket ju är bra. Men hans engagemang i svenska evangeliska alliansen säger mig att han inte står bakom tex HBTQ-personers rättigheter och nog överlag har rätt konservativa åsikter. Jag skulle personligen ha svårt för att gå en kurs som han leder och tycker som sagt att det är jätteviktigt att man känner att man får ifrågasätta och diskutera.

    Om du själv känner dig tveksam kanske du skall ta kontakt med någon präst i din församling och samtala med henne/honom.om detta.
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Hjärntvättad.) skrev 2019-05-19 15:44:54 följande:

    Ja han är konservativ till sättet.

    Vad för slags frågor är bra att ta upp under kursen?


    Jag tänker att du ska kunna fråga om precis allt som du vill veta inom de olika områden som tas upp de olika kurstillfällena, det är ju meningen med Alphakonceptet. Det du däremot får vara medveten om (om du fortsätter med den ledaren) är att de svar du får kommer att vara färgade av hans tolkning av bibeln. En syn som inte är den enda du kan möta bland kristna, och som jag skulle säga inte heller är representativ vare sig för svenska kyrkans tro och inte heller för många av de kristna i det området där kursen ges.

    Är det en Alpha-kurs du vill gå, men du inte känner dig hemma i den gruppen och med den ledaren så föreslår jag att du googlar på alpha och staden det handlar om, för det finns flera församlingar som erbjuder alpha-kurser i ungefär samma område. Kolla också upp vad arrangerande församlingar står för i olika frågor så får du kanske en fingervisning om vilken grupp du i så fall skall välja.

    Annars finns, som sagt, också möjligheten att gå vuxenkonfirmation i svenska kyrkan -kanske kan det passa dig!
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Soë) skrev 2019-05-19 18:07:23 följande:

    Men det låter ju inte alls bra, att en församling i svenska kyrkan samarbetar med ett frikyrkligt samfund! Ska inte anta något, men skulle inte förvåna mej om denna svenska kyrkans församling ligger i Svenska biibelbältet, de verkar minst sagt lite mer extrema där..


    Att olika församlingar och samfund samarbetar är inte ovanligt, det brukar kallas ekumenik, och det finns ju en stor bredd också bland frikyrkosamfund -inte alla frikyrkor är karismatiska och konservativa.
Svar på tråden Rädd att jag blir hjärntvättad. Hjälp!