Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Antisemitismen inom vänstern, varför?

    RebeckaZ70 skrev 2019-06-13 16:52:13 följande:
    Så, nu har jag svarat på så mycket jag hunnit idag. Tänkte ge mig ut i folkvimlet som firar Tel Aviv Pride.
    Ha en trevlig kväll i vimlet.

    Sen kan du läsa BRÅs rapport om antisemtism i Sverige

    https://bra.se/download/18.62c6cfa2166eca5d70e19304/1559137988590/2019_4_Antisemitiska_hatbrott.pdf

    "Personer som utsätter andra för antisemitism kommer från olika typer av miljöer och det är långtifrån alla som tillhör en organiserad grupp. Antisemitism förekommer således i breda lager av befolkningen och skär genom olika religioner, sekulära grupper, politiska positioner och ideologier. Samtidigt utgör antisemitismen en del av det ideologiska fundamentet i radikalnationalistiska och våldsbejakande jihadistiska miljöer."

    "Trots att den radikalnationalistiska miljön är den miljö som är tydligast urskiljbar i materialet, uppfattar flera personer som arbetar med säkerhet i judiska församlingar och föreningar att den våldsbejakande jihadistiska miljön utgör det största hotet mot judiska institutioner. Allvarlighetsgraden i detta hot bedöms som påtaglig, eftersom grupper inom den våldsbejakande jihadistiska miljön ser judiska institutioner som legitima mål för terrorattacker."

    "Brås intervjuer visar att antisemitism förekommer även inom den politiska miljön, från vänster till höger. Det var flera intervjupersoner som hänvisade till offentliga uttalanden av lokalpolitiker och riksdagsledamöter från olika politiska partier, som kopplat samman svenska judiska institutioner och dessas representanter med kritik av staten Israel eller som ifrågasatt ”svenskheten” hos svenskar med judisk bakgrund. Flera av intervjupersonerna beskrev också uttryck för antisemitiska attityder och fördomar från personer som är aktiva inom antirasistiska och vänsterpolitiska rörelser, som kopplas till åsikter om Israel–Palestinakonflikten."

    "Brås material gör det inte möjligt att redogöra för hur stor andel av antisemitismen som kan härledas till en specifik grupp eller miljö. Brås intervjuer tyder på att intervjupersonernas upplevelser 9 Brå rapport 2019:4 av vilka personer som begår antisemitiska hatbrottshändelser varierar beroende på var i landet man bor och vilka miljöer man själv rör sig i. Personer inom organiserade politiska miljöer har oftare erfarenheter av antisemitism bland personer med kopplingar till olika politiska partier. Personer från delar av landet där radikalnationalistiska organisationer är mer aktiva har oftare haft erfarenhet av antisemitiska handlingar som begåtts av personer med kopplingar till den här miljön. Personer som bor i storstäder med relativt många invånare från olika länder i Mellanöstern har oftare erfarenhet av antisemitiska handlingar som begåtts av personer med en bakgrund i dessa länder. Intervjupersoner från samtliga delar av landet som täckts av Brås urval av intervjupersoner har också beskrivit erfarenheter av uttryck för antisemitism av personer som skulle kunna vara ”vem som helst”."

    "Intervjumaterialet visar på att konspirationsteorier och antisemitiska föreställningar om exempelvis judisk makt förekommer i breda lager av befolkningen. Oberoende av gärningspersonens kön, ålder eller grupptillhörighet förekommer ett likartat antisemitiskt språkbruk. Detta språkbruk innefattar både så kallad modern eller politisk antisemitism, som har sin grund i rasideologiska utgångspunkter, och så kallad nyantisemitism, som ofta involverar antisemitiska yttringar som härrör ur Israel–Palestinakonflikten. Det förekommer även så kallad vardagsantisemitism, som inrymmer ironiska kommentarer och kränkande stereotypisering av judar i vardagliga situationer. Flera av intervjupersonerna upplever att den antisemitiska retoriken har blivit grövre, och att retoriken karaktäriseras av språkliga koder som gör att den inte alltid uppfattas som antisemitisk för dem som inte känner till det nya antisemitiska språkbruket. Vanligt förekommande svenska kodord som används i stället för benämningen judar är exempelvis Abrahams barn, Illuminati, Den Evige, Kulturmarxister, Kosmopoliter, Globalister och Du vet vilka."

    "Svenska och internationella undersökningar som mäter antisemitiska attityder visar att det finns ett tydligt samband mellan antisemitism, främlingsfientlighet, islamofobi och homofobi (Bergmann 2008). Som framgått ovan visar undersökningar också att det finns samband mellan å ena sidan negativa attityder och å andra sidan kön, utbildningsbakgrund och socioekonomiska bakgrundsförhållanden (Bevelander m.fl. 2013). Överrepresenterade bland de som är mest negativa till judar, liksom till muslimer, är personer med lägre utbildningsnivåer. I svenska undersökningar finns även starka samband mellan negativa attityder och kön, eftersom män och pojkar har visat sig vara mer negativa än kvinnor och flickor. Studier pekar härutöver mot att antisemitiska attityder och hatbrott aktualiseras av konflikter i Mellanöstern, framförallt konflikten mellan Israel och Palestina."

    "Även den autonoma vänstern lyfts emellanåt i detta sammanhang, med anledning av deras kritiska hållning till staten Israels agerande gentemot Palestina (Brå och Säkerhetspolisen 2009, Bachner och Ring 2005)"

    "Även om forskningen har visat att antisemitiska attityder och fördomar förekommer i flera delar av samhället, är det i synnerhet två miljöer där man har identifierat särskilt negativa attityder: den så kallade vit makt-miljön och den våldsbejakande jihadistiska miljön (t.ex. Brå och Säkerhetspolisen 2009, Tibi 2012). Bland dessa grupper är antisemitism ofta en del av den ideologiska grundstrukturen."
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2019-06-22 13:39:43 följande:
    Det är vi många som vill veta.

    Men det är inte första gången Sverige betalar ut bistånd till korrupta regimer.
    Vilka är dessa vi som du företräder?

    Eller är det Ers Överhöghet som avses med detta vi?

    Pluralis_majestatis

  • Padirac
    Embla twopointoh skrev 2019-06-24 12:16:16 följande:
    Det är möjligt att vi menar olika när vi säger "samma måttstock". Om jag uttrycker det så här då, att man ska vara konsekvent i hur man bedömer andra? Att man ska vara så objektiv och saklig som möjligt?

    Jag har heller inte sagt att man måste gardera sig varje gång man uttrycker kritik, tvärtom har jag uttryckligen skrivit att det inte är så jag menade.

    Jag står fast vid att om man kritiserar Israel för något, men samtidigt ser mellan fingrarna på andra stater/länder som gör motsvarande sak (och nej, man behöver inte rabbla upp alla andra stater/länder i samma andetag. Det handlar om attityden), då upphör det att vara kritik och är antisemitism.
    Menar du att det blir antisemitism eller antisionism om kritiken mot staten Israel inte är följd av samma kritik mot andra stater?

    Vad menar du skiljer mellan antisemitism och antisionism om något?  
  • Padirac
    Embla twopointoh skrev 2019-06-24 21:38:36 följande:
    Klicka på "visa endast" vid mitt nick så ser du att jag har svarat på detta redan.
    Jag tycker inte att det är ett svar, utan enbart samma mening som du skrev ovan.

    Jag ser inte någon vidare eller djupare förklaring till varför, utan mer ett påstående att det är så, med exempel. punkt.

    Exemplen i sig är inte förklaringar eller belägg.

    Självklart kan antisemitism skylas bakom antisionism, men det betyder inte att all antisionism är antisemitism - jag vill nog ha en förklaring och motivering till det påståendet för att jag ska se det som ett giltigt argument. 
  • Padirac
    Embla twopointoh skrev 2019-06-24 22:42:05 följande:
    Jag har redan skrivit att jag inte menar att man ska behöva rabbla alla andra stater/länder som förtjänar kritik i samma andetag som man kritiserar Israel, utan att det är de dubbla måttstockarna som är poängen

    Jag har också uttryckligen skrivit att att all Israelkritik inte är antisemitism, att jag tycker att det är självklart att man ska kunna ifrågasätta och kritisera utan att anklagas för att vara antisemit, hatare, -fob eller något annat invektiv.

    Jag vet inte hur mer jag ska förklara/motivera vad det innebär att man har dubbla måttstockar, att man kritiserar Israel för något som man ignorerar hos andra länder, där mina exempel  tjänar som illustration på hur denna dubbla måttstock kan ta sig uttryck, men självklart är det bara exempel, inte en fullständig genomgång. Vad mer vill du att jag ska förklara/motivera?

    Ja, det kallas ostensiv definition det du gör, men den är så trubbig så att det inte går att peka på de nyanser du vill peka på.

    den ostensiva defintionen kan mycket väl illustrera det du försöker säga, men den duger inte till att påvisa varför eller vad det är som du påstår att det är. 

    Den ostensiva definitionen kan inte ge belägg varvid man kan deducera eller ens inducera fenomenet du vill påstår föreligger.  Den är inte mer än ett påstående om att detta och detta och detta och detta... och detta..
  • Padirac
    Embla twopointoh skrev 2019-06-25 00:37:29 följande:
    Nu har jag ärligt talat bara ett vagt begrepp om vad ostensiv betyder, men "dubbla måttstockar" är väl inte en ostensiv definition? Jag gav exempel, och dessa var inte menade att ge någon typ av definition, utan var just exempel.

    Men, ärligt talat, istället för att gräva ned oss i sådana här diskussioner, kan du väl i stället argumentera emot mitt påstående (för jag är övertygad om att du förstår innebörden av det jag säger), det om dubbla måttstockar. Varför är det fel?

    Definitionen av "antisemitism" är "fientlighet mot judar", och denna fientlighet kan ta många former. Bland annat kan denna fientlighet göra så att man dömer Israel hårdare än vad man skulle ha gjort om det handlat om en annan stat/land, oavsett om detta är medvetet eller omedvetet. Denna dubbla måttstock är relativt enkel att upptäcka hos människor - privatpersoner, politiker eller tjänstemän -som uttalar sig i diverse frågor. Det är bara att jämföra de olika uttalandena med varandra och se om personen är konsekvent och saklig när denne kommer till Israel.


    Din definition misstar antisionism för antisemitism. Du gör själva definitionen av antisionism till antisemitism.

    Det kan självfallet vara så att många eller alla eller få eller inga som uttalar sig eller handlar antisionistiskt gör det av antisemitiska skäl. Det kan i sig vara hur som helst.

    Men att som du gör likställa antisionism med antisemitism är inte en korrekt logisk slutledning. I ditt fall skulle all antisionism bli antisemitism om inte den antisionistiska agenten också omfattar anti-<vilken-stat-som-helst>.

    Själva definitionen av antisionism är att ha dubbla måttstockar för Israel,  eller andra sionistiska samhällsbildningar,  och andra ickesionistiska samhällsbildningar där israel döms eller värderas hårdare.
  • Padirac
    RebeckaZ70 skrev 2019-07-20 09:12:48 följande:
    S-toppar vill bojkotta Israels näringsliv...

    www.inblick.se/nyheter/2019/06/27/S-toppar-vi...

    (Det var Thomas Hammarberg som lämnade in en riksdagsfråga till Utrikesantisemiten.)
    Det är väldigt olika historisk kontext som bilderna föreställer.

    På den första bilden handlar det om att de som vill bojkotta judisk affärsverksamhet tror att det finns en judisk världskonspiration för att ta över världen genom kapitalism och kommunism och att judar inte har rätten att finnasm existera, att de är lägre stående och mindre värda människor.

    På den andra bilden handlar det om att de som vill bojkotta judiska staten tror att det finns en Israelisk illegal ockupation av land där den tidigare befolkningens möjligheter till självbestämmande, försörjning och frihet att röra sig i sitt eget land kraftigt begränsas av Israels statsmakt och att land helt enkelt stjäls från befolkningen för att Israeliska företag ska få utnyttja landområden sin affärsverksamhet.

    Bilden föreställer alltså två motstående protester och uppmaningar till bojkott. I den första är judisk befolkning utsatta, i den andra är det Israel som utsätter andra.

    Genom bilden och spridning av bilden görs två grova övertramp.  Dels likställs Israels land-ockupation med nazisternas folkmord av miljoner människor. Det är ett djupt överslätande av Nazisternas brott mot den judiska befolkningen. Dels likställs de som försvarar ett ockuperat lands folk rättigheter med nazister. Det är helt sjukt att dra nazistkortet i detta fall, hur kan man implikera att det är nazistiskt att försvara ett utsatt folk var försörjning och land tas från dem? 

    KräksKräksKräks
  • Padirac
    RebeckaZ70 skrev 2019-07-21 12:11:38 följande:
    Det hjälper ju inte att vi har erbjudit hela Gaza och 97% av Judéen och Samarien, när varken "kära systerparti" "religiösa socialdemokrater", F-Nskapet osv blir nöjda förrän Israel utplånats.

    Vi kommer att fortsätta ockupera vårt eget land, liksom alla andra länder som genom olika krig (samordnade anfallskrig från fientligt sinnade grannstater) fått kontrollen över olika områden. Men det är bara israelisk ockupation som mäts med denna måttstock. Sveriges regering fortsätter som vanligt spela luftgitarr med diverse hel och halvdiktaturer med tillhörande terroristorganisationer.
    FN anser nog inte att israel ska utplånas om inte DU menar att Israel utgörs enbart av de ockuperade landområdena.

    Men du kanske inte menade i sak det du fick på pränt.

    Om palestinsk mark är Israelisk så undrar jag hur det Israeliska samhället är representerat på ockuperad mark och hur detta tillgängliggörs för de medborgare som bor där? Finns skola, sjukvård, vägar, myndigheter, infrastruktur tillgänglig för alla som bebor marken? Eller är vissa undantagna? Varför byggs det staket som förhindrar landets medborgare tillträde?  

    Är Israels hållning eller din hållning enstatslösningen?
  • Padirac
    Welina skrev 2019-07-21 20:00:51 följande:
    Vänsterns stora problem är att de är så endimensionella och bara kan ha en tanke i huvudet åt gången.

    Det absolut viktigaste för vänstern är att utse en grupp som är offer, den gruppen ska hyllas och hjälpas, vad de än gör.

    Alla andra är förövare och onda och ska svartmålas vad de än gör. Nu är det invandrarna som är "tycka synd om-gruppen" för vänstern och de flesta invandrare (eller de mest i debatten högljudda) är av en viss religion som hatar en annan religion.

    Eftersom den utsedda "offer"- gruppen aldrig kan göra fel så anser vänstern att de har rätt i sitt utpekande.

    Lite enkelt förklarat, men i stora drag är det tyvärr så här vänstern fungerar. Det är därför de måste importera nya väljare, när de gamla blivit för självständiga, inte är offer längre och klarar sig själva.
    Det var ett väldigt endimensionellt resonemang -  är du månne en del av vänstern du beskriver?

    Annars är del passande med mer än en endimensionell beskrivning än de mångdimensionella ej vänster har kapacitet för  
  • Padirac

    Jag tror inte NMR kommer att torgföra en kokbok med frukt och vilt Drömmer

    Det är nog någonting som är betydligt mer explosivt och upprörande än en sån petitess.

    För den utomstående är det mest intressant att se vilka som deltar och samverkar. Vad de har i boklådan kan knappast överraska någon. 

Svar på tråden Antisemitismen inom vänstern, varför?