• Oerhörd

    Kan man älska sin partner om man är otrogen?

    Anonym (man) skrev 2019-07-10 20:51:41 följande:

    Att folk kan KÄNNA attraktion till andra är inte alls svårt att förstå, hur man sen kan välja att agera på attraktionen och såra och förnedra den man säger sig älska är svårare att förstå.

    Du blandar ihop känslor och handlingar. Alla känner saker, men alla egarar inte på det.


    Vem har bestämt att det är sårande och förnedrande att agera på attraktion till andra än sin partner? Jag känner mig glad och lycklig när min man agerar på attraktion till någon han träffat. Den känslan äger jag, hans handlingar kan aldrig vara en orsak till mina känslor, de kan vara en utlösare, men hur jag reagerar och känner beror på mig, inte på hans handlingar.
  • Oerhörd
    molly50 skrev 2019-07-10 21:20:38 följande:

    För att det finns personer som vill leva polyamoröst,och som lever polyamoröst,utan att ens prata med sin partner och fråga om h*n är ok med det och kanske kan tänka sig att leva så?


    Varför svarar du inte hellre på något inlägg där någon funderar över orsaker till det då? Det skulle vara mycket mer intressant att höra vad du tror om mekanismerna bakom att inte våga vara öppen med sina känslor inför sin partner, än att bara höra dig upprepa att alla som inte kan eller vågar är dumma. Det tillför liksom inte något att du envist upprepar det. Vi förstod första gången. Men vi är många som är mer nyfikna på att analysera känslor, beteenden och normer på djupet än att bara bestämma att en del människor är bra och gör rätt, och andra är dåliga och gör fel.
  • Oerhörd
    Anonym (man) skrev 2019-07-10 21:41:05 följande:

    Vem har bestämt? Vilken märkligt fråga... det har BÅDA bestämt. Den som är otrogen har ju trotts allt självmant valt ett monogamt förhållande med en monogam partner eller hur? Ingen tvingade personen att gå in i ett sånt förhållande. Och har man valt ett sånt förhållande så kan man ju inte i efterhand springa omkring och ligga med andra bakom ryggen på sin partner när man kommit överens om att man inte får det med sin partner.

    DU känner dig glad när din partner agerar på attraktion för ni har ingen deal som säger att man inte får det och därmed innebär det inget svek och inga lögner, förstår du skillnaden?


    Det är inte så enkelt att bestämma en massa när en är i förälskelsefasen, och det är möjligt att vilja flera saker samtidigt. Kommer folk verkligen överens om att de ska vara monogama eller är det en outtalad förväntning?

    Min deal med maken är inte en orsak till mina känslor. Jag känner mig glad för att jag älskar honom och det gör mig varm inombords när han är lite extra lycklig. Dealen är en konsekvens av den känslan, inte orsaken.

    Jag är nyfiken på vilken känsla som är orsaken till monogami.
  • Oerhörd
    molly50 skrev 2019-07-11 13:49:52 följande:

    För att jag inte vet vad som är orsaken till att en del beter sig så.

    Det enda jag kan tänka mig är att folk inte vågar berätta om sin livsstil för att normen är att leva monogamt.

    Men vågar man inte det så är det kanske bättre att söka sig till ställen där det finns andra som vill leva polyamoröst.

    Det finns ju t ex swingersklubbar och kanske internetsajter där polyamorösa håller hus.

    Att som polyamorös inleda ett förhållande med en monogam person och sedan ändå leva polyamoröst med andra är respektlöst,om man inte har den överenskommelsen att det är ok.


    Se där, tack för svar! Vad tror du orsaken till monogami är då? Jag vet ju varför jag inte tycker att det är ett rimligt alternativ, men varför tycker andra det? Jag får aldrig någon förklaring om vad fördelarna är, allt jag lyckas resonera mig till handlar alltid om att det inte är rimliga argument - naturligt eftersom jag ju valt bort det. Och jag älskar att då nya synvinklar! Jag vet att jag är fördomsfull, men jag jobbar iallafall aktivt med att motarbeta mig själv på den punkten :)

    Jag hade ingen aning om att jag letade efter en livspartner när jag träffade min, ibland händer saker ändå. Vi visste inte ens att det fanns alternativ de första decennierna tillsammans, eller att ett alternativ till misslyckad monogami (ja, det var misslyckat för oss) var vad vi behövde, det har vi kommit fram till genom en himla massa parterapi och öppna samtal där målsättningen varit en rimlig lösning för ett livslångt lyckligt äktenskap.
  • Oerhörd
    Anonym (Tror inte det) skrev 2019-07-12 17:42:23 följande:

    Du vet inte vad fördelarna är med monogami? 

    Här är några:

    -Man riskerar inte få könssjukdomar, smitta ned sin partner, bli gravid med någon annan. 

    -Mindre risk att partnern finner någon som överträffar dig i sängen (du blir ratad). Åtminstone inte om hen är trogen. 

    -Om båda är överens om att vara monogama (när man har barn) finns ingen risk att det blir bråk om arv vid dödsfall. Om partnern t.ex råkat göra någon annan gravid. 

    Finns säkert fler men det var några så här jag på rak arm kom på. 

    För att återkoppla till ditt senaste svar så kan jag garantera dig om att det är bra många fler än sliskiga äckliga gubbar som jag inte har känslor för. Jag har inte känslor för någon annan än den jag är med , det är därför jag valt att vara med hen. 


    Min reaktion på dina argument för monogami:

    - Det finns andra sjukdomar som smittar på andra sätt än genom sex som också behöver behandlas. Det är till att vara lite pryd att känna att klamydia är värre än en rejäl influensa. Används dessutom kondom och hålls lite koll på partners så är det ingen större risk. Att vara poly innebär inte att knulla runt hejvilt i något självskadeliknande riskbeteende. Så jovisst, mindre risk förutsatt att båda är trogna, men en könssjukdom eller två är inte hela världen heller. Vi riskerar dem ofta som singlar, de blir inte farligare när vi är i en relation.

    - Snarare mindre risk att bli lämnad för att partnern får känslor för en annan eller för att en blir överträffad i sängen. Hen får ju leva ut det precis som hen vill, och har ändå sin partner och familj som primär, och de vet att de är just det även när partnern är mitt uppe i den mest stormande nyförälskelsen eller hett sex. Vi vet dessutom mycket väl om att sex är som hetast i början på en relation, slentrianen infinner sig i regel först efter åratals nötande på varandra. Att lämna en bra partner för hett sex när det heta sexet ändå är tillåtet verkar korkat. Vill partnern lämna relationen gör hen det oavsett om hen haft lov att ligga med andra eller inte. Kanske till och med lämnar snabbare i ett monogamt förhållande, just för att suget att ligga med någon annan är så stort, och då måste ju primärrelationen brytas upp först, för monogama. Det blir mer bråttom för att få lov att leva ut den nyfunna lusten, och alla fördelar med den primära relationen (så som gemenskap och djupare kärlek) får inte riktigt en rättvis chans i konkurrensen med lust och nyhetens behag hos den nya.

    - Bråk om arv löses med ett genomtänkt testamente. Samma problem uppstår ju om relationen upplöses på grund av den ena partnerns lust till en annan, och de först efter separationen råkar få ett till barn. Känns inte specifikt som ett poly-problem.

    Det låter... trist. Jag har jättemycket känslor för väldigt många människor. Är en väldigt kärleksfull och omtänksam person med varma känslor för såväl vänner, familj, släkt och partners :)
  • Oerhörd
    molly50 skrev 2019-07-13 14:39:51 följande:

    Det är sant att saker kan förändras och att ingen vet hur livet kommer att se ut längre fram.

    Men det det handlar om är att om man träffar någon annan och blir attraherad så kan man väl vara ärlig om det till sin partner istället för att ljuga och gå bakom ryggen.

    För det är just lögnerna och sveket som sårar mest. Mer än otroheten i sig.

    Att man tvingar sin partner att leva i en lögn och inte ger honom/henne möjligheten att själv få fatta ett beslut om hur h*n vill leva sitt liv.

    Det är brist på respekt.


    Men det är ju just där vi inte är överens, det är väldigt svartvitt att säga att det är som du säger. Ja, du har rätt i sak, det är mer ärligt att vara ärlig. Men det betyder inte att det är mest rätt för varje person i varje situation. Helt uppenbart är det inte så, eftersom så många väljer otrohet. Jag TROR helt enkelt inte på att majoritetens anledning till otrohet är ren och skär ondska och egoism. Livet och relationer och människor har alldeles för många nyanser för att dela in saker i rätt och fel rakt av.
  • Oerhörd
    molly50 skrev 2019-07-13 17:26:28 följande:

    Men vem ska man kunna vara ärlig mot om inte sin partner?

    Du verkar prata om vad som är rätt och fel för den som är otrogen,medans jag pratar om den som blir bedragen. Och många verkar vilja veta om sin partners otrohet så de kan få chansen att göra sitt egna val.

    Att då vara otrogen och ljuga är egoistiskt och fegt.

    Jag tror att det många gånger handlar om brister i kommunikationen.

    Om man inte pratar med varandra så kan man ju omöjligt veta vad den andra tycker.


    Det är ju just det, rätt och fel är olika för olika personer. Att många vill en sak betyder inte per automatik att de har rätt till det på en annans bekostnad. Egoistiska och fega är människor av väldigt många anledningar. Jag tycker nog att kärlek är en rätt legit anledning.

    Vem? Jag har min syster, ett par barndomskompisar, min bror och min älskare (bland andra) som jag pratar om saker med som är för svåra att ta med maken. För det är mina känslor, han har ingen ensamrätt på dem bara för att jag älskar honom. För den delen har jag kollegor med intressen jag delar som jag inte pratar med maken om heller, för att han inte delar intresset. Mina tankar, inte hans egendom.
  • Oerhörd
    Anonym (tobbe) skrev 2019-07-14 01:34:58 följande:

    Problemet är att du har en annan syn på sex än vad många av oss har. För mig betyder sex mer än att bara ligga. Ska jag ha sex med någon då betyder det mer. Det du beskriver är i princip en kk relation. Du har en kk relation som du dessutom bor med och visst det passar dig men det passar inte alla. Jag vill ha en djupare relation med någon som ser på sex på samma sätt som jag och som känner som jag.


    Oj. Jag beskriver min syn på sex och då avgör du att mina 22 år med maken är en kk-relation? Du får helt enkelt ta mig på orden: det är ett helt normalt, eller kanske till och med ovanligt lyckligt äktenskap.

    Det är snarare mindre problem när en ser på sex som precis vad det är: sex. Den djupare relationen har jag med min man, vi har visserligen sex också, men det är inte sexet som skapar den djupa relationen. Sex är skönt bara, kärleken sitter i våra hjärnor, relationen bygger på känslor, tankar och gemenskap, inte på vad vi använder våra könsorgan till.
  • Oerhörd
    Anonym (eftersom normen är monogam...) skrev 2019-07-14 09:37:20 följande:

    Även fast jag är monogam tycker jag att din beskrivning av Oerhörds relation med sin man är fruktansvärt oförskämd! Att nedvärdera någons relation och känslor för en person på det viset är fruktansvärt trångsynt. Bara för att du sätter ditt sätt att leva på som "bättre" och "rätt" eftersom det faller inom normen betyder inte att du kan säga att de har en kk-relation.


    Fint. Men en anonym främlings inskränkta tankar påverkar varken mina känslor eller mitt äktenskap det minsta :)
  • Oerhörd
    Anonym (***) skrev 2019-07-16 13:50:07 följande:

    Så du gillar inte ultimatum, men är själv beredd att säga att det är slut om jag inte får ligga med andra?

    Snacka om dubbelmoral...


    Du läser inlägg som fan läser bibeln :)
  • Oerhörd
    Anonym (***) skrev 2019-07-16 13:51:32 följande:

    Är båda med på det, så kan man lösa det. Vill bara den ena ligga runt, då har man inte löst problemet, då lurar man sin partner.


    Om båda ligger vem vem de vill när de vill, hur är någon lurad bara för att den ena vill oftare? Är det inte ett värre sätt att lura sin partner genom att vara nykärt sexuell de första åren, komma överens om monogami, få några barn, köpa hus och göra eventuell separation känslomässigt och praktiskt besvärlig och sen tappa lusten, så att bara den ena får ligga så mycket den vill? (Väldigt vanligt förlopp, nästan så att folk tror att det är så det helt enkelt är, och det är bara att gilla läget.)
  • Oerhörd
    Anonym (man) skrev 2019-07-16 13:57:41 följande:

    Nja, fast rätt och fel är inte riktigt så enkelt som att bara det är rätt för mig så måste alla acceptera det. Rätt och fel handlar mycket om hur ditt agerande påverkar andra. Så länge det du anser vara rätt inte påverkar andra negativt så kommer ingen bry sig, men när det du anser är rätt påverkar andra negativt så kommer andra inte längre acceptera det.

    Ja människor är egoistiska och fega av olika anledningar men oavsett anledning så är deras agerande fortfarande egoistisk och det kommer fortfarande få konsekvenser för andra. Och när du säger att det skulle vara legit när det gäller kärlek så menar du ju att det är acceptabelt. På vilket sätt menar du att svek och lögner är acceptabelt ur den drabbades perspektiv?


    Lögner och svek är inte roligt ur den drabbades perspektiv, det är ju uppenbart. Men lögnerna och sveken hade som syfte att sanningen inte skulle förstöra något för den drabbade, den skulle antagligen förbli ovetande om att problemen av någon anledning inte gick att lösa sinsemellan. Huruvida det är acceptabelt för den andra parten är upp till var och en, när eller om det uppdagas.
  • Oerhörd
    molly50 skrev 2019-07-16 14:28:15 följande:

    På vems bekostnad menar du? Den otrognes?

    Att den som blir bedragen inte har rätt att få veta allt?

    Jag tycker inte att kärlek är en legitim anledning för att få bete sig som man vill.

    Jag tycker inte man kan ta sig rätten att bestämma hur ens partner ska leva sitt liv för att man råkar bli kär i någon annan,vilket man gör om man undanhåller sanningen för densamme.

    Det jag menar är att man bör prata med sin partner. Har man ingen bra kommunikation med varandra så är ju risken att förhållandet till slut spricker.

    Det är väl bra att kunna prata med varandra om var man står i otrohetsfrågor t ex.

    T ex om man vill eller inte vill veta om ens partner är otrogen,eller var man anser att gränserna för en otrohet går.

    Eller om ens partner kanske rentav är ok med att leva polyamoröst.

    Det är ju sådant man inte kan veta om man inte pratar med varandra.


    Hur bestämmer en otrogen person över hur dess partner ska leva sitt liv? Poängen med lögnen är ju fortfarande att läget är för svårt och samtal inte leder någonvart, och att det antagligen finns en känsla av, om det nu inte är uttalat, att sanningen inte kan accepteras.

    Ja, det bästa är såklart att prata med sin partner, det har vi förhoppningsvis hela tiden varit överens om. (I annat fall har jag haft rejält hjärnsläpp!) Men därefter funkar det inte, eftersom i verkligheten kan folk av olika anledningar inte göra det.
  • Oerhörd
    molly50 skrev 2019-07-16 16:11:47 följande:

    För dig kanske sex bara är något skönt och för dig sitter kanske kärleken bara i hjärnan.

    Men för andra går kärlek och sex hand i hand.

    Du kanske kan ha sex utan känslor. Men andra kan inte det.

    Och det är det du verkar ha svårt för att förstå. Att andra inte kan tänka och leva som du.


    Du kan ha rätt, jag har ibland svårt att förstå varför det är så ovanligt att verkligen gå till botten med sina känslor och rationalisera dem. Jag har jättesvårt att få en känsla och tänka att det bara är som det är, jag vill veta varför jag känner så, om det verkligen är min ärliga känsla eller om det är en inlärd reaktion grundad i konventioner. Väldigt ofta inser jag att mina känslor är mer av reaktioner än något annat, som jag kan både bearbeta och påverka. Att säga att det bara är som det är har aldrig funkat bra för mig :)
  • Oerhörd
    Anonym (man) skrev 2019-07-16 16:38:27 följande:

    Och ändå har du svårt att skilja på att ha sex med andra med sin partners medgivande och utan sin partners medgivande och tycker att kärlek är en legitim anledning till otrohet utan att ens veta om man är otrogen för kärlek eller sex?

    Polyamorösa par är ju inte de enda som har djup gemenskap och kärlek, vad tror du händer med den där djupa gemenskapen och kärleken när någon sviker den andres förtroende?


    Att jag är en sån knepig person som faktiskt har min partners medgivande att ha sex med andra tycker jag ger en fingervisning om att jag kan skilja mellan medgivande eller inte. Jag personligen har aldrig varit eller velat vara otrogen. Vi var monogama i 20 år ganska precis. De två sista åren av det var en resa mot polygami, och den var TUFF. Jag fattar att jag inte kan förklara på en kvart här när det tog oss två år att reda ut alla känslor kring vad som är viktigt för oss i ett livslångt perspektiv.

    Så att du inte misstolkat mig, naturligtvis finns djup kärlek och gemenskap i alla möjliga sorters relationer.

    När jag blivit sviken har jag velat veta varför och hur vi ska lösa problemet som gav upphov till sveket. Sveken har aldrig handlat om mig personligen, de gör sällan det. Med den insikten ligger förlåtelse och stöd mig närmare till hands än ilska och fördömande. Det har inte förändrats sen jag levde monogamt. Hur gör du?
  • Oerhörd
    Anonym (***) skrev 2019-07-16 16:24:49 följande:

    En sån missunnsamhet skulle göra att det är slut mellan oss.

    Så skrev du. Det kan ju bara betyda att du gör slut om någon är missunnsam mot dig och inte låter dig ligga med vem du vill. Dvs du ställer det kravet. Men tycker att andra inte ska ställa krav, för då tycker du det är oattraktivt.

    Så visst luktar det dubbelmoral lång väg...


    Det innebär att jag inte vill ha en relation med någon som är missunnsam nog att försöka kontrollera mig medelst ultimatum. Det luktar... rimligt, om du frågar mig :)
  • Oerhörd
    Anonym (man) skrev 2019-07-16 16:42:25 följande:

    Oavsett vad syftet var så är konsekvenserna likadana för den drabbade och den som var otrogen visste mycket väl vad konsekvenserna kunde bli och tog den risken medvetet.

    Om lögner och svek inte är roligt för den drabbade varför tycker du då att det är legitim? Hur kan det vara legitim att medvetet såra och förnedra sin partner?


    Ja det är en risk, men avsikten är sällan att den bedragne ska bli vare sig sårad eller förnedrad. Nu är vi tillbaka i början av diskussionen.
  • Oerhörd
    Anonym (Clip) skrev 2019-07-23 07:12:44 följande:

    Det jag sa på ett ungefär var att jag har funderat sista tiden på detta "om människan verkligen är skapt för att vara med 1 person i resten av sitt liv?" (Bortsett från de som är det pga religiösa trosuppfattning och/eller övertygelser). Att jag är inte helt säker på att vi är skapta så egentligen och att vi kan ha blivit inpräntade att "det är fel att göra si eller så" relationellt/sexuellt. Och min sambo tyckte att det kan vara så som jag säger. Sedan sa jag att jag vill erkänna att jag (pga av avsaknad av sex) börjat titta på andra men att jag aldrig varit otrogen.. Att jag fantiserar om att t.ex kyssa en tjej som småflirtar med mig osv. Och min sambo sa typ "ok men varsågod men jag vill inte göra det". Jag sa då att jag inte vill att det ska gå till så.. Att jag gör saker som sambon inte vill. Men att jag helt enkelt inte kan styra över mina känslor över att jag vill ha sex!

    Samma kväll hade vi riktigt skönt sex.. :) Något hände där.. Jag vet inte om det var det faktum att jag hade varit ärlig, att mina "spänningar" släppt en aning, att sambon kanske blev tänd/svartsjuk, att jag blev tänd av att jag suttit och pekat på kvinnor jag skulle vilja ha sex med framför min sambo (helt öppet och ärligt) att min sambo inte regerar irriterat och surt utan mer eftertänksam.. Men jag hoppas bara att det håller i sig. Är rädd att detta här med vardagen hinner ikapp oss (IGEN!!) och att det blir slentrian igen. Tro mig, jag älskar familjelivet som jag har och skulle aldrig byta ut det mot något..! Tror många kan vara med på det. Men det finns för många av oss en annan sida, där det påverkar det intima negativt. Och det är där jag tror vi måste se upp.. annars är risken hög att det det bara går tillbaka till same old.. Och då vet jag inte hur det slutar.. man måste tänka att vi kanske ska vara tsm i minst 10 år till och så då ha tio år till av slentrian och noll sex.. Det funkar inte för mig. Det är inte rätt mot ngn av oss!


    Kul att du fick en sån reaktion! Ungefär så började det för oss också. Jag var inte särskilt intresserad till att börja med, men ok med att han såg sig om, och ja, rätt tänd på att han gjorde det. Efter ett tag gjorde han ett tinderkonto åt mig och vi bläddrade lite tillsammans. Det tog ett tag innan jag var redo att själv dejta, men nu är jag väldigt nöjd, har en fantastisk älskare och en mer än nöjd man :)

    Tror absolut att variationen i personer är en lusthöjande faktor, det är ju så seriemonogami funkar... sexlivet är toppen i början av alla relationer.
Svar på tråden Kan man älska sin partner om man är otrogen?