• Anonym (jj)
    Tue 16 Jul 2019 10:14
    5543 visningar
    53 svar
    53
    5543

    civilingenjör

    Pluggar själv teknisk fysik. 

    Nej, du behöver inte vara ett geni för att bli civilingenjör. Räcker gott och väl att vara normalbegåvad. Däremot behöver du antagligen en hyfsat stor dos självdisciplin, motivation och intresse. 

    Svårt att svara på hur mycket tid du bör lägga ner. Det lär också variera från kurs till kurs. Men många som pluggar till civilingenjör lägger rätt så mycket tid på fest och liknande, så min uppfattning är att de flesta hinner med annat än studier också. 

    Får jag av ren nyfikenhet fråga vad det är som får dig att fundera på just den utbildningen? 

  • Anonym (jj)
    Tue 16 Jul 2019 11:58
    #29
    sextiotalist skrev 2019-07-16 10:27:08 följande:
    Jag säger det en gång till. Nej, det räcker inte med normalbegåvning. Man måste vara bättre än normalbegåvad.
    Ofta är man hemmablind. Du har antagligen gått natur, bara där sållas det.
    Om det hade räckt med normalbegåvning, varför anses det att just Teknisk Fysik vara en av de svåraste utbildningarna att ta sig igenom?
    Varför är det så många som inte fixar den utbildningen trots höga intagningspoäng (det är inte normalbegåvade som ens tar sig in, då det t.ex för Teknisk Fysik krävs kring 19-20 poäng från gymnasiet).
    Varför är det endast 50% som klarar att ta sig igenom utbildningen?
    Utbildningen är svår, det är därför man behöver självdisciplin, motivation och intresse. Och en god studieteknik.

    Vill också påstå att man kan få 20 poäng från gymnasiet som normalbegåvad också om man jobbar riktigt stenhårt. 

    Ett roligt exempel i sammanhanget är väl Feynman, som förvisso inte var civilingenjör utan fysiker, men som sägs ha haft bara ca 125 i IQ (alltså bara strax över medel). Ändå var han en av de mest inflytelserika fysikerna i världen på 1900-talet. Man kan komma långt på att vara målmedveten och intresserad, det är åtminstone vad jag tror.

    De flesta är kanske inte så målmedvetna och intresserade, och har kanske inte så god studieteknik och självdisciplin. Det kanske kan förklara bortfallet från utbildningen. Många har säkert också valt utbildningen för att det "lät häftigt" eller för statusen som följer med, men ångrar sig när de inser att de inte är tillräckligt intresserade. Jag känner ett antal sådana. 
  • Anonym (jj)
    Tue 16 Jul 2019 12:32
    #31
    sextiotalist skrev 2019-07-16 12:12:57 följande:
    Den här typen av utbildningar har moment som det inte räcker med att plugga till, utan även förmågan att se sambanden, dvs utbildningen bygger på att man har ett logiskt tänkt.
    125 i IQ är inte strax över medel
    9% av befolkningen har ett IQ högre än 120, IQ 100 är medelvärdet, 25% över 110
    Du har rätt, det är inte strax över medel, sorry jag snodde formuleringen från artikeln jag läste. Men det är inte galet högt heller, och så framgångsrik som han var så måste man ju kunna ligga en bra bit under hans nivå och ändå ta sig igenom utbildningen, föreställer jag mig.

    Du ser ju hur korkat jag resonerade och ändå har jag lyckats bra på utbildningen hittills, haha. :) Min upplevelse är att de som hoppar av utbildningen är de som inte tycker att den är särskilt rolig alternativt de som mår psykiskt dåligt. Nu känner jag ju inte till hur högt IQ mina klasskamrater har, eller vad jag själv har för den delen, men har inte stött på något hittills som gett mig intrycket att normalbegåvade inte skulle klara utbildningen om de jobbar hårt. 
  • Anonym (jj)
    Tue 16 Jul 2019 14:59
    #36
    sextiotalist skrev 2019-07-16 13:55:33 följande:

    Det tyckte jag också, men jag är rätt säker på att det berodde på att jag läste rätt ämnen.
    Du gör också samma fel, man måste, tro det eller ej, ha en läggning för matematik. Det finns folks som börjat på civilingenjörsutbildningen och inte klarat det, men fixar läkarutbildningen utan problem, just för att de har inte klarat matematiken.

    Just mattetentorna har alla fixat direkt, både jag, mina syskon och syskonbarnen. Trots att vi varit väldigt engagerade i olika saker.

    Fortfarande är det bara hälften (till skillnad från andra utbildningar, väldigt få) som tar sig igenom utbildningen, trots höga intagningspoäng


    Snittbetyget i Sverige var förra året 14 poäng, det krävdes mer än 18 poäng för att komma in, därmed har man tagit bort medeleleven direkt, dvs det går inte några med som är medelintelligenta (IQ 100, snitt 14 poäng) på en teknisk högskola.


    Det är väldigt svårt för oss båda att argumentera för det vi tror är sant eftersom det inte verkar finnas någon forskning på ämnet. Men ett fel jag anser att du gör i ditt resonemang är att du antar att den medelintelligenta har medelsnitt. Du antar också att intelligens är den mest avgörande faktorn när det gäller hur bra det går för människor i skolan, både på gymnasiet och i universitet. Min erfarenhet, bara av att se mig omkring alltså, är att intresse och målmedvetenhet är viktigare faktorer. 
  • Anonym (jj)
    Tue 16 Jul 2019 15:05
    #38
    Anonym (Civ ing 04) skrev 2019-07-16 15:03:12 följande:
    Man bör absolut ha intresse av matematik när man väljer ett civilingenjörsprogram, likväl som man bör vara språkintresserade om man väljer att studera till lingvistiker. När jag läste till civ ing i början av 00-talet krävdes inga höga betyg vid intagning. Teknisk fysik låg på under 15 enligt dåtidens poängsystem.

    Jag vill inte säga att jag har en särskild fallenhet för matematik. Jag har alltid fått plugga hårt och har trots det aldrig lärt mig multiplikationstabellen. Ändå lyckades jag spika analys 1:an. Studiemotivation, intresse och studieteknik har varit det som hjälpt mig hela vägen. Jag tror faktiskt att de som varit mer naturligt begåvade och inte behövt anstränga sig i gymnasiet får en större chock när de kommer till högre studier. De är inte vana att plugga helt enkel, trots höga betyg.
    Det tror jag också. 
Svar på tråden civilingenjör