Inlägg från: Anonym (Hmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hmm)

    Varför handlar folk så mycket processat kött?

    AniieeHär skrev 2019-07-15 17:12:23 följande:

    Jag bara... klistrar in det här.... från WHO's Q&A....


    13. Could you quantify the risk of eating red meat and processed meat?

    The consumption of processed meat was associated with small increases in the risk of cancer in the studies reviewed. In those studies, the risk generally increased with the amount of meat consumed. An analysis of data from 10 studies estimated that every 50 gram portion of processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by about 18%.


    The cancer risk related to the consumption of red meat is more difficult to estimate because the evidence that red meat causes cancer is not as strong. However, if the association of red meat and colorectal cancer were proven to be causal, data from the same studies suggest that the risk of colorectal cancer could increase by 17% for every 100 gram portion of red meat eaten daily.


    Ok, men det var väl inte en så liten riskökning? Så om man äter 500 gram per vecka så är man nästan uppe i en fördubblad risk! 

    Borde inte människan vara ganska van med rött kött (inte processat) då jag antar att våra förfäder ätit det i tusentals år?
  • Anonym (Hmm)
    AniieeHär skrev 2019-07-15 22:01:56 följande:
    Men om vi istället pratar om 100 g falukorv eller 100 g tonfisk, båda med samma, vettiga tillbehör, så väljer jag tonfisken.
    Se bara till så det inte är färsk tonfisk för den innehåller mycket kvicksilver!
  • Anonym (Hmm)
    AniieeHär skrev 2019-07-15 22:53:10 följande:
    Jo, men fördubblad risk från 1% är fortfarande bara 2%, till exempel. Sedan också handlar det om daglig charkätning. Vad som händer om man skippar charken en dag, eller en vecka, vet vi inte. 

    Människan är mycket van vid rött kött, ja. Det är en av orsakerna till att det är fel att klumpa ihop "rött kött" och "charkprodukter". Det är förmodligen till och med fel att klumpa ihop "charkprodukter" med "charkprodukter".Det finns vissa undersökningar där charkprodukterna plockats bort helt och testpersoner bara ätit rent kött och de fått helt andra resultat än där charkprodukterna är med. Dock kär mat svårt att forska på, så... svårt att säga.
    Jo det är ju sant. Lätt att glömma det.

    Det bästa rådet är nog att äta varierat :)
  • Anonym (Hmm)
    Söderomslottsskogen skrev 2019-07-16 13:00:37 följande:

    Hjälp vad dåliga folk i allmänhet och TS i synnerhet är på att förstå vetenskap, statistik och risk.

    Rött kött och processat kött innebär en ytterst marginell hälsorisk. På individnivå är det sannolikt att många inte får någon effekt alls av att utesluta detta ur sin kost, eller att man får en negativ effekt då man får brist på något man tidigare fått i sig via ovan nämnda livsmedel.

    Rött kött, leverpastej, korv och charkprodukter är bra källor till protein, vitaminer, järn och andra mineraler som människor behöver få i sig för att må bra.

    Att som TS stå och förfasa sig över vad andra har i sina varukorgar är inte bara småaktigt, det är rent av korkat. Äter man någorlunda varierat och lyssnar på sin kropp så har man redan väldigt bra förutsättningar. Lägger man inte så mycket tid på att oroa sig över kosten, utan hinner med att träna lite extra eller att ägna sig åt något som ger en glädje eller en känsla av mening i tillvaran så blir det ännu bättre.

    Du vet väl om hur skadligt det är med stress, TS? Även stress över vad andra väljer att äta för mat.


    Men jag kan förstå att man kan oroa sig. Alla larmrapporter som kvällstidningar brukar frossa sig i. Arsenik i ris, mjölk ger cancer, akrylamid i mat, gifter i teer, osv... Ska man ta alla rapporter som att det är inget att oroa sig över eller ska man dra ner på det. Det är ju heller inte så mysigt tycker jag att äta ris och nyligen ha läst att det är massa arsenik i det.
  • Anonym (Hmm)
    Söderomslottsskogen skrev 2019-07-16 14:05:06 följande:
    Har man inte själv kapacitet att förstå siffror och statistik gör man bäst i att ignorera kvällstidningarnas rubriker och istället följa livsmedelsverkets rekommendationer efter bästa förmåga.

    Det handlar om grundläggande källkritik, något iaf jag trodde lärdes ut i grundskolan? Att man inte ska använda kvällstidningar som fakta-källor. Eftersom informationen där i regel är skev och vinklad för att skapa uppståndelse.
    Vad bra att du har tid att kontrollera källor och granska statistik och jämföra och se hur mycket sanning det finns i det och hur farligt det egentligen är. De flesta tror jag inte har den tiden. Och allt som skrivs där är inte skevt och vinklat heller.
  • Anonym (Hmm)
    Söderomslottsskogen skrev 2019-07-16 16:01:40 följande:
    ?Väljer att tro på?. Suck.

    Du verkar inte ha någon förståelse för risk eller statistik. Det är där problemet ligger.

    Om en på miljonen dör av att äta äpplen, och en på hundra får näringsbrist av att inte äta äpplen, är det då rimligt att alla självmant ska sluta äta äpplen?
    Om man väljer inte äta äpple så ersätter man FÖRSTÅS det med något som har liknande näringsämnen i sig. 
  • Anonym (Hmm)
    Söderomslottsskogen skrev 2019-07-16 16:25:52 följande:
    Men varför skulle man välja bort äpplen om risken är näst intill obefintlig?

    Det är det som är poängen. Att en extremt liten risk inte är värd att ändra sitt beteende för. Och försöker man pressa andra att ändra sitt beteende på lösa grunder är det stor risk att man gör mer skada än nytta.
    Ok men då får du försöka övertala med kvällstidningarna om att de ska sluta skriva såna artiklar, för det är mänskligt att reagera på dem annars skulle de inte fortsätta med dem, trots att du verkar uppfatta det som helt ologiskt.
  • Anonym (Hmm)
    AniieeHär skrev 2019-07-16 17:01:33 följande:
    Det ÄR ologiskt att reagera som om något vore dödligt på stubinen som egentligen är ofarligt. Det är också helt mänskligt. Människor är alarmister av naturen, eftersom vi måste överleva och det är mycket djupare rotat i oss än att vara källkritiska.
    Ja precis, det är ju så de flesta människor verkar funka. Annars skulle de ju inte köra med dem nyheterna antar jag.
  • Anonym (Hmm)
    Söderomslottsskogen skrev 2019-07-16 17:29:13 följande:
    Sant.

    Ett ljus i detta verkar ju ändå vara att TS noterat att de flesta inte verkar ha gått på kvällstidningarnas larm om att allt är farligt utan glatt köper leverpastej, chark och korv som vanligt. Sånt ger en hopp för framtiden. Allmänheten är inte så dum ändå.
    För varje 100 g rött kött man äter per dag ger det 17 % ökad risk. Tycker du de som som minskar på köttkonsumtion på grund av detta är dumma i huvudet?
Svar på tråden Varför handlar folk så mycket processat kött?