• misu80

    IVF hösten 2019

    Limarie skrev 2019-08-04 16:33:59 följande:
    Jag tog också upp med läkarna att jag hade för kort lutealfas med 10-11 dagar. Som din upplevelse så viftade alla bort saken. Det finns många kvinnor som har det och som blir gravida... Visst tänker jag, många kvinnor. Men vi är ju tydligen de som inte blir det.

    Man kan väl säga så här. Någonting stämmer inte helt hormonellt när det hela är så här. Rimligtvis skulle det därmed också kunna påverka fertiliteten. Visst, ingen kan bevisa det men det kan vara en faktor. Lustigt nog så var det en gynekolog som efter 1 minut mottagningsbesök sa till mig, då skriver jag ut Provera. Det gjorde han men jag tog aldrig det. Man behöver ju inte direkt pumpa sig full med hormoner utan tänker att jag hellre vill veta varför det är så. Vår IVF läkare sa att det till och med kan vara farligt att ta Progesteron... Lite konstigt tyckte jag eftersom man använder det vid iVF.

    Jag gjorde ett eget försök förra månaden efter 1 IVF. Jag tog Lutinus i vanlig cykel 2 dagar efter ägglossningen. Men bara 1x2 tbl. Förlängde lutealfasen till 14 dagar! Denna månaden tog jag ingenting och hade ändå 14 dagar. Aldrig haft detta förut. Spännande. Hjälpte dock inte då mannen hade ett dåligt spermiogram igen (ibland är den ok ibland finns det knappt någon simmare alls). 

    När du tog Progesteroncreme hur lång var din lutealfas då? Jag tänkte framöver testa Lutinus 1x1. Men har även anmält mig till Vitalista's fertilitetscoachning med Lotta (från Hälsosnack). Man gör ju allt möjligt för att förbättra sin hälsa. 

    Sorry, lite offtopic nu men hoppas det är ingen som stör sig. 

    Visst är det tråkigt att läkarna här i Sverige inte är villig att ta mer hänsyn till kroppens signaler på hormonell obalans! Jag hade många tecken på för lågt progesteron; svårt att bli gravid, tidigt missfall, kort lutealfas (10-11 dgr), PMS, spotting före och efter mens, och kanske tydligast av allt låg progesteronhalt vid blodprovet. Ändå viftar de bort det som ingenting. Deras svar var alltid att göra IVF, redan 2016 då vi började försöka. De sa "är ni seriös så gör ni IVF, pga din ålder (då 36 år)". Det var inte kul för mig att höra eftersom jag alltid har varit emot att påverka kroppen med mediciner om det finns naturliga lösningar som man kan börja med först. 


    I USA finns det flera fertilitetsläkare som jobbar med kroppen som en helhet och där kost, sund livsstil och "naturliga" hjälpmedel som örter och akupunktur är ett naturligt förstaval, innan IVF. Det finns säkert i Stockholm och andra större städer också, men vi bor långt upp i norr så det är helt omöjligt att få den hjälpen här. Jag har försökt på egen hand men det blev alldeles för spretigt, jag har mest gissat mig fram till mina obalanser och nu har jag som sagt gett upp. Men jag blir fortfarande väldigt provocerad av läkarnas ointresse. På IVF-startmötet hade jag skrivit ut ett helt år av cykler som tydligt visade kort lutealfas mm. Läkaren tittade inte ens på det! Sa bara att det där med kort lutalfas inte spelar någon roll. Och att progesteronhalten kan ha varit låg pga när det togs, men det togs ju exakt när det skulle tas! Suck! Kände mig som en utomjording.


    Jag började iallafall med en naturlig progesteronkräm i våras, som förlängde lutealfasen 1-2 dagar och gjorde min PMS avsevärt bättre. Men gravid har jag inte blivit.

  • misu80
    fannylinnea skrev 2019-08-05 12:01:40 följande:
    Tack för boktips :) Låter intressant.

    Ja jättemysigt. Det har varit så skönt för oss att flytta fokus till valpen. Och vi lägger ner jättemycket jobb för vi vill verkligen forma honom till en toppenhund, speciellt eftersom vi SKA ha barn Glad Han är så go och snäll. Det är en bichon havanais.
    Åh, de som är så söta! Mycket bra att lägga ner tid på att forma han till en bra barnhund, det kommer vara väl värt i framtiden ;)
  • misu80
    fannylinnea skrev 2019-08-05 12:26:55 följande:
    Hej. Igen.
    Hur har du det och hur går det för er?
    Kram!
    Fick mens i måndags så nu är IVF i september ett faktum. Det känns faktiskt riktigt bra, trodde nog aldrig att jag skulle känna så, men så är det och det är jag otroligt tacksam för. Nu känns det bara positivt och spännande!

    Jag kommer att köra det långa protokollet med spray (synarela) och sprutor (menopur) med start dag 19, vilket blir 23/8. Vet inte hur lång tid det tar innan det är dags för äggplock, men gissar att det är någon gång i mitten/slutet av september. Jag får göra ultraljud hemma, sen ta mig 100 mil till kliniken när det är dags för äggplock. Gissar att det blir att stanna i Uppsala mellan plock och insättning eftersom det är så långt hem.

    Pratade med min chef igår och berättade vad jag har framför mig och hon var så stöttande, uppmuntrade mig att sjukskriva mig om jag kände mig hängig och att jag gärna får jobba hemifrån om jag inte vill komma in till kontoret. Väldigt skönt att ha det stödet.
  • misu80
    Limarie skrev 2019-08-07 13:19:16 följande:
    Så frustrerande. Hade samma upplevelse! De har ju redan bestämt sig för att man ska göra IVF och då spelar det ingen roll.

    Jag söker nu alternativ hjälp. Jag har bokat ett möte med Lotta från hälsosnack för att kolla över allt som kan förbättra fertiliteten och sedan ska jag ha en första kontakt med Jenny Koos (Vulverine) som har en mycket bra förståelse för kvinnornas kropp. Jag tror att de kommer lyssna på en och jag ser så fram emot möten. Till skillnad från mitt ultraljud nu på fredag.

    Tyvärr känner jag ingenting denna gången på dag 5 av sprutorna. Förra gången hade jag klara flytningar och ömmande bröst. Ett bra tecken till att östrogennivån är hög. Hur var det för er tidigare med symtomen av sprutorna? Hade ni några? När kom de?

    Åh vad det lät intressant! Hoppas att du kommer att få bra hjälp där. Berätta gärna mer sen :)


    Vi har inte gjort IVF förut så jag har ingen aning om hur det ska/brukar kännas. Jag håller dock alla tummar och tår för att du ska få nog många ägg denna gång. 

  • misu80
    LLW skrev 2019-08-07 15:21:55 följande:
    Ang82 skrev 2019-08-07 11:28:14 följande:

    Jag ska börja med långa protokollet nu på lördag, är då på cd 21.


    Tack tjejer! Då verkar det vara standard med dag 21 :)

    Ang82 vilka mediciner ska du ta?
    Jag är osäker, men jag vill minnas att läkaren sa att man ska börja spraya 7 dagar före beräknad mens. Så för min del är det dag 19 eftersom min cykel är 26 dagar.
  • misu80
    LLW skrev 2019-08-07 15:30:54 följande:

    Nu behöver jag massor hållna tummar!!

    Pratade precis med läkaren på RMC där vi gjort våra tre landstingsförsök. Trodde att det var slut nu men tydligen räknar de inte bara äggplock, utan utvärderar alla försöken tillsammans och beslutar om man får fler. Och läkaren sa att vi med stor sannolikhet kommer få göra en fjärde behandling hos dom!! Ååh vilken lättnad isåfall! Dels 7 timmar mindre bilväg än till Falun (som vi valt att gå vidare med privat) och dels typ 70.000 kronor mindre!

    Hoppas så innerligt att vi får göra ivf där en gång till! Nästa vecka skulle de ha konferens och gå igenom vårt fall, så efter det får vi svar. Kommer bli långa dagar..


    Åh, det hade ju varit helt fantastiskt! Vilken högvinst! Jag håller tummarna för er :)
  • misu80
    Ang82 skrev 2019-08-07 23:40:53 följande:
    Jag har ofta mellan 26-27 dagar, barnmorskan som la upp min beh,plan räknade bara på 27 dagar och sen sa att på cd 21 skulle jag börja. Fast jag sa att det är lika ofta 26.. Skulle jag gå på 7 dagar innan så borde starten vara cd 20 eller som du. Blir inte klok på det och dom har semester stängt tills på måndag. Jag kör på vad hon sa eller vad tycker du?
    Svårt att säga, men kör på vad barnmorskan sa för att vara på den säkra sidan.

    Lite dålig service att inte ha en person som kan svara på frågor under semestertid, kan man ju tycka. Leder ju till onödig stress när man behöver svar i tid men inte har någon att fråga...
  • misu80
    Jagvetdåinte skrev 2019-08-08 00:26:18 följande:

    Hejsan!

    Vad skönt att jag hittade denna tråd. Vi ska på ett första besök under hösten. Ej fått kallelse än men när jag frågade trodde dem att vi får ett besök i början av oktober. Jag är verkligen nervös och rädd för hur man ska orka med om det inte tar sig vid ivf försöken. Känns fint att kunna få stöd av andra som är på samma resa som vi är. Snacka om att vi i alla fall kommer få väldigt efterlängtade barn!?? Under vår resa till ett barn har något av det mest påfrestande varit att under tiden vi försökt har syskon å vänner blivit gravida på stört och under tiden oxå hunnit föda. Har haft mycket skuldkänslor över att jag inte känt någon speciell glädje för deras skull, sorgen har mest ökat för egen del. Bara nu för någon vecka sedan fick jag reda på att ytterligare en nära vän blivit gravid. Skäms så över att fejka glädje. Känner någon igen det? Styrkekramar till er alla! <3


    Hej och välkommen! Kul att du också hittade hit :)

    Ja verkligen, våra bebisar kommer att vara sååå efterlängtade! :)

    Spännande med IVF, vi ska också göra vår första IVF nu, efter 3,5 år av hopp, sorg och frustration i en salig blandning.

  • misu80
    Jagvetdåinte skrev 2019-08-08 00:26:18 följande:

    Hejsan!

    Vad skönt att jag hittade denna tråd. Vi ska på ett första besök under hösten. Ej fått kallelse än men när jag frågade trodde dem att vi får ett besök i början av oktober. Jag är verkligen nervös och rädd för hur man ska orka med om det inte tar sig vid ivf försöken. Känns fint att kunna få stöd av andra som är på samma resa som vi är. Snacka om att vi i alla fall kommer få väldigt efterlängtade barn!?? Under vår resa till ett barn har något av det mest påfrestande varit att under tiden vi försökt har syskon å vänner blivit gravida på stört och under tiden oxå hunnit föda. Har haft mycket skuldkänslor över att jag inte känt någon speciell glädje för deras skull, sorgen har mest ökat för egen del. Bara nu för någon vecka sedan fick jag reda på att ytterligare en nära vän blivit gravid. Skäms så över att fejka glädje. Känner någon igen det? Styrkekramar till er alla! <3


     


    Har svarat på resten av ditt inlägg men insåg att det blev både långt och djupt! Jag skriver om stress och förhållningssätt, något som jag tror kan ha stor betydelse, andra kanske inte känner att det har någon större betydelse och då förstår jag att det inte känns relevant att läsa. Så den som inte orkar sånt - sluta läs ;) 

    .


    Jag vill börja med att säga att jag förstår exakt vad du menar med att alla runt om en blir gravida, dessutom blir de gravida easy peasy, medan man själv står kvar på ruta ett och mår allt sämre och sämre. Jag har känt avundsjuka och missunnsamhet många, många gånger, och jag har inte klarat av att knyta an till mina kompisars bebisar, och värst av allt kände jag lika illa när min bror fick sina barn. Att inte klara av att vara känslomässigt närvarande med dem har varit en stor skam inom mig och jag har verkligen känt mig misslyckad. Ju mer jag fejkade glädje desto värre mådde jag. 

    Men efter så många misslyckade försök att bli gravid, med ett antal känslomässiga breakdowns (flera per månad) kom jag tillslut fram till en vändpunkt då jag bestämde mig för att jag alltid ska göra mitt bästa för att släppa taget och lita på att vår bebis kommer till oss, precis när det är dags att komma, inte en dag före eller efter. Det är en tuff utmaning, det har tagit lång tid och mycket testande av olika tekniker för att faktiskt tro på det, men nu har jag hittat min grej och det fungerar ofta väldigt bra :) Det är min grej jag beskriver här nedan, med förhoppning att det kan hjälpa någon att minska sin stress och oro;

    Poängen är att det handlar om att finna ett sätt att släppa stressen över sånt vi inte kan kontrollera. Att skifta fokus från rädsla och smärta till glädje och hopp, även fast att situationen inte har förändrats. För ibland kan det faktiskt vara stressen som sätter stopp för vårt reproduktiva system, framförallt om man är oförklarligt infertil/barnlös. Bevis för det är alla solskenshistorier om barn som har kommit till mot alla odds, där läkarna har sagt att det inte är möjligt att bli gravid, eller där det inte finns en förklaring men barnet kommer först efter många års försökande, när man har gett upp (slutat stressa över barn) så kommer det!


    Jag har under flera år fått tipset - sluta stressa så kommer du bli gravid, och helt ärligt, jag har avskytt det tipset, kanske för att jag alltid trott att det har varit sant men aldrig har förstått hur jag ska lyckas dämpa stressen, vilket har gjort mig ännu mer stressad! 

    Vi snackar ju inte om någon liten stress, oro för vad någon ska tycka eller om man lyckas få det där jobbet eller huset man vill ha eller inte. Vi snackar djup stress, sån där som äter på ens själ. Det skulle ju bli så vackert, vi skulle göra vårt kärleksbarn och inte hade jag en tanke på att det skulle bli så här. Det är så lätt att bli nedslagen på den här resan, att känna att man inte duger för att man "inte fungerar". 

    Men det är just den känslan som är så viktig att man släpper! Vi alla duger precis som vi är och vi är alla värda att få vårt efterlängtade barn. 

    Så för att hitta ett sätt att komma upp ur det djupa svarta hålet, mer eller mindre hitta tillbaka till livet igen, har jag har provat det mesta, med varierande resultat. Följande har hjälpt mig mest att minska stressen;

    Skifta från rädsla och oro till glädje och hopp: Jag bestämde mig för att börja använda ett mantra, något jag intalar mig själv gång på gång. Mitt mantra är "Jag litar på att vår bebis kommer till oss när tiden är inne". Från början högg oron i magen varje gång jag tänkte tanken, för jag hoppade direkt till tanken på hur det skulle kännas om det inte blev så. Stressen rusade. Men för varje gång oron hugger till i magen så andas jag 5 djupa, lugna andetag för att få kroppen att lämna fight or flight-mode, stressprocessen som ställer till oreda i kroppen. Om jag inte känner lugn efter 5 andetag tar jag 5 andetag till osv, tills spänningen släpper. Jag kombinerar ofta djupandningen med att ta fram känslan av tacksamhet, det är som motgift för rädsla och oro. Jag är väldigt tacksam över min partner som jag älskar djupt. Vi har såklart våra sämre stunder också, så det gäller att fokusera på guldkornen, de där stunderna då kärleken har bubblat inom mig och jag har känt djup tacksamhet för att ha honom i mitt liv. När jag känner oro så försöker jag alltså fokusera på det fina i mitt liv, det som redan frodas och det hjälper verkligen, när jag känner tacksamhet skiftar jag från spänd till avslappnad. Det här behöver jag ibland göra flera gånger per dag. 


    Empati: Framförallt - var snäll med dig själv, behandla dig som du hade behandlat din käraste vän. Ibland är vi vår egen värsta fiende som verkligen kan döma och dela ut skam. Men det är mänskligt att känna den missunnsamhet och avundsjuka som lätt sköljs över en när man ser något man så innerligt gärna vill ha men inte har fått. Prova säga till dig själv nästa gång det händer - "nu är det jobbigt, det här känns tungt" och ge dig själv en kärleksfull kram, andas djupt, och se vad som händer. Att omfamna känslan istället för att låta den paralysera en kan vara mycket effektivt! Finns en metafor för detta: Tänk dig ett barn som söker uppmärksamhet, om det inte får uppmärksamhet börjar det gnälla och tillslut skrika allt högre och högre, men om man redan från början uppmärksammar barnets behov, visar att man ser det, kommer det med största sannolikhet att leka vidare, lugnt och tryggt. Behovet blev tillgodosett. Så är det med oroskänslan också, det handlar det om att bekräfta sig själv ? ?nu är det jobbigt och det är helt okej? och ge sig själv den där mentala kramen. Det är stor sannolikhet att oron lättar och ju mer man övar desto lättare blir det.


    När det kommer till alla gravidmagar och bebisar som så ofta har väckt avundsjuka i mig - nu försöker jag se alla dem som ett tecken på att det är min tur nästa gång (minns mitt mantra "Jag litar på att vår bebis kommer till oss när tiden är inne"). För mig fungerar det bra, nu känner jag faktiskt glädje och hopp istället för avundsjuka. Åtminstone mer än hälften av gångerna ????

    Jag hoppas att du kommer att finna ett sätt att hantera din oro och jag hoppas att ni snart har en liten bebbe i famnen BabyHjärta Stor kram


     

  • misu80

    Hahaha, vet inte vad som hände i slutet av det jag skrev ovan, det kanske blev för långt!! En massa ?? hamnade i texten istället för citat och smileys Skrattande Så här ska det stå:


    Finns en metafor för detta: Tänk dig ett barn som söker uppmärksamhet, om det inte får uppmärksamhet börjar det gnälla och tillslut skrika allt högre och högre, men om man redan från början uppmärksammar barnets behov, visar att man ser det, kommer det med största sannolikhet att leka vidare, lugnt och tryggt. Behovet blev tillgodosett. Så är det med oroskänslan också, det handlar om att bekräfta sig själv "nu är det jobbigt och det är helt okej" och ge sig själv den där mentala kramen. Det är stor sannolikhet att oron lättar och ju mer man övar desto lättare blir det.



    När det kommer till alla gravidmagar och bebisar som så ofta har väckt avundsjuka i mig - nu försöker jag se alla dem som ett tecken på att det är min tur nästa gång (minns mitt mantra "Jag litar på att vår bebis kommer till oss när tiden är inne"). För mig fungerar det bra, nu känner jag faktiskt glädje och hopp istället för avundsjuka. Åtminstone mer än hälften av gångerna ;)

Svar på tråden IVF hösten 2019