Inlägg från: Anonym (#hundskam #kattskam) |Visa alla inlägg
  • Anonym (#hundskam #kattskam)

    Ni som äter kött

    Hej ts. Hoppas att du inte har hund eller katt och inte tänker skaffa. ALLA veganer och vegetarianer jag känner har minst en katt var och vissa har en/flera hundar.

    En hund eller katt är ansvariga för mer klimatutsläpp än en SUV per år. 30% av människans totala matproduktion går till hund och kattmat. Flyget står för 4% av Sveriges klimatutsläpp och hundar och katter för 6%.

    Hoppas att du håller god ton när du svarar.


    Anonym (V) skrev 2019-07-30 09:36:13 följande:

    Jag hoppas att vi kan hålla så god ton som möjligt i denna tråd!

    Ni som äter kött, varför gör ni det trots att ni vet att det är dåligt för miljön, djurens välbefinnande och ur många perspektiv även för hälsan?

    Varken nu eller när jag var köttätare finner jag ett bra svar på den frågan.


  • Anonym (#hundskam #kattskam)
    Tom Araya skrev 2019-07-30 19:05:07 följande:

    Jag tror det vore jättedåligt för miljön om människan hel tappade intresse för att föda upp och hålla djur för animaliska produkter.

    Sedan finns förstås utrymme till förbättringar i detta.


    Sveriges ekosystem BEHÖVER betande djur, vi behöver faktiskt fler betande djur. Istället för att äta vegetariskt borde vi äta hela djuret, inälvsmat, hjärta, tunga osv. Inte ryggbiff varje dag ;)
  • Anonym (#hundskam #kattskam)
    sextiotalist skrev 2019-08-01 12:24:34 följande:

    Eftersom bytesdjur är en del av näringskedjan, så är det inte dåligt för miljön att äta kött, det är sämre för miljön att låta djuren självdö och det inte det inte tas om hand, utan djuret bara ruttnar bort. Däremot finns det många djuruppfödare, speciellt utomlands, som använder miljöovänlig uppfödning, precis som det finns producenter inom den växtbaserade näringen som använder produkter som är miljöovänliga.

    Djurens välbefinnande

    Ja, det finns uppfödare som missköter sina djur, men det finns väldigt många som ser till att djuren har det bra under sin livstid. De vilda djuren har inte det bättre eller sämre. De lever under den ständiga stressen att bli byte, måste alltid vara beredda på att fly. När de blir sjuka, så får de ofta dö en plågsam död, de svälter ihjäl under vintern.

    Övrigt, vi är allätare, omnivorer, så vår kropp är skapt att hantera animaliska produkter och det finns mycket inom växtriket som vi saknar förmåga att bryta ner, däremot så har en del av våra bytesdjur, den förmågan. En ko, get, älg, rådjur, får kan bryta ner cellulosakraftiga växter. Dessa djur är också bytesdjur, deras avsikt att bli föda åt allätare och rovdjur.

    Vi har också, som omnivorer vi är, även lättare att ta upp vissa näringsämnen lättare ur animaliska födoämnen än växtbaserade. Lägg dessutom till att de flesta växtätande djur ofta behöver tillbringa sin hela vakna tid för att äta, då är deras magsäck och tarmar och även tänder skapta för att ständigt äta. Vår mage/tarm och tänder är inte skapta för att ständigt tugga på någonting, en hel del påstår även att vår kropp är skapt för att "svälta" periodvis (vilket inte växtätare fixar)

    Självklart så är aldrig överkonsumtion bra och det är just överkonsumtionen av t.ex rött kött som kan ge förhöjd risk för vissa sjukdomar. Jag skrev förhöjd risk, för det är det som det är frågan om, inte att rött kött ger cancer, utan överkonsumtion av rött kött ger en förhöjd risk att ge cancer.


  • Anonym (#hundskam #kattskam)
    Liberté skrev 2019-07-31 23:13:12 följande:

    Skulle aldrig orka trycka i mig 200g protein per dag från vegetabiliska källor, upptaget är sämre dessutom än animaliska dito vilket gör att det i verkligheten skulle vara närmare 230g.

    Lägg sedan till att mycket av protein källorna inte är fullvärdiga vilket dessutom begränsar kosten ännu mer. Tack men nej tack.


    Precis. Jag har själv varit vegan i 3 år, en påläst sådan som läste böcker om näringslära och lagade mat enligt veganska kokböcker. Jag känner ingen vegan som inte har hela skafferiet fullt av exotiska ingredienser. Man äter enorma mängder för att bli mätt så även om veganer påstår att det är mer resurssnålt att odla vegetarisk mat och äta snarare än att äta djuret som ätit stora mängder vegetarisk mat så kan man äta väldigt små portioner när man äter kött, fisk och mjölkprodukter och ändå få näringsspäckad mat (fullvärdigt protein, järn, d-vitamin, b-12 mm) jämfört med att äta 2 berg av kikärtsgryta till lunch/middag och ändå känna sig hungrig 2-3 timmar senare.
Svar på tråden Ni som äter kött