Inlägg från: Forumdeltagaren |Visa alla inlägg
  • Forumdeltagaren

    Baka eget bröd

    Hej!

    Jag har ett recept på Rågrutor som jag bakat regelbundet ca 12 år. Kanske något för dig också? Krossat linfrö säljs inte längre men jag har en kaffekvarn som krossar mina linfrön nu.

    Receptet följer här:

    Rågrutor 12 st.

    6 dl vatten.

    2 msk olja.

    1 ½ dl rågkross.

    1 dl linfrökross.

    50 g jäst.

    2 tsk salt.

    1 dl lingonsylt.

    2 dl grahamsmjöl.

    8 dl vetemjöl.

    1. Koka upp vatten.

    2. Tillsätt oljan, rågkross och linfrökross.

    3. Låt det svalna till 37`C.

    4. Smula ner jästen i en bunke och häll över råggröten.

    5. Rör tills jästen löst sig.

    6. Rör ner salt, lingonsylt, grahams och vetemjöl.

    7. Arbeta till en kladdig lös deg.

    8. Klä en ugnsform, ca 30 ¤ 25 cm med bakplåtspapper.

    9. Häll i degen och fördela den jämnt i formen.

    10. Låt jäsa 30 minuter.

    11. Grädda i 200`C mitt i ugnen ca 30-40 minuter. (Ev 45 minuter)

    12. Tag formen ur ugnen och låt svalna på galler.

    Tips: Man kan blanda i 1/2-1 dl russin och man kan man pensla med ägg och eller strö på lite vallmofrö innan jäsningen.

    Klä formen invändigt med bakplåtspapper.

    En teflonbehandlad form kan användas så behövs inte bakplåtspapper.

    Om du använder torrjäst så jäser det bäst om du rör i jästen i 41 grader varm deg.

    Jag skär brödet i skivor i stället, det går också bra.

Svar på tråden Baka eget bröd