Inlägg från: Beccus |Visa alla inlägg
  • Beccus

    Baka eget bröd

    Jag testade ett recept idag för första gången så ingen aning om hur det blir när det legat framme. Det känns som ett bra grundrecept där man säkert kan blanda i lite linfrö och annat om man vill. Mjölet kunde man ändra på så länge man höll sig till samma mängd. Jag hade råg och vete hemma så använde det. Brödet ska gräddas i en gjutjärnsgryra

    25 gr jäst

    3 dl fingervarmt vatten

    3 dl fingervarm mjölk

    2 tsk salt

    4 dl grahamsmjöl

    10 dl vetemjöl

    Lös upp jästen i vatten- och mjökblandningen.

    Tillsätt salt & mjöl. Knåda degen. Den kan vara kladdig, men behöver knådas innan jäsning nr 2.

    Jäs 1 timme.

    Häll ut degen på mjölat bord och knåda ordentligt. Forma till en boll och linda in i en kökshandduk.

    Jäs 30 minuter.

    Sätt ugnen på 250 grader och ställ i en gjutjärnsgryra.

    När degen har jäst klart så ta ut grytan ur ugnen och strö lite mjöl i botten. Lägg ner degen.

    Sätt på locket och ställ grytan längst ner i ugnen. Grädda 20-25 min. Ta av locket, sänk till 225 grader och grädda i 15 minuter till.

    Går att göra vörtbröd också, man tillsätter då

    1 på vörtmix

    1/2 dl sirap

    1/2 dl russin

Svar på tråden Baka eget bröd