• Fjäril kär

    Finns det någon som har en SMART veckomeny?

    Läser massa inlägg om veckomenyer i olika varianter och slås av hur dyrt allting verkar med nya maträtter varje dag hela veckan igenom månad efter månad. Nya maträtter varje dag känns som mängder med mat som riskerar att slängas och glömmas bort i frysen.

    Finns det något som gör veckomenyer som är genomtänkta och tar vara på matspill, matrester och vad skåpet erbjuder? Där man handlar fräscht max 1-2 dagar i veckan? Där menyn skrivs utifrån vad som faktiskt finns hemma och inte utifrån vad som bör handlas. (exempel att rester av ris/kyckling från dag 1 används som bas till kycklingsallad dag 2, kokt potatis blir basen till pyttipanna nästa dag osv...)

    Inte nödvändigtvis vara budget utan mer smarttänkt och slippa kasta ätbar mat etc.

    Nån som gör såhär?

  • Svar på tråden Finns det någon som har en SMART veckomeny?
  • Djurvän03

    Ja, ibland om det blir väldigt mycket över. I våran familj försöker vi att slänga så lite mat som möjligt, både av ekonomiska skäl och för miljöns skull. Förra veckan gjorde åt vi såhär för att ta ett exempel:

    Måndag: Spagetti och köttfärssås

    Tisdag: Lasagne (rester från köttfärssås)

    Onsdag: Fiskpinnar och potatismos

    Torsdag: Potatisbullar med lingonsylt (rester potatismos)

    Fredag: Fläskfilé med potatisgratäng

    Lördag: Kassler och ris

    Söndag: Pastasallad med kassler (rester från kassler)

  • IceKitten

    Vi äter nya rätter varje dag i veckan men slänger ändå nästan aldrig något...

    Det handlar väl bara om att köpa ett stort paket (exempelvis) lövbiff och sedan minnas att resten finns i frysen :p grönsaker brukar vi köpa några stycken och sedan kombinera i olika varianter under veckan. Den här gången har vi exempelvis köpt broccoli, blomkål, morot, gurka och tomat. Av det kan man sedan göra exempelvis blomkålspuré, vanligt sallad, kokta grönsaker, rivna morötter osv.

    Vi går alltid igenom frysen/kylskåpet i samband med att vi planerar nästa veckas rätter.

  • brallison

    Nuförtiden planerar vi inte så ofta för hela vecka. Tidigare planerade vi så att vissa rätter är större, så man kan äta på dem i två dagar. Nu är det mera att man säg gör köttfärsbiffar med potatismos (som nästan alltid blir över) och dagen efter gör fiskkakor på moset med nån fisk som brukar alltid finnas i frysen. Eller nån kväll när man inte orkar laga mat köper man en grillad kyckling och dagen efter gör antingen en paj eller wok på den kycklingen som är kvar.

  • Qami
    Djurvän03 skrev 2019-08-15 00:27:53 följande:

    Ja, ibland om det blir väldigt mycket över. I våran familj försöker vi att slänga så lite mat som möjligt, både av ekonomiska skäl och för miljöns skull. Förra veckan gjorde åt vi såhär för att ta ett exempel:

    Måndag: Spagetti och köttfärssås

    Tisdag: Lasagne (rester från köttfärssås)

    Onsdag: Fiskpinnar och potatismos

    Torsdag: Potatisbullar med lingonsylt (rester potatismos)

    Fredag: Fläskfilé med potatisgratäng

    Lördag: Kassler och ris

    Söndag: Pastasallad med kassler (rester från kassler)


    Låter både väldigt smart och väldigt gott! Och lite mindre tidskrävande när vissa moment redan är klara, typ köttfärssåsen :)
  • Djurvän03
    Qami skrev 2019-08-15 11:25:26 följande:

    Låter både väldigt smart och väldigt gott! Och lite mindre tidskrävande när vissa moment redan är klara, typ köttfärssåsen :)


    Ja vi tycker detta är ett väldigt bra sätt att dels spara pengar och miljöresurser men även som du säger sparar det en del tid också =) och på köpet blir det ?nya? rätter av resterna.
  • kattm

    Vi planerar absolut inte så genomtänkt som vi skulle kunna, men försöker ändå ha det i bakhuvudet. Till exempel har vi ätit raggmunkar den här veckan för att göra slut på ägg och mjölk och potatis som fanns hemma, och köpt ett huvud vitkål att göra lingon- och vitkålssallad på. Resten av vitkålen används i en annan maträtt, som vi passar på att laga nu. Köper vi en hink turkisk yoghurt till tzatziki använder vi det som blir över i någon gryta och så vidare. Vi planerar bara mat för fem måltider per vecka. Någon kväll kanske vi äter ute eller köper hem mat istället, eller tar något från frysen. När vi planerade för sju middagar var det ofta något som inte blev tillagat, och ingredienser som blev dåliga.

Svar på tråden Finns det någon som har en SMART veckomeny?