Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Champinjoner i Köttfärssås?

    Det bästa med köttfärssås är att det finns inget rätt eller fel. Det finns lika många recept som de som gör såsen.

    Vi har champinjoner i köttfärssåsen, riven morot, lök, passerade tomater och köttfärs Kryddar med vin, timjan, oregano och basilika (salt och peppar).

  • sextiotalist
    Kverulant67 skrev 2019-08-19 10:02:02 följande:
    Det är klart att det är svamp i den eftersom det är en svamp-pastasås...
    Fast det finns inget rätt eller fel när det gäller köttfärssås. Italienarna gör sin variant och svenskarna gör sin (sedan finns det säkert miljoner andra sätt att göra det på beroende på vilket land, vad man tycker om).
    Jag har fått veta (vilket jag inte visste förut) att det förekommer att folk har grädde, mjölk eller creme fraishe i sin köttfärssås (inte en chans att jag skulle ha det), vissa använder krossade tomater, andra tomatpuré, vi har passerade tomater.
    En del använder enbart fläskfärs, en del blandfärs, en del bara nötfärs, lammfärs, älgfärs ?. varianterna är många (och även kycklingfärs).
  • sextiotalist
    Kverulant67 skrev 2019-08-19 12:22:15 följande:
    Såklart finns det svamprätter även i Italien. Men en vanlig bolognese hittar du knappast någon svamp i Italien. Jag har aldrig sett det i alla fall under mina ca 15 olika besök i olika delar av landet.
    Fast var det inte köttfärssås vi diskuterade, inte bolognese. Ungefär som all fisksoppa ska vara en bouillabaisse.

  • sextiotalist
    Kverulant67 skrev 2019-08-22 10:52:28 följande:
    Ketchup ger ju en smak medan champinoner ofta förtar smak.
    Och jag säger tvärtom, ketchup förstör, stekta champinjoner i lyfter.
  • sextiotalist
    Kverulant67 skrev 2019-08-22 13:02:52 följande:
    Det är ju en smaksak. Men jag kan berätta som fd insatt i kock-branchen att ketchup ofta används som en smakförstärkare i vissa rätter samt såser.
    Jag vet inte hur rätt smaklösa champinoner skulle förstärka smaken av tomat, chili eller vitlök...
    Nu råkar jag tycka om champinjoner och de är inte smaklösa, speciellt om man köper skogschampinjoner (gillar svamp väldigt mycket).
    Det förklara varför jag har svårt för många såser man äter ute. Jag avskyr ketchup i alla dess former. Använder det inte alls själv.

Svar på tråden Champinjoner i Köttfärssås?