• Wed 16 Sep 2020 13:43
    55904 visningar
    3640 svar
    3640
    55904

    BF MAJ 2020

    Busungen33 skrev 2020-09-16 10:02:39 följande:

    Hej alla maj-mammor!

    När jag plussade i september 2019 (tänk att det snart är 1 år sedan ) så började googlandet och sökande efter information. Jag kom såklart in på familjeliv och denna tråd för oss med bebisar i maj 2020. Och jag har "anonymt" följt tråden och alla ni/vi som gick igenom denna graviditet: första symptomen, KUB, RUL, första fosterrörelserna, covid-19, förlossningen och nu bebisarna på utsidan! WOW! Så tacksam att jag "hade er" och kunde läsa och känna igen mig i allt så mycket. 

    I slutet av maj kom vår dotter och jag har fortsatt följa tråden. Visst känns det lite konstigt och se nya trådar som "BF maj 2021"? :)

    Jag ville bara säga hej!


    Samma här!

    Har följt hela vägen och fortsatt nu efter också.

    Framförallt nu när sonen blev 3 månader och hans vanor plötsligt ändrades var det skönt att se att det verkar vara vanligt.

    Min son föddes dock efter igångsättning så blev i slutändan en junibebis. :)
  • Thu 8 Oct 2020 15:43
    Bettan84 skrev 2020-10-01 19:25:18 följande:

    ?Skönt ? att det är fler som går igenom samma fas .

    Jag läser i appen ?upptäck världen ? att det är en av de längsta faserna mellan 3-4 månader och att det borde gå över snart. Tyvärr det har hållit sig nu i 3 veckor så jag hoppas det går över snart .

    Var hos VM igår då han fick vaccin och även hon nämnde att de behöver äta mer nu plus att de har separationsångest därav kräver de mer närhet .


    Separationsångest passar verkligen in på det vi upplever, vad skönt att få lite förklaring på det.

    Så fort jag lägger ner honom i hans säng så börjar han sparka och väcker sig, somnar snabbt så fort jag tar upp honom men jag får inte lägga bort honom. Har börjat låta honom sova sista stunden i vår säng.

    Han har även vaknat på natten och ätit två ggr senaste veckorna, jag som vant mig vid att få sova hela natten, men det verkar ju stämma med 3-4 månaders fasen, han blev 4 mån förra veckan.
  • Wed 4 Nov 2020 15:45
    viljaa skrev 2020-11-02 15:01:54 följande:

    Åh vad skönt för er! Nästan 6 mån :)


    Kul att läsa vad man har framför sig från er som fick tidigt i maj. Min kille är precis 5 mån och:

    -ålar bakåt, ofta in under möbler:) Och rör sig i cirklar, mest högervarv

    -säger mycket mamamam nu, framförallt när han inte ser mig.

    -drar av sig strumporna/håller i fötterna

    -vill hellre sätta sig upp än rulla runt nu. (har knappt rullat runt från rygg till mage senaste månaden, men kul att han vill öva på att sitta)

    Han gnäller mer nu så det är skönt att höra att det är vanligt denna perioden och att det går över.:)
  • Tue 8 Dec 2020 13:58
    Stenbocken93 skrev 2020-12-05 10:52:29 följande:

    Sonen ligger och balanserar på för hård i magen tycker jag sedan några veckor tillbaka. Han bajsar 2-3 gånger per dag och ibland är det så fast att det är en boll/kula i blöjan vid bytte. Det beror säkert på att han får lite mer komplex föda, han får typ det vi äter fast i puréform. Tänka göra lite enklare måltider framöver. Kyckling, potatis, grönsak, vitlök, oregano är ju gott. Banan har vi börjat med nu men då är den så brun att kassörskan i affärn gav mig halva priset när hon såg vilken klase jag valt ut. Jag svarade: nej men det här blir helt perfekt, sonen ska ha så bruna bananer som det går för magen!. Hehe, hon gav mig rabatt ändå. Jag gör fruktpuré med 50/50 mogen banan och apelsin. Gott och enkelt att göra, krävs ingen upphettning. 

    Vid 4,5 månad började vi ge barngröt och ökade på 0,5 msk pulver i veckan. Nästan samtidigt började vi med lunch, också där 0,5 msk per vecka. Det fick fart på sonens mage och då var konsistensen lösare än vad den är nu. Nu äter han vid 6,5 månad:

    06: Flaska med 50/50 välling/ersättning

    08:30: Barngröt med nötsmör och en iskub katrinplommonpuré

    11:30: Lunch 150 ml (inkl fruktpuré)

    14:30 Flaska ersättning

    17:00 Middag 150 ml (inkl fruktpuré)

    18:30 Mindre flaska ersättning precis innan läggdags

    Han kryper/ålar nu också. Fram med skyddet runt kaminen! Dessutom vaknade jag till att han hade tagit sig upp i spjälsängen så att han hängde med överkanten i armhålorna och huvudet utanför. Dags att sänka botten!!!!


    Så bra med lite roliga mattips! :)

    Vår grabb är precis 6 mån så vi började med en smakportion/dag i torsdags (potatis/morot). Efter det har han bara bajsat varannan dag så pausade maten igår. Innan dess har han fått smaka det vi ätit. Lax, älgkött och mango är några av vår lille gourmets favoriter, och även bearnaisesås, hihi.

    Här kryps/ålas det också för fullt! Och ja spjälsängen behöver sänkas strax...

    Från förra veckan så sätter han sig även upp själv, vilket oftast går bra men när han är trött blir det att han tippar över lite...
  • Fri 18 Dec 2020 08:44

    Vår kille, 6,5 mån, sover runt 15 timmar. Jag väcker honom vid 8.30. Sen lägger vi honom runt 11, tidigare kunde han sova flera timmar på förmiddagen men han har bytt så nu sover han 30-60 min på förmiddagen och sen 1-3(!) timmar på eftermiddagen, brukar väcka honom vid 17 om han sover länge, så han kan somna sen vid 19.30-20.00 tiden. Tidigare somnade han oftast vid 22-tiden men det har bara ändrats och dessa tider känns bra så försöker hålla det så. Han har några uppvak innan vi lägger oss och sen äter han vid 12 och 3.

    Har haft småblödningar sedan förlossningen men för 2 månader (han var ca 4månader då) sedan kändes det som jag hade ägglossning och 2 veckor efter det hade jag en blödning, lite kortare än tidigare mens. 31 dagar senare ny blödning så nu är det förmodligen igång även om 31 dar var 6 dagar längre cykel än vanligt.

    Tyckte även det kändes som att jag fick lätta värkar första mensdagen, nån som känner igen sig i det?

    Hoppas inte jag fått kraftigare mensvärk nu efter graviditeten...kanske bara är att jag nu förknippar smärtan med förlossningsvärkarna. :)

    Nån som testat hjälm för att de ska slippa slå i huvudet när de drar sig upp/sitter och tappar balansen?

    Här kör vi mössa just nu för att dämpa lite...

  • Thu 14 Jan 2021 22:54

    Här är det också klängigt... han sover typ 10-20 min när jag nattat honom, om inte jag lägger mig med honom, då somnar han gott, lägger sig till och med bredvid mig och somnar av sig själv.

    På dagen funkar det som tur är att han sover själv i spjälsängen, han sov t.o.m 4 timmar igår förmiddag.

    Han äter var tredje timme under natten.

    På dagen får han ett mål mat samt katrinplommonpuré då magen tjorvat lite sedan vi började med smakportioner.

    Han är snart 7,5 månad nu och röjer runt för fullt. Igår kom han på hur han tar sig upp för trapporna och han ställer sig upp överallt och går längs grejer och släpper taget helt plötsligt. Gå-vagnen är kul men går lite fort trots att jag dragit åt hjulen och lagt i tyngd.

    Jag blir lite slut av att springa efter honom hela dagarna och passa. :)

    Är mest jag som gör allt här. Tar sambon honom när han vaknar upp skriker han tills han spyr eller tills jag kommer, då tystnar han direkt, så är enklast för alla att jag tar den delen direkt. Men ska introducera välling nu tänkte vi så kanske sambon kan få hjälpa till mer inför nattning.

    Sen tycker jag att han kan ju faktiskt planera vad vi ska äta, ta disken eller städa, de grejerna underlättar ju också, det handlar ju inte bara om att dela på babyrelaterade sysslor. Och han skulle ju faktiskt kunna klippa naglarna nån gång på barnet också... det har han inte gjort en enda gång...

  • Fri 15 Jan 2021 08:55
    SweetCA skrev 2021-01-15 08:32:51 följande:

    Verkar vara något manligt detta... Om man får vara lite generalierande, har pratat med en del kompisar som upplevt samma sak.


    Ja just projektledandet hamnar ju oftast på kvinnan..

    Jag tror att nagelklippningen är en bra grej att ta som exempel om ens sambo tycker att båda gör lika mycket med barnen men man själv inte håller med, den och vissa andra saker märks ju inte att man gjort förrän man slutar göra dem...
  • Tue 26 Jan 2021 22:36

    Liten klängapa här också.

    Snart 8 månader och han kryper efter överallt och reser sig mot mina ben och drar i mig, svårt att få gjort lunch mm när han ska vara nära hela tiden. Jag får inte lämna honom hos pappan för att gå på toa tex då blir det panik, vet inte om det är stressigast att lyssna på det från toan eller att ta med honom och ha honom ståendes vid mina ben under tiden.. :)

    Han började klättra i trapporna häromdan så även trappan upp behöver en grind nu..

  • Wed 27 Jan 2021 21:32
    SweetCA skrev 2021-01-27 09:49:58 följande:

    Angående klängapor <3 min blev lite mer nöjd om han fick se sitta i stolen i köket och titta på.

    Gurkstav att tugga på i värsta fall!


    Ja är mat han kan plocka med inblandat funkar det bra här med, blodpudding är en favorit att kladdäta. :)

    Annars funkar det ofta bra att dra ut en låda i skafferiet så står han mot den och rotar runt bland ris och pasta. :)
  • Tue 9 Feb 2021 11:22
    HejsanJenny skrev 2021-02-09 08:46:30 följande:

    Nån som har något superduper tips för tandsprickning? Här är tand nummer fem och sex på gång och ALLT kaosar. Sömnen, maten, humöret, rutiner... inget funkar just nu. Mvh trött mamma deluxe


    Vi har samma här med feber och matvägran och bara sova på mig...

    Fick tips av en kompis om en kräm från apoteket, hon mindes dock inte namnet, den kunde man ha i kylen så den är lite sval och sen ta på en tandborste som de kan bita lite på för att hjälpa kliandet och bedöva lite.

    Göra egen isglass tipsade hon också om, med lite mjölk och nån frukt så kan de suga på den. Min grabb älskar mango/banan/kokospuré så funderar på att frysa det.

    Och frysta frukter i sån ?matnapp? som de kan suga på. Jag har inte hunnit testa själv ännu. För oss blev det Alvedon och bröstmjölk som funkade i helgen...
  • Tue 16 Feb 2021 11:00
    Andreaaaa skrev 2021-02-15 14:40:27 följande:

    Ok, ja det låter ju jättesmidigt! Hur gjorde du för att flytta fram det, eller jag menar utan att han blev ledsen menar jag? Om jag inte tröstar med bröstet när hon vaknar och börjar gråta så blir hon bara mer och mer ledsen...

    Och en fråga till åt alla (jag har visst hundra ): kräks era små ofta? Här kommer det en liten minikräk då och då, nästan varje dag, ibland ett par ggr samma dag, och jag kan inte minnas att storebror gjorde det...


    Här kaskadspyddes det till han var 6 mån. Efter det enbart småspyor/spit-ups när han ätit för mycket eller större när han stoppat nåt i munnen, tex barkbitar....

    Han gråter ibland så han spyr också, när min sambo försöker trösta på natten, vet inte om det går in under affektkrämpor. Vet att vissa barn svimmar av ilska..
  • Tue 23 Feb 2021 07:31
    Bettan84 skrev 2021-02-23 05:48:24 följande:

    Ger ni burkmat eller lagar ni maten till era små ?


    Han får mest äta varianter på det vi äter. Kokar rotfrukter till honom om vi äter rotfrukter i ugn tex.

    Men brukar ha nån burk hemma i reserv.
  • Tue 23 Mar 2021 12:29
    Bettan84 skrev 2021-03-22 11:06:48 följande:

    Hur länge sover era under dagen ?

    Min sover 2-3 timmar Max


    Här sovs det vanligtvis 1-1,5 timme vid 10. Och sen 40-60 min vid 15-16 tiden. Men senaste dagarna har han sovit typ 7 min och sen vaknat på Dan. Likaså nattetid, vaknar hela tiden och behöver närhet.. han fick 4 tänder på 3 veckor så undrar om det är nåt liknande på gång nu igen. Han vill vara med mig hela tiden, riktigt klängig när han är vaken och vägrar äta mat igår och idag.

    Här är det också väldigt aktivt, han har aldrig riktigt suttit still och lekt, förutom om jag lägger vagnens sittdel på golvet, då sitter och står han i den och ser ut som han kör båt. Och där håller han på så jag hinner äta frukost åtminstone :)

    Sen togs det först tre sen fyra och sen fem steg igår, så snart börjar det nog gå ordentligt fort här, då blir det svettigt.. :)
Svar på tråden BF MAJ 2020