• R84

    Låg AMH värde

    Limarie skrev 2019-09-21 16:45:12 följande:

    Ja, precis, det var positivt. Så vi behövde inte övertala henne.

    Och sedan fått min sambo tar ett genetiskt test också. Misstänker det är normalt men bra att ha kollat. Då litar jag kanske lite mer på hans spermier  

    Spännande att se vad Karolinska nu svarar. Hade varit toppen om vi får stå i deras donationskö. 

    Så fint av dig R~ att du fortfarande är intresserad av vår resa! Och ni är bästa beviset för ett mirakel. 

    Hoppas lustigt nog fortfarande på ett denna månad. 


    Hur lång är kön på karolinska? Såg någon bild på insta om väntetider och minns bara Sahlgrenskas sinnessjuka väntetid! Tror det var 2-3 år på äggdonation och 4 år på spermiedonation. Helt sjuka tider! Speciellt med tanke på att de som behöver hjälpen säkert har försökt i minst lika lång tid. Jag och min man pratade om det här när vi åt frukost imorgon. All väntan, alla kostnader och hur orättvist det är att barn ska behöva bli en fråga om huruvida man har pengar eller inte. Tänker på alla som inte har råd och har sina tre landstingsförsök och sen får man kanske välja bort barn helt och hållet.

    Sjävklart är jag intresserad!! Jag vet vilken jäkla kamp det är och kan jag stötta gör jag det med glädje. I min värld förändrar inte vår graviditet allt vi har gått igenom. Det var ju liksom bara 6 v sen jag själv var i den sitsen. Vi skulle ha åkt till Ryssland imorgon om en vecka.
  • R84
    Limarie skrev 2019-09-22 20:59:21 följande:

    2-3 månader till nybesök och sedan beror det lite på men ibland bara 3 månader väntetid till donation sedan. Så totalt kanske 6 månader. Men... problem är det med att vi skickar en egenremiss och egentligen ska man bli remitterad. Mycket komplicerat är det hela men eftersom jag själv jobbar inom vården är jag insatt vad som officiellt gäller. Så rent lagligt sett behöver vi enligt patientlagen ingen remiss. Vi skickar iväg remissen imorgon och hoppas på att höra något snart. Sedan tar det nog också ca 2 veckor innan vi hör nåt från Olga.

    Jag ska även skriva till Unica i Tjeckien igen och kanske boka in ett skypesamtal för 100 Euro. Men håller på att förhandla garantipaketet. Är inte nöjd med vad de erbjuder (egentligen med ingen klinik) men när jag skrev ett ärligt mejl att jag jämför alla kliniker och att jag inte är 100% säkert om jag ska välja de (förklarade anledningar) så svarade de att de kan anpassa vissa saker. Vi får väl även se hur detta blir. Innan man inte ser sånt i ett kontrakt tror man inte på det. 

    Så det blir några spännande veckor nu och vi räknar med lite motgånger på vägen (så som man alltid gör på denna resa). 


    Att det är sån skillnad på väntetid alltså!!! Sahlgrenska känns så extremt! Vi fick ju en kort varsel-tid ca 6 månader efter att vår remiss hade tagits emot, men hade vi inte kunnat ta den så hade vi förmodligen behövt vänta ytterligare 4-5 månader. Det var samma sak med uppföljningen av utredningen.... fick en kort varsel-tid 4 v efter utredningen. Så vi fick veta att vi skulle få hjälp med ivf ungefär exakt ett år efter att remissen hade tagit emot. Sen ivf-start 3 månader senare. Väntetid alltså!!

    Det är väl klokt att jämföra olika kliniker och köra på det som känns bäst. Vad är det främst som skiljer Olga och unica åt? Hurdana garantier har de? Vad är det du tvekar på i deras program? Jag sa ju från start att om vi ska köra på mina ägg måste jag få baby-garanti. Annars är det inte aktuellt. Det ligger ju i att jag själv inte tror på att det ska funka just för att resultaten på de ivferna vi har gjort inte var så bra. När det kommer till äggdonation hade jag kanske tänkt annorlunda.
  • R84
    Limarie skrev 2019-09-28 22:39:33 följande:

    Alltså Unica har garanti av 2 blastos men vi förstår inte ännu om det betyder att de garanterar att 2 blastas odlas fram eller om man minst får 2 insättningar. Kan ju vara så att blasto nr 2 inte överlever frysningen eller upptiningen. Detta läser man så ofta. Måste efterforska mer. Kommunikationen med de på Unica är topp.

    Men på Olga lite mer flopp. Långsamma svar, inga konkreta svar. Fått en tid om 2 veckor nu för Skypesamtal dvs 3 veckor efter vi skickade in info.

    Nu är frågan oavsett om vi hinner med behandling innan jul. Jag känner november är för tidigt. Behöver lite tid fortfarande. Men man måste starta behandlingen på Unica senast 1 december för att de hinner med en innan jul. Men kommer mensen efter 1 dec går det inte. Men sedan kommer man missa även behandlingen i januari då mensen kommer nog igen under deras stäningstid efter nyår. Typiskt. 

    Misstänker att man ännu mindre hinner med Olga.

    Vi väntar nu på svar från Karolinska. Detta kommer avgöra huruvida och var vi gör behandlingen utomlands innan. Sedan bokar vi in ett skypesamtal med läkaren på Unica. Kostar 100 Euro men värt för att få en känsla. Inga pengar i sammanhanget. 

    Annars dör jag av att det inte händer någonting. Allt går så trögt. Samtidigt som jag inte ännu känner mig redo för behandlingen. Men frågan är om jag nånsin är det. Jag tror att det mer är en rädsla att inte lyckas med ÄD. Vad gör jag då? Hur mycket kommer jag orka ett till negativt besked osv? Kan jag bli knäckt ännu mer osv.

    Just nu går vi även föräldrautbildningen. Ganska tufft att köra detta också. Och egentligen vill vi inte adoptera. Än så länge men man kör på flera spår samtidigt. 


    Ja det är ju rätt stor skillnad på två blastocyster och två insättningar. För som du skriver.... inte alltid de klarar upptining. Jag är helt övertygad om att det är värt 100 euro för ett samtal. Ni kommer nog att ha en mycket klarare bild efter det. Lite så som vi kände efter att ha pratat med elena.

    Vad tråkigt att ni inte är nöjda med er kontakt hos Olga. Ni kan inte byta koordinator? Vi hade Maria och var nöjda. Hon svarade alltid snabbt. Det var egentligen bara inför behandlingsstart när vi ville ha behandlingsplanen som det gick trögt. Då såg min man att elena (vår läkarkontakt på kliniken) var online på Skype så han skrev och frågade. Då hade vi missuppfattat henne. Vi trodde att vi skulle få planen INNAN jag skulle börja med p-piller, men hon hade menat att jag börjar med p-piller och sen skulle planen komma när det närmade sig. Så det var väl en kommunikationsmiss. Sen fick vi samma besked av Maria dagen efter men då hade jag mailat tre gånger och frågat. Men i övrigt var vi nöjda med kontakten.

    Vi fick vänta lite på vårt Skypemöte men det var pga att jag behövde ta alla tester en cykel efter vår sista ivf för att inte några hormoner skulle påverka. De behövde ha in all info en vecka innan Skypemötet tror jag. Sen ca 6 v till behandlingsstart beroende på var i cykeln man var. För oss hade det blivit..... fyra veckor efter samtalet. Sen Ryssland 7 v senare eftersom vi skulle göra långa protokollet.

    Förstår känslan i att vilja göra saker direkt! Vi hamnade alltid i skarven med sommar- och julstängt under vårt år med behandlingar. När vi ville gör FET i vintras kom min mens EN dag för tidigt för att det skulle funka med öppettiderna. Så retligt!

    Jag tycker att ni är starka som håller flera lösningar i luften på samma gång! Det tror jag är nyckeln. Jag beställde bara informationen kring adoption men tog aldrig steget att anmäla mig till något. Jag var inte där mentalt. Då kändes äggdonation mycket mycket lättare! Men hade säkert öppnat den dörren mer om tiden hade gått.

    För mig känns det så sjukt att tänka att idag skulle jag egentligen ha varit i Ryssland. Vi hade nog landat om ett par timmar. Haha! I stället ligger jag i sängen och väntar på att min man ska ha lagat lunch för jag fick en hel våg med illamående som sköljde över mig så jag knappt kunde stå upp. Kontraster!
  • R84
    Lenze skrev 2019-10-01 15:08:03 följande:

    Suck när ska det någonsin bli bra. Har kört två veckor synerela och började i lördags med Menopur men mitt under behandlingen får jag mens. barnmorskorna tycker det är konstigt och vart jag än vänder mig får jag inga svar. Jag orkar inte med fler misslyckanden. Hur tänker ni kring äggdonation? Vill man inte ha ett barn som har en gener och som man kan se sig själv i också.


    Oj vad konstigt!!

    Alltså..... jag förstår helt din känsla kring äggdonation. Jag tänkte så först också, men..... Jag ändrade mig. Jag tänker att om mina ägg inte kan ge mig ett barn så kan någon annans göra det och då får jag bära det. Känna barnets sparkar och utveckling och till sist föda det. Får jag göra de stegen kommer det barnet att vara en del av mig! Det var det som avgjorde vårt val framför tex adoption i första läget. Skulle vi sedan landa i adoption hade jag älskat det barnet exakt lika mycket. Men för mig blev det så viktigt att kunna få chansen att vara gravid. När väl den tanken hade rotat sig blev det så självklart för mig! Förstår du hur jag tänker?
  • R84
    Limarie skrev 2019-10-02 12:40:43 följande:

    Usch vad jobbigt och konstigt. Är det kanske en bortfallsblödning? Men det känns i alla fall så att man vill att en läkare tittar på dig, kanske gör ett ultraljud också?

    Det där med äggdonationsfrågan var en process som dock redan var aktuellt direkt efter första misslyckade IVF. Det kändes som att vi antingen bara haft otur att inget ägg blev befruktad eller att det är dålig kvalité på äggen och sperman. Andra misslyckade försök var bara en bekräftelse.

    Tankarna och osäkerheten kring äggdonation med positiva och negativa inslag kommer och går. Det är en självklarhet för mig att kärleken är lika stor. Men det är klart att man har stunder där man tänker: tänk om inte? tänk om barnet är "konstig"? Det kanske var en fel "donator"... Ibland tänker jag... tänkt dig om barnet blir jätteful (sååå hemskt att jag överhuvudtaget tänker det, jag skäms nästan). Jag skriver detta rakt ut för att jag vet att många tänker så, i alla fall en stund och kanske flera gånger. Men det viktigaste är att tankarna till slut inte är dominerande. Det är jätteviktigt att man har såna jobbiga tankar för att man ser att man processar situationen. Detta är ett svårt beslut, för vissa svårare än för andra.

    Jag läste mycket om epigenetik och barnet kommer få mycket av mig (kanske inte ögonen och näsa ;)). Men även vid ett eget genetiskt barn? Hur vet vi hur mycket barnet får av mig och hur mycket av killen? Har du tittat på fb eller insta på bilder av födda donatorbebisar och sina biologiska mammor? Gud vad de är ofta lika! Antingen är det så att alla bebisar är lika eller att det faktiskt är så att barnet lär sig att härma oss (ffa leendet, ljuyd osv).

    Sedan får man fråga sig. Vad är viktigast för mig? Vad kan jag ge upp? Jag menar, klart vill man ha ett genetiskt barn från början men... man kanske har inget val (om man nu vill ha ett barn).

    Som R* skriver, jag vill vara gravid. Känner av bebisen i magen. Därför känns adoption såå mycket jobbigare. Och jag vill att barnet får en grundanknytning (en "oskadad"). Eller säger vi så, det är det jag önskar mig. Men ibland blir sakerna inte så och då ser jag det som en fantastisk möjlighet ändå till ett barn.

    Processen går upp och ner. Just nu när vi är så nära äggdonationen får jag mer ångest igen. Vissa känner plötsligt en självklarhet när det är dags. Jag tänker ibland. Tänk om det ändå kan funka om vi bara väntar osv.

    Sedan är jag också så rädd att den sista utvägen för att bära själv ett barn kanske inte heller fungerar.

    Jag tänker så här. Det finns många väger till föräldrarskap. Jag är övertygad att den viktigaste delen i ett föräldrarskap är kärlek. Så vägen dit är inte så viktigt. Det kommer finnas ett band mellan mamman och barnet (och pappan). Tiden barnet ligger i mage, man växer upp, och bygga upp en familj tillsammans, det är där man skapar en relation till sitt barn. Görs detta med hjälp av DNA? Spelar ditt förflutna någon roll? Eller görs ditt barn till det den är genom vår kärlek?. Men tankarna kring allt annat finns där. Men det är ok. Prata med andra. Vi har gått till en psykolog och pratat om detta. Vi har även varit i kyrkan (är inte djupt troende) och haft samtal med de. Vad tycker de kring det? Vi var så positivt överraskade.

    Prata med andra som har gjort samma sak och har blivit föräldrar. Skönt var det också att gå med i fb gruppen kring ÄD.


    Känner så väl igen mig i ditt resonemang! Jag landade som sagt i exakt det där! Om någon hade frågat mig för ett par år sen om jag kunde tänka mig äggdonation hade jag sagt tvärnej. Förmodligen helt baserat på okunskap. För mig vände det när jag lyssnade på bland annat podcasten Jag vill ha barn. Det var också så jag hittade olgas klinik. Jag ställde mig frågan: vad är viktigast? Det viktigaste för mig var att få barn följt av att få vara gravid. Hur det sen skulle gå till spelar inte längre någon roll! Jag kommer att älska mitt barn lika mycket oavsett. Hade det sen landat i adoption hade jag anpassat mig till det.

    Olga pratade faktiskt lite om just det här med genetik och biologi på det seminariet jag var på. Att om man gör äggdonation så är man biologisk mamma till sitt barn. Barnet påverkas av kvinnan ägget förs in i. Dvs samma ägg i dig och mig blir olika barn eftersom vår genetik och vårt DNA påverkar utvecklingen. Så förstod jag det i alla fall. Så vi påverkar hur barnet blir även om det inte har våra gener.
  • R84
    Limarie skrev 2019-10-02 16:02:32 följande:

    Det är viktigt att veta att barnet sannolikt även med dina egna ägg och partners ägg inte ser ut som du. Detta är helt normalt. Många gener trycks undan varje generation.

    Sedan väljer de noggrann ut äggdonatorn. De liknar dig jättemycket. I ögonfärg, hårfärg, längd osv. Gör du det i Ryssland kan du veta ännu mer.

    Men jag tror man måste göra sig fritt från de tankarna för att ge saken en ärlig chans. Annars kommer man må dåligt under graviditeten och senare.

    Det finns många studier som visar att barn utvecklas lika bra och till och med bättre om de är donatorbarn än om de inte är det. Det viktigaste är att man pratar med barnet om detta redan i förskolåldern. Barn är smarta. De förstår och det är kärleken som gör att de kommer förstå och inte ifrågesätter.

    Det är nåt annat med adoption, då kan identiteten vara skadad redan och där krävs mycket mer att ge en trygg anknytning igen pluss att det är många andra saker som de är med om (annan hudfärg, helt annat utseende än föräldrar osv).

    Om du vill ändra och jobba med tankarna kan det vara bra att prata med andra på facebook (äggondationsgruppen) och här i äggdonationstråden. Samt att lyssna på jag vill ha barn podden.


    Jag tänker precis som du.... jag är typiskt skandinavisk med blåmelerade ögon och ljust hår. Min man har brunt hår och bruna ögon. Det är inte säkert att ett genetiskt barn kommer att vara likt mig. När vi pratade äggdonation så ville jag att vi skulle hitta en donator med mina färger och på så sätt öka chanserna till lite likheter. Samtidigt älskar jag min mans hasselnötsbruna ögon och vill så gärna att vårt barn ska ärva dem.... så utseendet är inte så viktigt för mig.

    Gällande det du (Lenze) skriver om sorgen att inte känna till sin genetiska mamma så tänker jag att man i tidig ålder får börja förklara för barnet hur han/hon blev till. Att jag behövde hjälp för mina egna ägg inte fungerade och att en snäll kvinna gav mig ett ägg av sina för att kunna få barn. Att barnet har växt i min mage. Det handlar ju inte om att någon av övergivit barnet som vid en adoption. Det är säkert en process att få barnet att förstå men jag tror ändå att det blir naturligt om man är öppen med det från start!
  • R84
    Limarie skrev 2019-10-02 16:02:32 följande:

    Det är viktigt att veta att barnet sannolikt även med dina egna ägg och partners ägg inte ser ut som du. Detta är helt normalt. Många gener trycks undan varje generation.

    Sedan väljer de noggrann ut äggdonatorn. De liknar dig jättemycket. I ögonfärg, hårfärg, längd osv. Gör du det i Ryssland kan du veta ännu mer.

    Men jag tror man måste göra sig fritt från de tankarna för att ge saken en ärlig chans. Annars kommer man må dåligt under graviditeten och senare.

    Det finns många studier som visar att barn utvecklas lika bra och till och med bättre om de är donatorbarn än om de inte är det. Det viktigaste är att man pratar med barnet om detta redan i förskolåldern. Barn är smarta. De förstår och det är kärleken som gör att de kommer förstå och inte ifrågesätter.

    Det är nåt annat med adoption, då kan identiteten vara skadad redan och där krävs mycket mer att ge en trygg anknytning igen pluss att det är många andra saker som de är med om (annan hudfärg, helt annat utseende än föräldrar osv).

    Om du vill ändra och jobba med tankarna kan det vara bra att prata med andra på facebook (äggondationsgruppen) och här i äggdonationstråden. Samt att lyssna på jag vill ha barn podden.


    Tror det du skriver om att göra sig fri från tankarna är helt riktigt! Jag märkte på olgas seminarium att vissa som var där inte alls hade bearbetat det. En kvinna var helt slut när hon gick därifrån och grät och tyckte det var jättejättejobbigt. Hon sa själv till Olga att hon inte visste om hon var redo. Så jag tror att det är viktigt att bearbeta och acceptera att det är den vägen man ska gå. Först då tror jag att man kan hänge sig det helt och hållet!
  • R84
    Lenze skrev 2019-10-02 21:44:09 följande:

    Ni är så fina, som skriver så mycket kloka ord. Jag har ju ett alldeles för lågt AMH och IVF:erna verkar inte ge något resultat. :'(  Det känns som äggdonation är nästa steg. Men jag vill inte födda ett barn egoistiskt, typ ska inte hen få rätt att veta vart sina gener kommer ifrån? Och vet ju själv att ibland bråkar man med sina föräldrar och att hen ska då vilja ha sin genetiska mamma skulle ju göra mig oerhört ledsen. Samtidigt tror jag att jag skulle göra allt för att få mitt barn att känna sig trygg och älskad.


    Men det är ju DU som kommer att vara barnets mamma! Du har burit barnet, fött det och uppfostrat det. Gett det trygghet och kärlek. Du kan berätta vart generna kommer från - från en kvinna i ett annat land som ville hjälpa dig att få en familj. Men utan DIG hade faktiskt inte ditt barn funnits för det är i din kropp all utveckling har skett. Jag tror precis som limarie skriver att det är viktigt att berätta för barnet tidigt. Förklara hur hon/han blev till. Visa att det viktigaste är din kärlek och trygghet. Då kommer barnet att förstå. Jag skulle också rekommendera Jag vill ha barn-podden om du inte redan har lyssnat på den.
  • R84
    UndrandeSökare skrev 2019-10-03 19:05:43 följande:

    Vilken dag i menscykeln tog du blodprovet i mars? Och nu denna gång? Det ska alltid tas på CD3 (3e dagen av mensen) annars får man fel resultat tyvärr.


    När jag frågade min koordinator angående amh så sa hon att det inte spelar någon roll vilken dag det tas så länge det inte är under mensen. Mottagningen som tog provet sa samma sak. Men då spelar det alltså roll?
Svar på tråden Låg AMH värde