Forum Allmänna: Anonym - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Obetald övertid

  Ons 4 sep 2019 08:35 Läst 0 gånger Totalt 19 svar
  Visar endast inlägg av AnnaSthlm - Visa alla inlägg
 • Ons 4 sep 2019 08:35 #5 +1

  Att vara medlem i facket är alltid klokt så börja där. Det är dock långt ifrån alltid som facket faktiskt väljer att gå in och hjälpa, och ibland är det inte värt det, så du behöver vara streetsmart där.

  Det bästa är om du försöker att lösa det genom dialog med arbetsgivaren.

  För det första, vad står det i ditt avtal? Om du har timlön på XX kr i timmen har du rätt att få betalt för alla timmar du jobbar.

  Om du har fast arbetstid, eg. heltid i ditt avtal, så har du ingen rätt till övertidsersättning OM INTE det står i ditt avtal eller i det kollektivavtal som din arbetsgivare har. Har de kollektivavtal? Ring lönekontoret om du inte vill fråga chefen. Lagen reglerar hur många övertidstimmar du får jobba, men lagen ger ingen rätt till övertidsersättning. Det måste du avtala om separat.

  Det är ditt första jobb och du vill ha goda referenser. Att jobba över en halvtimme då och då är normalt, även utan att få övertidsersättning. Så länge det inte blir till ett system där det händer flera gånger i veckan. Om du trivs och känner att attityden är bra i övrigt skulle jag avråda från att dra in facket och börja bråka.

  I ditt ställe skulle jag säga till chefen något i stil med "Du, jag har ju ställt upp några gånger denna månaden, det gör jag gärna. Jag skulle vilja gå en timme tidigare nästa fredag, kan vi lösa det?"

  Om du känner att du verkligen blir utnyttjad skulle jag samla modet och ta ett snack med chefen "Jag ställer gärna upp för kunderna, och jag har märkt att det blir ett par dagar i veckan som jag måste stanna efter arbetstid och avsluta. Cirka X timmar i månaden. Det gör det svårt för mig att planera efter jobbet, jag har fullt upp med mitt liv. Jag skulle vilja diskutera hur vi kan lösa övertidsfrågan, kanske kan jag ta ut det som kompendationsledighet eller om jag får övertidsersättning. Hur tänker du?" och se vad du får för svar.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll