Forum Allmänna: Anonym - Medlemstrådar
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Obetald övertid

  Ons 4 sep 2019 09:12 Läst 0 gånger Totalt 19 svar
  Visar endast inlägg av Anonym (kanske) - Visa alla inlägg
 • Anonym (kansk­e)
  Återställ
  Ons 4 sep 2019 09:12 #9

  Är du säker på att har gjort rätt i systemet? Det är inte sällan man måste lägga in övertid separat. Jag har jobbat på ett antal olika företag som timanställd (bemanning) och i en del system måste man ändra själv och det kan vara krångligt, på andra läggs tiden på automatiskt.

  Självklart ska du ha betalt för den halvtimmen extra du gör, oavsett om du är provanställd eller ej. Min första åtgärd skulle vara att gå till chefen och fråga: "ursäkta, kan du visa mig hur jag lägger in tiden från 1700 till 1730, systemet verkar bara förstå fram till 1700".

  Beroende på svaret du får så vet du hur de ställer sig i frågan, antingen visar/förklarar de eller också säger de något annat.

  Men, och det här känns inte bra att säga men det är realistiskt och du behöver veta det:

  Beroende på vad det handlar om för jobb så kan det faktum att du kontaktar facket innebära att du ses som krånglig och de kan välja att avsluta din anställning. Vilket de har full rätt att göra. Om det handlar om ett okvalificerat arbete som inte kräver utbildning så kan jag lova att det står minst tio personer redo att ta över din anställning i morgon.

  Jag säger inte att du inte ska ta kontakt med facket, men fundera på de konsekvenser det kan medföra och fråga dig själv om det är värt det. Om de nu skulle sparka dig för att du tar kontakt med facket (de kommer uppge en annan anledning dock) så är det ju kanske ingen arbetsplats du vill jobba.

  Men är det det enda jobbet du har fått efter långt sökande eller liknande så kan det löna sig att vara försiktig även om det inte känns helt ok. Vilket gör provanställningar till osäkra anställningar och i värsta fall ett sätt att få arbetskraft utan att behöva tillsvidareanställa.

 • Anonym (kansk­e)
  Återställ
  Ons 4 sep 2019 09:17 #10
  Giftskåneman skrev 2019-09-04 09:00:00 följande:

  Facket kan ta upp detta, de behöver inte berätta det är du de kan ju säga det är nån som kontaktat dem efter de slutat. Oserösa företag ska bekämpas, de bättrar sig inte


  Du har helt rätt, men tyvärr är det lätt att säga när man sitter utanför. Särskilt om man redan sitter på en stabil inkomst.

  Väldigt mycket svårare när man ser högen med räkningar på ena sidan och högen med "tyvärr anställdes en annan sökande, välkommen igen" på andra sidan.

  Det är ett faktum att TS kan få sluta om hon tar kontakt med facket och "krånglar" med detta. Det är ett väldigt tragiskt faktum som gör att provanställningar är värdelöst i de flesta fall och de underlättar utnyttjande av (framförallt) unga och outbildade personer som inte har mycket till val.
 • Anonym (kansk­e)
  Återställ
  Ons 4 sep 2019 09:27 #12
  mirandahobbes skrev 2019-09-04 09:17:09 följande:

  Det är ju exakt detta jag är medveten om. Jag är väldigt utbytbar, eftersom att det är ett okvalificerat jobb, och drar jag in facket blir jag garanterat utbytt. Jag studerar samtidigt och kan därför inte ha ett annat jobb just nu.


  Ang. systemet är det ingenting vi kan ändra eller registrera själva med stämpling. Vi kan inte lägga in övertid separat, och det är alltid chefen som måste ändra. Chefen visste om min övertid men ändrade inget.


  Ja, tyvärr ser det ju ut så idag.

  Det du kan göra är att fråga chefen "den här övertiden, jag kan inte se att den är inlagd, vad beror det på?"

  Om det är värt det för dig eller om du då upplevs som krånglig kan ju bara du svara på. Om det här är det enda jobbet "du kan få" så kan det ju tyvärr då vara värt att jobba gratis de få timmar det handlar om. Men då ska du ju också vara medveten om att du kanske aldrig får fast anställning på det företaget, de verkar ju ha minst sagt skumma saker för sig. Vilket absolut ska bekämpas, problemet är bara att ingen vill vara den som får ta konsekvenserna av förståeliga skäl.

  Jag har några gånger funderat på att ta en okvalificerad provanställning bara för att se hur det fungerar och hur chefer beter sig. Jag har en känsla av att det är ännu värre än vad jag tror tyvärr. Det som stoppat mig är att jag vet att andra behöver jobbet mer än jag som bara vill göra ett experiment.
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll