Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Ni som gått ner i lön

    Hanterat och hanterat, jag valde att gå ner i lön förra gången jag bytte jobb.

    Sen har jag inte tänkt mer på det, det är ett faktum bara.

    Så jag vet inte vad du menar med hantera.

    Jag gick ner ca 3500kr brutto i lön samt att jag fick 25 semesterdagar per år istället för 30.

    I teda pengar blev det viss skillnad såklart. Men jag vann andra fördelar så som att slippa 1,5h pendling kollektivt varje dag.

  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Mm) skrev 2019-09-12 12:12:13 följande:
    Jo. Har man fått löneförhöjning får inte chefen sänka den utan ens samtycke även om chefen vill ge en andra arbetsuppgifter. Han man ett lönetillägg kopplat till ett visst ansvar får det dock tas bort om ansvaret försvinner.

    Självklart kan dock ens månadslön sänkas om man frivilligt söker en annan tjänst som har lägre lön.
    Du blandar lite äpplen och päron här. Handlar det om omorganisation så blir du ju indirekt uppsagd och erbjuden en annan tjänst som du tackar ja eller nej till.
    I det läget får man ju förutsättningarna klara för sig och sedan är det upp till den enskilde att antingen acceptera den nya tjänsten med de villkor som kommer med den, som tex. lön.
    Eller tacka nej och därmed riskera att bli uppsagd och stå utan jobb.

    Jag jobbar delvis med frågor likt denna och i vårt kollektivavtal finns angivet som en lönetrappa som man använder sig av när man pga arbetsbrist eller omorganisation "flyttar" folk inom organisationen. Där växlar man ner lönen över en förutbestämd tidsperiod och man kan även frysa lönen så att vederbörande inte deltar i lönerevisionen för x antal år framöver.

    För mig är det dock helt solklart att om jag tex frånträder en chefstjänst för att jag inte kan eller vill fortsätta vara chef så kan jag inte förvänta mig att få en chefslön för att göra en handläggares uppgifter. Jag har sett många exempel där man frångår vårt avtal och den möjlighet som finns där, och låter folk jobba vidare med höga löner på helt andra positioner. Men det är inte konsekvent fel att göra så utan är enligt vissa avtal fullt görbart.
Svar på tråden Ni som gått ner i lön