Inlägg från: Smörjsmurfen |Visa alla inlägg
  • Smörjsmurfen

    Hur många här går på miljökris-bluffen?

    Tycker mest hysterin är smått roande faktiskt.

    Alla skolstrejkande barn (var tydligen inte lika intressant på sommarlovet eller på helger att demonstrera) är gulliga, men hur många av dem är beredda att slänga telefonen, läsa böcker istället för att streama film, cykla eller gå till skolan året om, skippa semesterresor, mm.

    Ytterst få.

    De verkar inte heller förstå kopplingen mellan bilar och att kan äta mat varje dag, att deras föräldrar kan försörja dem osv.

    Det är ungefär som när barn säger att om man tillverkar mer pengar så slipper nån att vara fattig... Låter ju logiskt för ett barn, men funkar inte så i praktiken.

    HSOF skriver klokt inledningsvis, det var varmare än idag för bara 1000 år sen, UTAN att gjorden gick under, och UTAN mänsklig påverkan.

    Men sen spårar han ur med konspirationerna... Tyvärr.

    Klimatkrisen är mer som en religion, som har sina frälsare, och hädare bestraffar man hårt! Våga inte ifrågasätta, osv.

    Vissa rablar envist samma mantra om och om igen, och hänvisar till att man inte behöver argumentera eller hänvisa till källor, eftersom man har rätt.

    Exakt likadant resonerar religiösa. Det står i bibeln att den är sann. Alltså är den det. Punkt.

    Kommer att skratta gott åt den här episoden i vår historia i framtiden när det visar sig hur felaktig alarmismen är.

    Sitt lugnt i båten, grilla på en köttbit, ta en grogg och chilla lite!

    Nästa år ska jag köra massor med hoj och amerikansk V8, samt flyga till USA!

  • Smörjsmurfen
    Anonym (P Klima) skrev 2019-09-21 09:28:33 följande:

    Argumentationen är vild så vi reder ut med lite fakta:

    Det råder "konsensus" inom vetenskapen om att människan påverkar klimatet.

    Man brukar normalt sett referera till den där räkningen år 2013 där man tittade på rapporter från 70-talet och fram till 2012. Av 4000 rapporter som tog ställning så tolkade de som utförde räknignen soma tt att 97% sa att "Ja, människan påverkar klimatet".

    Thats it.

    Så om någon talar om "97% konsensus" så är det detta faktum det råder konsensus om.

    Att människan påverkar klimatet.


    I praktigen var det 77 st av 10500 tillfrågade, som man med lite kreativ statistik fick till 97%.

    Sen har man använt den siffran så ofta att många ser den som odiskutabel fakta numera, men det är en hittepåsiffra ifrån början till slut.

    Men upprepar man en lögn tillräckligt många ggr så blir det en sanning.
  • Smörjsmurfen
    Anonym (P Klima) skrev 2019-09-21 09:41:04 följande:

    Då tänker du nog på någon annan undersöknignen för den jag refererar till läste genom ca 12000 rapporter varav 4000 tog ställning till människans eventuell påverkan och 97% av dessa sa att människan påverkade klimatet.


    Intressant, har du nån länk?

    Men fortfarande 97% av 4000, dvs ca 32% av 12000...
  • Smörjsmurfen
    Anonym (P Klima) skrev 2019-09-21 10:28:04 följande:

    För att 8000 inte tog ställning överhuvudtaget.

    iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024

    Jag mindes fel om årtalen. Det är mellan 1991-2011.

    Att hålla på och gaffla om "konsensus" är rätt meningslöst eftersom den upmätta konsensus handlar om att människans påverkan överhuvudtaget och den är det ytterst få som förnekar.


    Men då är ju inte 97% överens, utan 32%...

    Att inte ta ställning kan ju ha att göra med att om man säger att det inte är mänsklig påverkan blir man stämplad som högerextremist... Bättre då att inte ta ställning.

    Överhuvudtaget innebär allt ifrån 100% påverkan till 0,1% påverkan...
  • Smörjsmurfen
    jrockyracoon skrev 2019-09-21 10:50:05 följande:

    Hur tänkte du där? Du kan ju inte räkna in de rapporter som inte tog ställning till om människan påverkar klimatet eller inte när du ska fastslå hur många av forskarna som tog ställning till om människan påverkar klimatet.

    97% är 97%, inte 32%.

    För övrigt så får jag en känsla av att du är en sådan person som kommer vara skeptisk till klimatförändringarna ändå till dess att du står i brännande sol, tittar på ditt hus som brinner upp i den stora skogsbranden som drabbat hela landet och flyger iväg i en plötslig tromb. Under tiden du flyger bort kommer du säkert ropa: "Det är bara normala förändringar - det är inte människans feeeeeeel....."

    97% duger inte för dig. Det är inte konsensus i dina ögon. I mina ögon är det forskningens sätt att säga: "Vi vet nu att det håller på att gå åt helvete. Gör något åt det, för sjutton."


    Många anger 97% av SAMTLIGA klimatforskare anser detta. Det SAMLADE forskarvärlden, osv.

    Har aldrig sett någon skriva att 97% av de som tagit ställning tycker så här, men majoriteten av forskarna tar ingen ställning alls.

    Man ger alltså sken av ett konsensus som inte finns.

    Varför tror du 2/3 INTE tar ställning? Om det nu är så självklart borde ju alla komma fram till det, eller hur?

    Det är ett klassiskt fall av statistiktrixande, där man sållar bort en stor del av underlaget, så att man får det resultat man vill ha.
  • Smörjsmurfen
    Anonym (P Klima) skrev 2019-09-21 11:19:25 följande:

    Fast Smörjsmurfen har rätt eftersom resultaten används slarvigt när man ska argumentera.

    Det är inte 97% av forskarna som är överens om du tittar på denna undersökning, som de som argumenterar om "konsensus" brukar hävda. Det är 32%.

    Den korrekta representationen av undersökningen är:

    "Av de som tar ställning tar 97% ställning för att människan ..."


    Exakt!
  • Smörjsmurfen
    Anonym (P Klima) skrev 2019-09-21 10:28:04 följande:

    För att 8000 inte tog ställning överhuvudtaget.

    iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/8/2/024024

    Jag mindes fel om årtalen. Det är mellan 1991-2011.

    Att hålla på och gaffla om "konsensus" är rätt meningslöst eftersom den upmätta konsensus handlar om att människans påverkan överhuvudtaget och den är det ytterst få som förnekar.


    Ja, det är helt sant, men många vill framhäva att det är konsensus om undergången om 10 år. Är alltid 10 år framåt, har det varit sen 70-talet nu, lustigt...
  • Smörjsmurfen
    jrockyracoon skrev 2019-09-21 10:39:46 följande:

    Tja, du har helt enkelt fel. Somliga forskare säger att det är en allvarlig situation, andra försöker lugna allmänheten och säga att vi möjligtvis har mer tid på oss än vad som framställs. Det är dock i princip ingen vettig forskare som helt förnekar den risk som finns med att vi går över gränsen där effekterna av en ökad uppvärmning inte går att ta tillbaka genom mänskliga åtgärder.

    Men om vi ändå säger att ett "värsta scenario" kan inträffa med ganska låg sannolikhet, om t.ex. jorden endast har 1% chans att bli obeboelig inom 200 år om utsläppen inte drastiskt minskar. Då skulle det ändå vara en oacceptabel hög siffra och kräva stora förändringar i vårt sätt att hantera frågan. Bara den låga risken skulle innebära en kris och katastrof. Vi kan nämligen inte spela lotto med våra barns, barnbarns och barnbarnsbarns framtid.

    Nu kanske den siffran istället ligger på 85% enligt andra bedömare men min poäng är att även om man anser att den är betydligt mindre så behöver vi agera utifrån den risken.


    Men de åtgärderna som krävs kommer med 100% sannolikhet att bli värre än eventuella klimatförändringar.

    I praktikenär det bara att stänga av al el, ställa alla fordon om målen ska uppnås.

    Miljarder kommer att dö.

    På vilket sätt är det bättre? Speciellt om det är 99% chans att det är helt i onödan...
  • Smörjsmurfen
    jrockyracoon skrev 2019-09-21 20:33:20 följande:

    Hur många miljarder kommer att dö av klimatförändringarna? Klimatförändringarna är ett hot som riskerar att människan dör ut helt på jorden.

    Dessutom så finns det kanske en möjlighet att ställa om vårt samhälle så att vi kan behålla vår välfärd och samtidigt värna om miljön. Skulle vi klara den omställningen kunde vi i Sverige bli ett exempel för andra länder i världen. De kanske skulle följa oss i våra fotspår. På så sätt kan vårt lilla land göra skillnad i denna viktiga fråga.

    Jag tror inte på lösningar som handlar om att gå tillbaka flera steg i vår utveckling. Vi behöver sätta press på politiker och samhället för att hitta smartare bättre lösningar. Varför ska t.ex. ett äpple fara runt jorden flera gånger innan vi äter det? Varför inte använda sig av höghastighetståg istället för att flyga? Hur kan viktig forskning kring vindkraft, sol, batterier, etc. ges mer resurser så att utvecklingen går snabbare? Hur kan vi utveckla handeln med elbilar och hybrider snabbare och billigare. Det finns många spännande idéer som kan hjälpa oss framåt om vi vågar se problemen och hittar lösningarna.


    Nej, det där är faktiskt bara trams att jorden går under.

    Det var varmare på medeltiden än idag, folk överlevde alldeles utmärkt.

    Det var ännu varmare på järnålder, inte dog vi ut då heller.

    Under förhistorisk tid var det 10 grader varmare, och livet frodades för fullt.

    Det värsta som kan hända på sikt, dvs hundratals år, är att kuststäder kan behöva evakueras och folk får flytta på sig. Samtidigt kommer områden som idag är obebodda att få ett mycket mildare klimat och således mer lämpa sig att bo på. Tex Norra Kanada, Grönland, Sibirien, Antarktis är områden som idag i princip är obebodda.

    Men visst kan det bli ett stökigt århundrade med stora folkförflyttningar, men planeten blir knappast obeboelig.

    Tvärtom.

    Att det är permanent is vid polerna är ett ganska ovanligt tillstånd om vi tittar på jordens hela historia, och har bara skett en gång tidigare. Normalläget är faktiskt isfritt, och vi befinner oss fortfarande i en istid, dock under slutet på en varmperiod.

    Ökad temperatur innebär även ökad luftfuktighet, vilket gör att öknar som Sahara kan bli grönskande områden igen, som det var bara för några tusen år sen.

    Att jorden blir ett utbränt skal pga 2-3 graders temperaturökning är skrämselpropaganda utan nån som helst verklighetsförankring.

    Snabbtåg istället för flyg? Helt orealistisk internationellt, och likaså nationellt. Kostar ohyggliga summor och vi klarar ju knappt att sköta vanlig järnväg i Sverige i dagsläget.

    Elbilar har visat sig inte vara så klimatsmarta när man tittar på framställning av batterier, likaså efterhandshanteringen. Sen ska elen produceras också. Vindkraft är en bluff, kärnkraften lägger vi ner, så det blir ju kolkraftverk istället....

    Det är hybris att tro att hela världen tittar på oss som föregångsland. Vi är redan det i mångt och mycket, men inte fan bryr sig länder som Kina och Indien om vi bryter ryggen för att minska världens CO2 utsläpp med nån promille.

    I Kina planeras det just nu för 2400 nya kolkraftverk, och 230 flygplatser, men vi höjer vi skatten på drivmedel och plastpåsar och tror att det gör nån skillnad.

    Symbolpolitik kallas det.
  • Smörjsmurfen
    jrockyracoon skrev 2019-09-21 23:34:39 följande:

    Greta Thunberg är vår hjälte, kritisera inte henne för att hon försöker rädda dina barn och barnbarns framtid. Var stolt över hennes bedrifter istället!

    Det kommer alltid finnas de som säger att vi har mer tid, och de som säger att vi har mindre tid. Det som är intressant är att det har ändrats. Förut fanns det de som sade att vi har mindre tid och de som sade att vi hade all tid i världen.

    Anledningen till att det finns så många olika åsikter även för forskarna som kan ämnet är för att ämnet är så komplext och beror på så många olika faktorer att ingen egentligen vet exakt hur lång tid vi har.

    Det borde oroa dig enormt. Ponera exempelvis att de som säger att vi har 10 år på oss innan ändringarna går in i en irreversibel fas har fel. Tänk om vi endast har 4 år på oss?

    Kanske vi har 20 år? Kanske 100 år? Vad spelar det egentligen för roll att gissa när vi inte vet. Bättre att förhålla oss till att vi inte vet, och agera utifrån att vi inte vet exakt när, men att.

    Om någon har tänt eld på ditt hus och brandkåren vägrar åka dit för att de har en prognos att elden inte kommer börja ta ordentligt fyr förrän om 4 timmar. Köper du det, då? Eller försöker du släcka branden så snabbt du kan, bara ifall att?


    Nu är dock inte läget att huset brinner, utan att någon glömt ett värmeljus på köksbordet.

    Ska man då skicka dit brandkåren, fylla hela huset med vatten så det måste rivas pga fuktskador, för att det kan ju faktiskt i värsta fall brinna upp.

    Jorden kommer INTE att gå under. Det finns ingen sk tipping point, det är bara ren spekulation och gissningar.

    För 30 år sen sa man att Maldiverna skulle vara helt borta inom 10-20 år pga havsnivåhöjningar... De investerar just nu de pengar de fått pga detta i en ny flygplats... Landet är tom npgra procent större idag.

    2013 skulle all is på nordpolen vara borta, enligt säkra källor...

    Osv, osv.
Svar på tråden Hur många här går på miljökris-bluffen?