Inlägg från: Anonym (Va?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Va?)

    Olovlig frånvaro

    Hej!

    Kan man ha olovlig frånvaro utan att ha inbokade arbetspass, vara utan schema och sysselsättningsgrad?

    Fått hem ett tjänstgöringsintyget där det står att jag haft 100% olovlig frånvaro även om jag inte varit bokad. Vad gäller?

  • Svar på tråden Olovlig frånvaro
  • Anonym (Va?)

    Om man exempelvis missat när de ringt efter en är det olovlig frånvaro då?

  • Anonym (Va?)
    Tiina87 skrev 2019-09-20 16:58:33 följande:

    Nej. Blir endast olovlig frånvaro om du inte kommer på uppbokade pass eller pass du har på schemat utan att att ha medelat ev sjukdom/vabb.


    Sing hallelulija. Ringde chefen med en gång men inget svar.
  • Anonym (Va?)
    Anonym (Hanna) skrev 2019-09-21 08:06:09 följande:

    Det beror väl på lite vad man har för avtal. Det finns ju upplägg där du som vikarie lägger in i systemet de dagar som du ska jobba och iochmed det åtar dig att finnas tillgänglig för jobb de dagarna. (Man kan dock gå in och avboka sig om nåhot annat uppkommer innan man fått ett konkret uppdrag). Om man då inte finns tillgänglig, har man ju brutit mot avtalet och kan säkert anses ha olovlig frånvaro.

    Du får kolla vad det står i dina avtal.


    Men så du menar att man ska sitta och vänta på att bli bokad till ett jobb? Hur ska man överleva ekonomiskt? Då kan man ju inte ha en timanställning eftersom att man alltid blir olovligt frånvarande om man arbetar någon annanstans en dag exempelvis. Bara för att man finns tillgänglig så betyder ju inte det att något annat kan uppstå.

    Vart står något sådant i ett anställningsavtal?
  • Anonym (Va?)

    Då borde jag rimligtvis fått olovlig frånvaro vid förfrågan om arbete när jag tackade nej och angav att jag är bokad på ett annans jobb under den dagen, det fick jag inte så väldigt märkligt. Ingen informerade mig heller om att jag måste ringa och meddela om jag ska arbeta på något annat ställe en dag som jag lagt mig tillgänglig.

    Det är ju liksom upp till dem att boka in en, den som ringer först går jag till liksom. Dessutom blev jag mer eller mindre lovad ganska mycket jobb vilket senare visade sig vara falskt snarare kanske 1 gång i veckan om ens det.

  • Anonym (Va?)

    Jag har inte fått någon information om hur man ska eller att man måste eller borde ta bort sin tillgänglighet.

    Vi lämnar skriftligen datum/tider vi kan jobba. Har tidigare tackat nej till pass trots att jag funnits som tillgänglig på listan, inte fått något om olovlig frånvaro då!

    Nu visar det sig när jag går bakåt i min Mail att jag missat en förfrågan om jobb, jag har inte haft något bokat! Vi har sedan inte haft någon kontakt och sedan får jag hem ett tjänstegöringsintyg där det står att jag varit 100% frånvarande, olovlig frånvaro.

    Helt sinnessjukt. Så jag antar att jag är uppsagd och tydligen har jag varit frånvarande utan att ens ha haft ett schema/uppbokade arbetspass. SJUKT!

    Detta gäller inom kommunen för övrigt, så nu kan jag ju glömma nya arbeten inom kommunen eftersom att potentiella arbetsgivare inom kommunen kommer att se detta. Trevligt!!

  • Anonym (Va?)
    LoveRain skrev 2019-09-21 14:34:46 följande:

    Det låter märkligt att du först när du fått detta betyg (antar att du begärt det själv) får veta att du fått olovlig frånvaro. Normalt så bör ju chefen prata med dig personligen och då ta upp denna fråga. Det är allvarligt att ha olovlig frånvaro och kan om det upprepas vara en grund för uppsägning.

    Ibland finns avdrag gör olovlig frånvaro med på lönespecar. Har du sett några avdrag där så du kanske kan förstå vilket tillfälle som avses?

    Är du med i facket?


    Detta kom till mig, har inte begärt det. Har inte jobbat en dag på arbetsplatsen sedan tidig sommar, har ej blivit bokad och har ej haft något bokat. Har ingen sysselsättningsgrad dvs den är 0% inget avtalat om ett visst antal timmar - inget. Dvs så borde de rimligtvis anses vara en intermittent anställning dvs du är anställd när du är bokad annars inte, så har alla andra timanställningar jag haft fungerat. Timanställnings är ju inte ens en anställningsform utan en löneform.

    Är ej med i facket tyvärr.
  • Anonym (Va?)
    LoveRain skrev 2019-09-21 17:50:35 följande:

    Ring inte chefen och fråga utan maila så du har dokumenterat vad chefen säger om detta. Förhoppningsvis är detta endast ett misstag.

    Om chefen vidhåller att du har haft olovlig frånvaro så bör du samla ihop den information du fått kring hur det funkar med tillgänglighet och bokningar m.m. Det som gäller, om inget annat är avtalat, är att du ska blivit inbokad på ett pass för att du i det fall du inte dyker upp på passet ska kunna få olovlig frånvaro. Det är möjligt att annan överenskommelse finns på arbetsplatsen men då ska detta finnas skriftligt och vara oerhört tydligt. Även om du inte är med i facket kan du kontakta fackliga ombudet och höra dig för om hur det funkar på arbetsplatsen så du vet om du missat/inte fått viktig info. Är det en bra facklig representant kommer denna svara på detta trots att du inte är med i facket (förvänta dig dock inte samma hjälp i allmänhet som medlemmar).

    Samla ihop det skriftliga du har kring din anställning. Be sedan om ett möte med chefen och HR. Ta med dig någon du med (gärna facket om du kan tänka dig att gå med) eller någon lugn och smart personen som stöd.

    Om ditt mål är att det inte längre står att du har olovlig frånvaro och att du ska ha chansen till andra jobb inom kommunen så måste du vara trevlig och ha utgångspunkten att det har begåtts ett misstag som behöver rättas till. Gå inte in i konflikt, var inte arg eller otrevlig. Då har du större chans att få det du vill (förutsatt att det faktiskt är chefen som gjort fel)


    Yes, ska maila. Bra att du påpekade det, ringde ju så fort jag såg brevet men uteblivet svar. Lämnade ett röstmeddelande men jag kan likväl maila och undvika att ta det per telefon om det inte anses vara olovlig frånvaro dvs.
  • Anonym (Va?)

    Jag har alltså inte varit bokad och jag har jobbat varje pass som jag varit bokad!

  • Anonym (Va?)
    Anonym (Timvikarien) skrev 2019-09-23 10:42:28 följande:

    Har du registrerat dig som tillgänglig för jobb då?


    Ja det är ju det som är frågan här, bara för att jag lämnat in att jag finns tillgänglig så kan det väl inte betyda att jag ska sitta och vänta på att de ev ringer. Har man bara en timanställning så sitter man väl inte och rullar tummarna dag in och dag ut utan man skaffar väl sig en till timanställning minst och så tar man jobb där man får jobb. Eller menar dem att man ska vara helt bunden till den arbetsplatsen utan möjlighet till något annat även om deras behov är kanske 1 gång i veckan OM ENS det.

    Kan väl inte vara lagligt? Som sagt skulle jag ha blivit bokad låt oss säga onsdagen den 30 så skulle jag ju ha haft olovlig frånvaro om jag accepterade passet men sedan inte dök upp och heller inte anmälde giltig orsak för min frånvaro.

    I detta fallet så har jag inte varit bokad, dvs vi har inte kommit överens om något arbetspass och ändå anses jag ha varit olovligt frånvarande?
  • Anonym (Va?)
    Anonym (Hanna) skrev 2019-09-23 20:13:25 följande:

    Det finns alltså upplägg som innebär att om du registrerat dig som tillgänglig måste du också vara tillgänglig för att ta det passet. Man går alltså in i ett datasystem och registrerar sig aktivt på specifika pass eller dagar som tillgänglig för inhopp

    Är du inte längre tillgänglig för att du fått annat jobb eller känner för att vara ledig så avregistrerar du den dagen och står inte längre som tillgänglig.

    Om du inte avregistrerar och får ett uppdrag och inte åker in på jobb så räknas det som att du inte kom till jobbet när du skulle (alltså oanmäld frånvaro). De jag känner till som har det systemet bara smsar till en person som är registrerad som tillgänglig. Denna person ska då åka in och jobba, man inväntar inget "ja tack eller nej tack" utan man blir automatiskt inbokad.

    Men naturlogtvis kan man avregistrera sig på pass som man tidigare registrerat sig på och räknas då inte längre som tillgänglig och inte heller som oanmält/olovlogt frånvarande.

    Så man är inte bunden till den arbetsplatsen "utifall att", utan möjlighet till något annat. Men om något annat dyker upp måste man avregistrera sig från det passet/den dagen,

    Jag tvivlat dock på att din arbetsplats har detta system eftersom du inte känner till det, då verkar ju deras infomation vara undermånlig. Då ska naturligtvis få adekvat infomation om vullkor för anställningen. Har du bara en allmän överenskommelse om att hoppa in vud behov efter en förrågan lär ni inte ha detta system, vad jag tror.

    Så fömodlogen/förhoppningsvis är brevet ett misstag. Men du måsye förstås kolla upp det, och få det tillrättat om det blivit fel.


    Vi som timanställda har inte tillgång till något system på nätet där vi lägger tillgänglighet. Utan man skriver det för hand på en lapp som lämnas in alt skickar via sin mail.
  • Anonym (Va?)
    Anonym (My) skrev 2019-09-23 12:22:17 följande:

    Vad säger chefen som anledning när du pratat med denna?

    Om ja om du blir bokad på ett att jobb så tar man ju självklart bort sig som tillgänlig den dagen på det andra jobbet omgående när man får det beskedet så man inte fortsätter stå som tillgänlig utan att vara det.


    Ringde chefen har inte fått svar.
  • Anonym (Va?)
    Anonym (Timvikarien) skrev 2019-09-23 14:32:12 följande:

    Jag säger som ovanstående personer. Om du har lagt in dig som tillgänglig på två olika jobb samtidigt och blir bokad på det ena, tar du naturligtvis bort dig som tillgänglig på det andra. Nu säger du att du inte har varit bokad alls, så då borde du inte fått olovlig frånvaro. Eller menar du att de kan ha försökt kontakta dig under den tid du varit registrerad som gänglig, men du inte har märkt det? Borde du i så fall inte ha sett det på telefonen/mailen senare?


    Exakt jag ser i min mejl att de försökt nå mig under sommaren efter det att jag lämnat tillgänglighet. Men då får man väl ringa eller också så får man väl låta bli, det är en intermittent anställning som ska vara ömsesidig ingen av oss behöver enligt kontraktet ens meddela om man säger upp eller vill avsluta sin tjänst.
  • Anonym (Va?)
    Anonym (HR/EK) skrev 2019-09-23 14:56:30 följande:

    Tror med stor sannolikhet att något blivit tokigt i ditt tjänstgöringsintyg, och jag tror att vi pratar om ett arbetsgivarintyg här. 

    Har du en intermittent anställning, en behovsanställning. Dvs, du rings in vid behov, du anmäler din tillgänglighet. Så har jag svårt att se hur du ska kunna få 100% olovlig frånvaro...

    Arbetsgivarintyg jobbar månadsvis. Det är en färdig mall, ett "grått" dokument som främst kan användas i kontakt med a-kassa. Tjänstgöringsintyg, eller tjänstgöringsbetyg är mer av "fri form".

    Dessutom att du har fått hem detta utan att ha bett om det, låter även för mig som märkligt. Vi skickar aldrig ut dessa utan att arbetstagaren har bett om det, och då gör vi det så klart.

    Här låter det mer som att de har "rensat" lite i sina system, speciellt som du säger att du inte har jobbat en endast timme sedan i början av sommaren. Kanske vill de avsluta "dig" i sina system.

    Vilket datum står som din sista anställningsdag? och egentligen då, din sista arbetsdag?

    Intermittenta anställningar är ju i sak, "dag-för-dag". Dvs anställningen börjar när arbetspasset börjar, och avslutas när arbetspasset är slut. Dels för att det vore orimligt att upprätta ett nytt anställningsbevis för varje enstaka dag...

    Jag tror nog att det blivit lite tokigt när personen som utfärdade detta arbetsgivarintyg satte startdatum och slutdatum och hur de har fyllt i timmar i "arbetade timmar". Har du inte haft "bokade" arbetspass under en hel månad så kan du ju orimligen få 100% olovlig frånvaro...

    I sak så borde din sista arbetsdag stå som sista anställningsdag (anställd t o m), och de timmar du facto har jobbat borde stå som timmar i arbetade timmar per månad (normalt rullande 12månaders period).

    Här låter det som att det har blivit knasigt.


    Det står faktiskt tjänstegöringsintyg. Vet hur ett arbetsgivarintyg ser ut. Känns som att man är sur för att jag inte svarade en gång under sommaren och inte lämnat in mer tillgänglighet. Men med tanke på anställningsformen så ska varken jag eller arbetsgivare behöva meddela om man exempelvis blir uppsagd eller önskar sluta.
  • Anonym (Va?)

    Nu kanske någon som läser detta vet vem jag är men skitsamma.

    Här är anställningsavtalet.

  • Anonym (Va?)
    Anonym (Timvikarien) skrev 2019-09-24 10:44:04 följande:

    Arbetsgivaren bör ge dig tydlig information om hur du kommer att bli kontaktad och om du förväntas vara tillgänglig per telefon eller mail mellan vissa klockslag. Om jag har lagt in mig som tillgänglig för jobb en viss dag, så måste jag vara tillgänglig per telefon mellan 7 och 10 samma dag, för då kan de ringa och meddela att jag blivit bokad på jobb. Övriga tider på dygnet meddelas bokningar via sms eller mail, men då gäller bokningen ett arbetspass tidigast dagen efter.


    Inget sådant finns avtalat.
Svar på tråden Olovlig frånvaro