• nattuw

    Hamnat i en dålig cirkel

    kiki skrev 2019-09-27 11:21:58 följande:

    Vill börja med att jag INTE vill ha en massa pekpinnar utan vill endast ha tips på hur jag ska få våran ekonomi att gå åt rätt håll.

    Vi har 2 krediter och ett lån, av olika orsaker. Totalsumman är ca 305.000kr

    Krediten blev tyvärr mycket hög när en av oss blev långtidssjukskriven och inga pengar trilla in, att leva på en inkomst mm gjorde att vi tog till krediten. Lånet hade vi sedan innan så den är gammal.

    Nu är vi tillbaka på banan, lr en av oss har sagt upp oss och börjat plugga istället, så inkomsten är inte som innan, men bättre än under sjukskrivningen.

    Hur ska vi prioritera? Vad ska vi betala av först? Hur ska vi komma ut spiralen av att inte behöva använda krediten som vi vill bli av med? Just nu betalar vi in på krediten, för att sen behöva använda upp den under månaden, då alla pengar betalas till räkningar och det som blir ?över?, läggs på krediten för att få ner räntan där. Gör vi rätt? Fel?

    Känns hopplöst!


    Det första ni bör göra är att försöka skapa en överblick av er ekonomi. Ni skall veta vart varenda krona går och exakt hur era tillgångar och skulder ser ut.

    Börja med att föra en kassabok där alla utgifter hur obetydliga de än är tas med. Gör sedan en balansräkning där ni listar alla tillgångar på en sida och alla skulder på den andra sidan.

    Kontakta nu kommunens skuldrådgivare för att få prata igenom saken med någon som har erfarenhet och som ni kan bolla idéer med. Även om det känns lite pinsamt.
Svar på tråden Hamnat i en dålig cirkel