Inlägg från: Anonym (Ellen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ellen)

    Inbeordring

    Vet inte vad du menar med tidigast?
    Men enligt de flesta kollektivavtal (och enligt lag) så ska man få sitt schema senast 14 dagar i förväg. Alltså, om man vänder på det, kan en chef på två veckors varsel ändra din schemaläggning utan att du får något extra för det.
    Tex om min chef kommer imorgon och säger att from 1/11 så jobbar du 9-18 istället för 8-17. Förutsatt att det inte finns några andra regler eller "hinder" enligt vårt avtal så är det då bara för mig att gilla läget.

    Sedan finns ofta ett glapp mellan att göra en schemaändring, att förskjuta arbetstid och att inbeordra någon akut.

    Hör efter med din personalavdelning eller läs kollektivavtalet!

  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Undrande) skrev 2019-10-01 11:12:20 följande:
    Får man tex inbeordra en onsdag till helgen för att ge ett konkret förslag?
    Enligt vårt avtal skulle man få det. Det är ju liksom det som beordrad övertid är till för, att lösa akut uppkomna situationer.
    Men jag som jobbar delvis med HR-frågor skulle i det fallet råda chefen att använda förskjuten arbetstid istället om möjligt. Dvs ta redan schemalagda personer och lägga om deras scheman tillfälligt, för att slippa betala ut övertidsersättning. Fullt enligt kollektivavtalet, men inte så många som känner till.
    Alternativt om det var möjligt, ringa in en timavlönad person eftersom det också är mer kostnadseffektivt än att beordra månadsavlönade personer att jobba över.

  • Anonym (Ellen)
    Tiina87 skrev 2019-10-01 16:57:35 följande:

    Att beordra in någon på en onsdag för att jobba i helgen är inte en akut uppkommen situation och inget man kan befordra personal att jobba. Däremot kan man beordra in folk på fredag till att jobba fredag kväll.

    Även förskjuten arbetstid kan generera övertid och andra extra kostnader.


    för

    Förskjuten arbetstid genererar inte övertid utan en på förväg fastställd ersättning per förskjuten timme. Plus ob om den nya arbetstiden ligger inom ob-tid. Dubblad om det är 2 dagar före. Cheferna vet ju var gränserna går så när det är så sent som samma dag lägger de in beordrad tid istället.. Sen har vi chefer som inte förstår vad förskjuten arbetstid är och hur stor möjlighet de har att nyttja det för att leda och fördela arbetet. Men deras enheter går inte så bra heller ur ett personalekonomiskt perspektiv....
  • Anonym (Ellen)
    Tiina87 skrev 2019-10-01 19:45:08 följande:

    Kan även generera övertid beroende på vad man har för avtal och veckoarbetstid.


    Ok, ja då är det olika. Vårt avtal gör inte det.
  • Anonym (Ellen)
    BurningDiamond skrev 2019-10-02 03:02:21 följande:
    Visst kan det vara en akut uppkommen situation som uppkommer på onsdagen och som kräver att en viss  kompetens inbeordras till helgen.

    Låt oss säga att jag och min kollega och jag är de enda två personer med en viss kompetens. Min kollega får blindtarmsinflammation och måste akut opereras, och blir därefter sjukskriven en vecka. Då blir jag inbeordrad för att täcka upp kollegans helg-skift.
    Upplever att vi har liknande situationer hos oss.
  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Hmm) skrev 2019-10-02 08:48:18 följande:

    Men vadå förskjuten arbetstid? En anställd kan väl inte på onsdagen få reda på att denne ska jobba i helgen lördag och söndag, istället för torsdag fredag? Två veckor gäller ju som minst i schemaförändringar? En anställd kan således vägra detta medan en inbeordran ej går att vägra (om inte särskilda skäl föreligger).


    Där har du fel. I varje fall om du arbetar under Allmänna bestämmelser som kommuner och landsting är knutna till. Läs gärna, finns här:
    skl.se/arbetsgivarekollektivavtal/kollektivavtal/allmannabestammelserab.145.html
    Det är ett ypperligt sätt för chefer att på varsel mellan 2-10 dagar kunna schemaändra en person utifrån verksamhetens behov.
  • Anonym (Ellen)
    Anonym (Hmm) skrev 2019-10-02 09:20:47 följande:
    Men oj! Detta visste jag inte fanns. Då kan man ju i princip aldrig planera att göra något på fritiden som att boka en resa någonstans eller så om man plötsligt får förskjuten arbetstid. Låter otroligt att detta är lagligt för chefer att utnyttja.
    Lagligt? Det är kollektivavtalat och omfattar alltså de arbetsplatser/verksamheter som jobbar under detta avtal.
    Ett avtal är defacto även påskrivet av båda parter som man får anta är överens. Alltså är både facklig part och arbetsgivarpart del i att detta finns och får användas. 

    Men det var ju bra att du fick lära dig något nytt! Min erfarenhet är att det används väldigt sparsamt, för att få chefer känner till det. Jag tycker inte att man ska använda det för att på kort varsel lägga om schemat helt för folk. Då finns det bättre sätt.

    Jag tycker dock att det finns tillfällen då det passar ypperligt, som tex om en tjänsteman som annars jobbar dagtid måndag-fredag blir ombedd att delta vid en aktivitet på kvällstid. Då kan chefen lägga arbetstiden 10-19 den dagen istället för att hen jobbar 8-17. Till exempel. För att nyttja resursen/arbetstiden till max utan att personalkostnaderna drar iväg.
    Personen ska ju ändå jobba, och har inte rätt till övertid om detta sker på rätt varsel och av en chef som vet vad hen har för verktyg i att leda och fördela arbetet.
  • Anonym (Ellen)

    Jag håller med om ovan, var och en behöver läsa sitt kollektivavtal eftersom de skiljer sig åt. Förskjuten arbetstid (som vi använder det) är inte en fråga som ställs. Det är en chef som tar sitt ansvar och säger på fredag behöver vi flytta din arbetstid från förmiddag till eftermiddag. Punkt. Beroende på hur många dagar i förväg man varslar om detta utgår olika nivåer på ersättning. Många verkar missa att kollektivavtalet inte bara visar vilka rättigheter man har, man har även skyldigheter som arbetstagare.

Svar på tråden Inbeordring