Inlägg från: Anonym (Hmm) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hmm)

    Inbeordring

    Men vadå förskjuten arbetstid? En anställd kan väl inte på onsdagen få reda på att denne ska jobba i helgen lördag och söndag, istället för torsdag fredag? Två veckor gäller ju som minst i schemaförändringar? En anställd kan således vägra detta medan en inbeordran ej går att vägra (om inte särskilda skäl föreligger).

  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Ellen) skrev 2019-10-02 09:14:34 följande:

    Där har du fel. I varje fall om du arbetar under Allmänna bestämmelser som kommuner och landsting är knutna till. Läs gärna, finns här:

    skl.se/arbetsgivarekollektivavtal/kollektivavtal/allmannabestammelserab.145.html

    Det är ett ypperligt sätt för chefer att på varsel mellan 2-10 dagar kunna schemaändra en person utifrån verksamhetens behov.


    Men oj! Detta visste jag inte fanns. Då kan man ju i princip aldrig planera att göra något på fritiden som att boka en resa någonstans eller så om man plötsligt får förskjuten arbetstid. Låter otroligt att detta är lagligt för chefer att utnyttja.
  • Anonym (Hmm)
    Anonym (Ellen) skrev 2019-10-02 10:46:15 följande:

    Lagligt? Det är kollektivavtalat och omfattar alltså de arbetsplatser/verksamheter som jobbar under detta avtal.

    Ett avtal är defacto även påskrivet av båda parter som man får anta är överens. Alltså är både facklig part och arbetsgivarpart del i att detta finns och får användas. 

    Men det var ju bra att du fick lära dig något nytt! Min erfarenhet är att det används väldigt sparsamt, för att få chefer känner till det. Jag tycker inte att man ska använda det för att på kort varsel lägga om schemat helt för folk. Då finns det bättre sätt.

    Jag tycker dock att det finns tillfällen då det passar ypperligt, som tex om en tjänsteman som annars jobbar dagtid måndag-fredag blir ombedd att delta vid en aktivitet på kvällstid. Då kan chefen lägga arbetstiden 10-19 den dagen istället för att hen jobbar 8-17. Till exempel. För att nyttja resursen/arbetstiden till max utan att personalkostnaderna drar iväg.

    Personen ska ju ändå jobba, och har inte rätt till övertid om detta sker på rätt varsel och av en chef som vet vad hen har för verktyg i att leda och fördela arbetet.


    Tiina87 skrev 2019-10-02 11:00:14 följande:

    Man kan bli tillfrågad på onsdagen om man man jobba helgen istället för ex torsdag fredag. Det är inte samma som schemaändring som ska ske två veckor innan, då det inte är en permanent ändring.


    Men om man tackar nej när man blir tillfrågad om man kan jobba lördag och söndag istället för torsdag och fredag, eftersom man har bokat in en spa-helg, kan chefen i så fall tvinga in en ändå? Låt oss säga att tillfrågan beror på att en kollega till mig blivit sjuk, brutit benet exempelvis, och inga vikarier har möjlighet att jobba.
  • Anonym (Hmm)
    Tiina87 skrev 2019-10-02 11:29:18 följande:

    Om man tillfrågas om att jobba helgen så kan man tacka nej. Man kan sedan stänga av telefonen på fredagen och vara oanträffbar hela helgen. Vilket också är helt ok.

    Om du tackar nej och sedan är oanträffbar hela helgen när chefen ringer och beordrar in så får chefen ringa andra personer alt jobba själv.


    Jo men om chefen kallar det för förskjuten arbetstid då?
  • Anonym (Hmm)
    Kjell2 skrev 2019-10-02 12:19:50 följande:

    Ja, inom vissa gränser kan en chef tvinga en att arbeta kväll eller helg. I de flesta avtal är förfarande reglerat med övertidstillägg, övertidstak mm. Sen tillkommer lagar för dygns och veckovila. Exakt hur reglerna ser ut varierar mellan bransch och kollektivavtal.

    Ja, man kan göra sig okontaktbar för att slippa risken.


    Okej men får chefen tvinga mig redan på onsdagen om han kommer till där jag är och säger detta direkt i mitt ansikte? I så fall kan man ju inte göra sig okontaktbar.
  • Anonym (Hmm)
    Tiina87 skrev 2019-10-02 14:20:15 följande:

    En frivillig fråga kan man fortfarande tacka nej till.


    Jo men kan man tacka nej till förskjuten arbetstid då?
  • Anonym (Hmm)
    Tiina87 skrev 2019-10-02 22:02:40 följande:

    Ja, om det är omgjort till en fråga.


    Men om chefen kommer och säger: Hörrö du! Så här och så här är det. Då måste väl det räckas som att man blir inbeordrad och får lön därefter med?
  • Anonym (Hmm)
    Tiina87 skrev 2019-10-02 22:15:20 följande:

    Fortfarande inbeordring kan bara ske med kort varsel. Att ge besked om inbeordring till helgen på en onsdag är inte ok.


    Men det är ok att bli tvingad att jobba ändå, med sämre betalt, trots att man hade en fiktiv spa-helg inbokad redan? Skumt i så fall!
  • Anonym (Hmm)
    Tiina87 skrev 2019-10-02 22:57:06 följande:

    Om din chef frågar dig på en onsdag om du kan jobba i helgen. Då säger du nej. Din chef kan inte beordra in dig att jobba förrän tidigast fredag eftermiddag och då har du din telefon avstängd och är oanträffbar hela helgen. En chef kan aldrig kräva att personalen ska vara anträffbar och svara i telefonen under helger man är ledig. Det kan man endast kräva om man har 24h jour med ersättning.

    När jag jobbade "på golvet" inom vården (är avdelningsledare idag och jobbar i princip vara dagtid) så svarade jag aldrig i telefon på mina lediga helger om jag inte ville jobba extra. Ställde mig heller inte tillgänglig i vårat schema system om jag inte själv kunde tänka mig att jobba extra.


    Jo det var precis så jag tänkte att det var också, men förstår i sådana fall inte hur förskjuten arbetstid kan tillämpas som någon tidigare i tråden hävdade att chefer kunde utnyttja.
Svar på tråden Inbeordring