Forum Katter - Husdjur
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Galen katt

  Sön 6 okt 2019 14:37 Läst 0 gånger Totalt 3 svar
  Sön 6 okt 2019 14:37

  Nej, så illa är det inte. Nästan bara.

  Kan någon ge mig lite svar och tips?

  Vi har en kattunge på snart 20 veckor. Hankatt. Och han har så mycket energi. Jag haft katt, gamla, unga, kattungar hela livet. Jag är sååå medveten om att dom kan va så busiga att man inte förstår hur dom orkar. Men denna...

  Han har mänskligt sällskap i princip dygnet runt och en kattkompis som bara är några veckor äldre. Hon är energisk och busig. Vi har massa leksaker, tunnlar, bygger kojor, hänger upp leksaker i ställningar och försöker leka mycket med dom. Men han är så "brötig". Han biter på allt, är överallt, river ner, klättrar i gardiner mm mm mm.

  Till och med honkatten har tröttnat så mycket på honom. Hon som annars alltid har busat runt som en tok (leker såklart fortfarande) men han tar sällan pauser. Så vi får låta henne vila i ett annat rum.

  Vad gör jag för fel? Hur skulle ni ha gjort? Vårat hem kommer ju gå i spillror (och våra psyken)

  Vi vågar inte släppa ut dom före kastrering. Vi försöker lära honom att tex inte vara på köksbord, bita på sladdar och vi tror att han förstår men det skiter sig när han är igång.

 • Anonym (MJL)
  Visa endast
  Ons 9 okt 2019 17:41 #1

  Det verkar som att er katt är överstimulerad.
  Det är att jämföra med när man är ute och går med en valp.
  Valpen tror att den orkar oh då tror matte eller husse det också
  och man har ju längtat att promenera. Men man går för långt! 
  Valpen får kanske ledproblem av kalciumunderskott inom snar framtid-
  Och man ska inte gå rakt utan i mjuka cirklar med dem, med många pauser.
  ...
  På samma sätt behöver den här katten att man säger stopp.
  Skapa en rutin med att ta bort alla leksaker och gör en "tyst stund"
  med katterna i varit rum.
  Sätt på radio eller TV liten lågt.
  Ge litet godis.

  Ta sen fram leksakerna igen, några i taget bara.
  ...
  Katten blir stressad av allt detta gränslösa utbud men kan inte själv
  ta en paus.

  Tyvärr fungerar inte överflöd och "Låt gå" alltid.

  Detta är vad jag tror.

 • Ons 9 okt 2019 20:32 #2
  Har också en kattunge hemma just nu, lite yngre men full med energi. Han hoppar på bord, biter på sladdar, hoppar på våra fötter och klättrar på benen mm. Vi säger stopp och lyfter ner honom från bord, tar bort sladdar och kastar iväg en boll eller något annat som distraherar. Efter ett tag blir han trött och går och sover. Han har en kattkompis som är snart 10 år och såklart mycket lugnare. 
  Sen är ju alla katter olika, brorsan till vår lillkatt som mina svärföräldrar har klättrar i gardiner och sladdar runt i hela lägenheten, Det är ju så dom är. Men försök kanske med en blomspruta? I alla fall när den gör fel, är lite emot det själv men vi skaffade en på prov och bara efter någon dag så räckte det med att han såg den så slutade han om han gjorde något fel. 

  Har du provat att gå ut med honom i sele? Då kanske han blir lite trött av alla nya intryck och tar en tupplur inne sen? 

  Sen tror jag att det jag läste under här kan vara en lösning kanske, att ta bort lite, rensa lite bland leksakerna om allt ligger framme. Det blir kanske lite ''överbelastning'' för honom (om du förstår vad jag menar). Sen kommer han ju bli lugnare när han blir äldre. 
 • Ons 16 okt 2019 08:25 #3

  Hade samma problem med min yngsta katt, han hade otroligt mycket energi när han var liten, han hade så mycket energi att de andra katterna inte ville leka med honom längre. För att stoppa honom från att göra massa dumt så använde jag en sprayflaska med vatten, när jag sprutade med den sa jag "PSH", gjorde detta några gånger och nu behöver jag antingen bara säga PSH eller skaka med vattenflaskan så slutar han.  Ett tips på en leksak som absolut tröttar ut dom är en laserpekare, det är det enda som tröttar ut min yngsta katt. Och som en annan skrev så kan man ju plocka bort mycket av leksakerna några gånger om dagen och att alla i familjen bara saktar ner så kommer nog din katt fatta att det är dags att ta det lugnt.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll