Inlägg från: korngryn |Visa alla inlägg
  • korngryn

    Min man kräver att jag arbetar!

    Han har VARIT nöjd, ja. Nu är han inte det längre. Han har ändrat sig. Det är ganska normalt att ändra uppfattning i olika frågor på 10 års (!) sikt.

    Och eftersom det är han som betalar fiolerna, är det också han som bestämmer musiken. Nu har han bestämt att du ska jobba. Då är det bara för dig att börja jobba.

    Det kan ju t ex vara så att han har börjat fundera mer på

    vilken förebild han vill vara och vilka signaler ni ger barnen. Om ni har söner t ex, vill han kanske att de ska ha en pappaförebild. (Och alltså inte en förebild som bara leker lite grann när det passar honom och för övrigt är frånvarande) Var glad för att han bryr sig om era barn!

  • korngryn
    Anonym (Hemmafru) skrev 2019-10-09 11:26:32 följande:

    Varför skulle jag hitta på menar du? Förr i tiden var ju kvinnorna hemma. Förstår inte det hatet som är mot hemmafruar i dagens samhälle.


    Det handlar inte om hat, utan om faktafel. Det var en väldigt kort period i mänsklighetens historia när kvinnor utestängdes från arbete, det var framför allt bland de lite rikare och många kvinnor lyckades ändå få arbeta lite deltid för att behålla någon sorts trygghet (t ex jobba natt på ålderdomshemmet och sen hem och ha barnen hela dagen). I den absoluta majoriteten av mänsklighetens historia, i alla kulturer, i alla tider, har det varit självklart både för kvinnor och män att arbeta för sin överlevnad.
  • korngryn
    Anonym (ångermanlänning) skrev 2019-10-11 18:16:28 följande:

    Lustigt vad många som jämför att vara hemmafru med att arbeta. Ni vet väl att det är 2019 och utvecklingen har gått framåt. Kanske det var ett heltidsarbete i början av 1900 talet men nu är det inte det. Hushållsarbetet tar inte hela dagen så större delen kan dom lata sig om dom vill. Man undrar hur alla andra klarar att jobba heltid och ta hand om hemmet om det är så mycket jobb som visa anser. Morsan skulle skratta åt er för hon klarade av både hushållet själv och jobba ett tag extraknäckte hon till och med och städade. Att då tycka att det är ett hårt jobb att klara av att städa och tvätta m.m när man har oceaner av tid är bara löjligt väx upp.


    Nåväl, har man en bebis finns det normalt sett inte oceaner av tid. Bara amningen kan ju ta 8-9 h effektiv tid (om man har en, har man tvillingar kan man få dubbla det om de inte är synkade). Sen tillkommer alla desperata åtgärder för att få den skrikande ungen att sova en kvart några ggr per dygn.

    Men är barnen större och har börjar förskola/skola är ju situationen en annan.
  • korngryn
    Anonym (Calle) skrev 2019-10-12 04:46:19 följande:

    Jag vände mig emot ditt "kanske det var ett heltidsarbete i början av 1900-talet, men inte längre". Det är ett påstående för sig och har inget med ts situation att göra. Självklart är det ett arbete att vara hemmafru(men inte att vara hollywoodfru). Att säga annat är att trampa på mamma- och mormorsgenerationen. Det är också mycket föraktfullt och kvinnohatande att så till den milda grad förringa det klassiskt kvinnliga.

    En arbetande människa dubbelarbetar och ska dessutom ofta hinna med mycket på väldigt lite tid. Väldigt ofta stressas det och allt som önskas hinns inte med. För att inte tala om hur barnen från låg ålder också sätts i arbete - för dagens förskolemiljöer är att jämföra med ett arbete. Den stora skillnaden mellan en dubbelarbetande yrkesarbetande och en hemmafru är att den yrkesarbetande inte har ansvar för sina barn under en stor del av dagen. Och barnen ser ofta sina pedagoger mer än sina föräldrar.

    Jag skulle däremot inte säga att jag dubbelarbetar. Jag har mitt arbete och vissa grejer i hemmet som är mina. Övrig tid är jag ledig och är helt tillgänglig för min fru och våra barn. En vanlig vardag är jag kommer hem finns 4-7 timmar för tid enbart med barn och fru. Maten står på bordet, vanligen är allt gjort och barnen är inte utmattade och griniga efter en lång dag på förskola.


    Fast grejen är ju att det ÄR INTE klassiskt kvinnligt att bara gå hemma! Om du ska jämföra ts med hennes mormor så ser du hur skev jämförelsen blir. Behöver ts handmjölka kor? Kärna smöret själv? Handtvätta blöjorna? Spinna garnet och sticka alla tröjor själv? Bruka åkermarken? Hämta vatten i tunga hinkar ur brunnen? Hugga och bära veden? Tvätta på bryggan i ån? Göra dagsverken på herrgården? Utfordra kor, gris och höns?

    Anledningen till att _lantbrukarkvinnor_ var hemma förr var ju för att det verkligen behövdes. 24 timmar räckte inte på långa vägar för allt arbete som behövde göras. Därför fanns ofta 1-2 pigor också. OCH -inte att förglömma- mannen var också hemma.

    Detta gäller alltså på landet. I stan var det _långa_ dagar i olika fabriker. Att påstå att mormorsgenerationen hade det ungefär som ts är väl däremot väldigt kvinnoföraktande.

    Slutligen: att du inte gör något hushållsarbete på kvällen säger en del om dig, men de innebär ju inte att det inte finns arbete som måste göras! Hushållsarbete är nämligen Sisyfosarbete (det hade du känt till om du hade prövat). Att plocka undan och diska efter middagen (bara ett exempel) kan ju inte göras under dagen. Hårtvätt och tandborstning på barnen är t ex ingen bra ide att göra förrän det är dags att lägga sig. Glödlampor som slocknar måste bytas även på kvällen. Tvätt måste läggas i tvättkorgen när man byter till pyjamas osv. För att inte tala om nattjouren för barn som ska ammad, tröstas, kissa osv - tänker du att din fru har klarat av även den under dagen (får nämligen en känsla av att du inte gör något där heller)?
  • korngryn
    Anonym (Calle) skrev 2019-10-12 11:40:09 följande:

    Med klassiskt kvinnligt menar jag vd en hemmafru gör. Dvs barnavård och hushållsskötsel. Att se ner på detta och se det som ingenting värt

    är rent kvinnoförakt. Oftast frn kvinnor som kallar sig feminister...

    Arbetet i ett hem ser idag annorlunda ut ja,men rollen är den samma som på mormors tid. Dessa mormödrar som vi älskar och som har varit med och byggt upp Sverige. De förtjänar all respekt och det gör också dagens hemmafruar som gör ett svårare val när de väljer att vara hemma.

    Att jag generellt inte gör något hushållsarbete på kvällen, vad säger det om mig? Att jag har en duktig fru som redan fått undan allt. Att vi hellre umgås. Att jag har mina uppgifter och hon har sina. Att jag har mitt jobb och hon sitt.

    Varför tror du att jag inte prövat att utföra hushållsarbete? Jag har bitt själv och hade ingen hemhjälp. Och vem tror du sköter markservicen när frun är sjuk? Diska undan innan maten går i ett nafs, vi har ju diskmaskin. Att sedan car och en sköljer av sin tallrik och ställer i diskhon/diskmaskinen tar tio sekunder. Torka av bordet tar cirka lika kort tid. Sedan en fri kväll för samvaro! Läggning av barn är ingen syssla, våra barn är inget hushållsarbete. Att lägga dem är att umgås både med dem och varandra. Och dina glödlampor måste gå ofta om du känner att det är ett relevant exempel... Du kan få hur många känslor du vill, att du ser umgänge och skötsel av barn som en syssla får stå för dig....


    Ok. Jag får bara inte ihop det att först är barnskötsel ett arbete som hemmafrun gör, sen är det plötsligt inget arbete alls utan bara ungänge?

    Intressant att du tar upp att mormorsgenerationen (kvinnorna) varit med och byggt upp Sverige. Tycker du verkligen det? Menar inte att vara ifrågasättande, utan jag tänker mer på att jag hört väldigt många män, särskilt äldre men många yngre också, uttrycka att kvinnor inte har bidragit med någonting över huvud taget. En vanlig kommentar brukar vara: ?men se dig omkring. Hur mycket av det du ser har kvinnor åstadkommit? Just det, ingenting!?

    Hörde detta redan tidigt 70-tal av min farfar. Han och farmor var väldigt gamla då, och pappa kommenterade att det var fantastiskt att han hade byggt upp hela sin lilla gård från noll, verkligen börjat med tomma händer.

    Farfar tog åt sig av berömmet, vände sig till farmor och fräste ?just precis, allt detta har jag byggt upp själv, och vad har DU gjort? Ingenting!?

    Det var första gången jag förstod att män värderar kvinnors arbete väldigt lågt, i princip inte alls, och sedan dess har jag fått det bekräftat gång på gång på gång.

    Det är ju bara att kolla hur många män som skulle gå med på att sluta lönearbeta och stanna hemma och ta hand om barnen och göra allt hemarbete. Inte många va? Nej, för det har_låg_ status.
  • korngryn
    Mimosa86 skrev 2019-10-13 23:07:14 följande:

    Det hade varit sjukt intressant att veta är hur mycket dessa män hade kunnat bygga upp Sverige, sina företag och sina jordbruk om de INTE hade haft en kvinna som stöttade upp och möjliggjorde för dem att kunna fokusera på sina jobb. Allt handlar om hur mycket TID du har att frilägga och fokusera på ett projekt.

    Har väldigt svårt att se en ensamstående man toppavancera samtidigt som han hämtar och lämnar på dagis/skola, vabba, läsa läxor, förbereda massäck, tvätta, städa, ta hand om sina gamla föräldrar, laga mat, ha koll på de privata tiderna, ha koll på födelsedagar etc.


    Det brukar väl inte vara några problem. Det finns ju massor av män som klarar av att både sköta och avancera på sitt jobb utan att ha en kvinna under sig.

    De flesta klarar dessutom av att träna flera gånger i veckan, kolla på sport och film, skruva med sina entusiastbilar.,., tid verkar minst sagt finnas! Även om de har barn.

    Allt det som du beskriver gör ju de flesta vuxna pappor utan att ha någon fru under sig. I de flesta familjerna jobbar ju båda föräldrarna. Nyckelordet brukar vara att man _delar_. Det går utmärkt att genomföra allt ovanstående även om mannen och kvinnan står på samma nivå.

    Man kan t ex ha två träningskvällar var i veckan, en lämnar och den andra hämtar, en badar barnen medan de andra sanerar köket osv. Man kan jobba 75% var.
  • korngryn
    annabellelee skrev 2019-10-14 07:51:35 följande:

    Absolut. Men nu vill ju ts man inte dela, bara arr ts ska jobba OCH sköta hemmet.

    Fråga förresten de män som byggde folkhemmet Sverige vare sig det var som rallare, flottar eller företagsledare hur mycket tid de ägnade åt att sköta hem och barn.

    All kredd åt rallarna, de slet hårt, men deras fruar som var hemma och fick dra hela lasset medan männen låg ute i månadsvis, de kvinnorna byggde också Sverige.


    Javisst, JAG fattar ju att det fanns kvinnor under de här männen som slet stenhårt. Inte bara med barn och hushåll, utan franför allt med arbete. Men MÄN brukar inte vara så pigga på att ge kvinnorna det erkännandet. De nöjer sig oftast med att konstatera att ?farfar jobbade och slet, farmor däremot gick hemma?.
  • korngryn
    korngryn skrev 2019-10-14 11:14:03 följande:

    Javisst, JAG fattar ju att det fanns kvinnor under de här männen som slet stenhårt. Inte bara med barn och hushåll, utan franför allt med arbete. Men MÄN brukar inte vara så pigga på att ge kvinnorna det erkännandet. De nöjer sig oftast med att konstatera att ?farfar jobbade och slet, farmor däremot gick hemma?.


    Och för att förtydliga, det var ju liksom inte att hon strök gardiner och vattnade blommor som byggde Sverige. Inte att hon diskade heller. För disken blev skitig igen. Och igen och igen.,.. det finns helt enkelt inget kvar av hennes vattnande och diskande, det gav inget varaktigt resultat. Medan järnvägarna som rallarna byggde fortfarande ligger kvar! En gammal gubbe kunde fortfarande för 30 år sedan peka på en bit järnväg och stolt säga att det där har jag byggt.

    Veden som farmor högg är uppeldad, maten hon lagade blev omvandlad till bajs och förmultnad för länge sen, vattnet hon bar har passerat vidare i sitt kretslopp tusentals gånger om. Höet hon hässjade är uppätet. Det finns helt enkelt inte särskilt mycket kvar av det kvinnorna gjorde! Några trasmattor kanske, men inte heller det är ju något som har drivit samhällsutvecklingen framåt. Jag tror att det är därför som kvinnor och deras arbete värderas så lågt av män, det finns liksom ingenting att peka på och säga att det där har jag producerat idag!

    Det ÄR skillnad på arbete som ger resultat och arbete som inte gör det.

    Vill man ha någon respekt och erkännande som människa måste man åstadkomma något som ger varaktigt resultat. Så är det bara.
Svar på tråden Min man kräver att jag arbetar!