MammaTillDansband skrev 2019-10-11 12:59:44 följande:
Mycket möjligt att det är så, vad vet jag, jag är inte kemist (eller neurolog heller för den delen).
Det är ett etablerat faktum att mycket höga blodsockernivåer, uppåt 22mmol/l kan ge hjärnskador (så även mycket låga blodsockernivåer), men det gäller diabetiker som inte har någon egen insulinproduktion. Friska personer (så även barn) har insulinproduktion, och den sköter kroppen själv, för att blodsockret inte ska nå skadligt höga nivåer. Ett friskt barn kan alltså äta godis (eller frukt), utan att få hjärnskador, eftersom blodsockret inte ska stiga över 6,9 mmol/l på en frisk person.
Det här förstår jag. Men jag har ärligt talat svårt att förstå hur raffinerat socker oavsett kristallernas täthet kan orsaka hjärnskador? Om det skulle vara så är det också märkligt tyst om detta i massmedia.
Kan inget annat än att hålla med..
Sen bor ju vi som är födda under 60-80-talen vara hjärnskadade hela bunten.
Tänk så många som drack Oboj till frukost/mellis.. Jag vill påstå att halva min klass gjorde det.