• Vadjagdet

    Sömn hos 3,5 månaders bebis - HJÄLP

    Har en dotter som är 3,5 månader. Första barnet och jag behöver råd.

    Helammande bebis de första två månaderna. Har haft napp sedan ca 4 veckor, somnar med den men har sedan inte visat så mycket intresse för den. Efter de inledande kaosiga veckorna började någon typ av dygnsrytm, hon somnade vid 19-20 och sov oavbrutet till 02, ammade, somnade direkt och sov till kl 04, ammade, somnade direkt och sov till kl 06-07.

    Detta slutade när hon var ca 2 månader (kanske något yngre). Hon började då vakna ca var 10 minut de första 2-3 timmarna av sömnen på kvällen, slutade gråta om vi la i nappen eller ibland vaggade henne. Vaknar sedan vid 00 och om hon somnar så påbörjas en ny ?vakna var 10 minut? som kan pågå antingen hela natten eller 1-3 timmar. Ibland somnar hon om och sover då Max 1-2 timmar innan nästa uppvak.

    På dagarna är hon omöjlig att natta. Somnar ibland själv i spjälsäng men då Max 15-20 min. Somnar ibland i vagnen och kan sova 45 min ca. Somnar ibland i bärsele och kan sova 1 h cirka. Är trött mest hela dagarna, gnällig, vill sova men kan inte.

    De senaste nätterna har jag matat henne endast vid 00-02 (när hon vaknar första gången), och sedan vid 04-06 (beroende på om hon lugnar sig av nappen eller inte). Hon får numer (sedan ca 1 mån tillbaka) ersättning båda natt matningar samt sista vid 19.

    På kvällen somnar hon själv i spjälsäng.

    Varför sover hon så dåligt? Jag kan tänka följande:

    - beroende av nappen för att somna om

    - ?4 Month sleep regression? - men det är väl för tidigt?

    - Gerd/reflux sjukdom (hon är på utredning för detta hos specialist men vi väntar fortfarande tid. Har haft mycket mycket kräkningar och hosta/heshet, sömnproblem. Dock inte viktnedgång.

    - Annat?

    Hon somnar oftast själv i sin spjälsäng. Hon har sovit själv sedan dag 1, med undantag i vår säng i baby nest när mitt tålamod tryter. Hon sover dock lika dåligt i vår säng.

    Min fråga, vad tror ni att det är?

    Om det är en ?fas? - när går det över?

    Om nappberoende - jag förstår att hon behöver nappen för att somna om. Men kommer hon sluta vakna varje timme någon gång? När i så fall? Nappavvänja vid 5 månader bättre än vid tre? Tänker att uppvaknande då har minskat eller har jag fel?

    Om det är GERD - har någon av era barn haft liknande problem som blivit bättre eller försvunnit efter medicin med magsyrehämmande medel?

    Tack från en hopplös mamma..

  • Svar på tråden Sömn hos 3,5 månaders bebis - HJÄLP
  • Anonym (A)

    Försöker du aktivt få din 3 månaders bebis att somna själv? Du har ju en väldigt liten bebis, i den åldern är mat och fysisk närhet (kroppskontakt) till mamma/pappa lösningen på allt! (Bortsett från medicinska problem såklart, men det finns det väl inget konkret tecken på? Bolla isf det med BVC.) I mina öron låter det mycket märkligt att bebisen ska somna själv och att den inte matas direkt vid eventuell hunger. Så små bebisar vaknar ofta, men mindre ofta om de är mätta och trygga (dvs känner fysisk närhet till förälder). Man kan inte ge bebisar för mycket närhet, däremot så kan de få för lite.

    /3-barnsmamma, också med en 3-månaders bebis

  • Anonym (Samsov)

    Min var likadan, sen fick hon sova tätt intill mig och då sov hon bra. Jag kunde dock inte sova, men blev rätt snart van att samsova och vaknade knappt till när hon ville amma och hon låg ju redan vid bröstet typ.

    När hon blev 8 månader och började äta mer vanlig mat slutade hon amma helt själv. Har sedan sovit bra.

    Mitt tips är samsovning, även dagtid. Passa på att sova du också på dagen. Allt går över även om man inte tror det när man är mitt uppe i problemet.

    3 månaders bebis är ju typ nyfödd dvs van att vara tätt intill mamma

  • Vadjagdet

    Tack för ditt svar! Tror jag skrev lite otydligt, hon somnar inte själv utan jag menar att hon somnar och sover i sin egen säng. Inser nu att det är stor skillnad mellan de två. Det tar ett tag att natta och om hon inte känner sig trygg i att jag sitter bredvid och håller hand, klappar, så plockar jag såklart upp henne och vaggar till sömns (försökte förklara i inlägget). Oftast somnar hon dock med att jag sitter bredvid och håller hand och sjunger. På natten sätter jag först i nappen när hon vaknar. Funkar inte det direkt så tar jag upp henne och kramar:vaggar. Funkar inte det kollar jag blöja. Inget fel där så matar jag henne. Tidigare har hon ätit varannna timme när hon vaknat. Nu märker jag (med ersättning istället för amning) att hon bara vill äta vid ca 23-02 och en gång vid 04-06. De andra tiderna vill hon ha närhet/napp. Skulle givetvis aldrig vägra henne närhet eller mat om det är det hon vill ha, men problemet är att jag inte riktigt vet vad hon vill.

    Min fråga är varför hon vaknar så ofta på natten nu. Det gjorde hon inte tidigare. Kommer det gå över av sig själv? Om ja, när? Det har pågått ca 1,5 månad nu. Kommer det gå över Vid ett år? 5 månader? Vad är din erfarenhet? Har du haft ett barn som vaknat var 45e minut på andra halvan av natten samt sovit ca endast 10-20 minuter per gång på dagen? Har dina barn napp? Hur har deras sömn varit från födseln till ca ett år?

    Tar gärna alla kontakta tips och råd jag får. Att inte få sova mer än 45 min i taget i flera månader är påfrestande. Jag har 0 avlastning från pappan och har ingen i min närhet som kan hjälpa, så det är jag och min fina dotter och jag vill att hon ska sova så gott som möjligt för bådas skull!

    Som jag skrevs är hon remitterad till specialist pga magproblem som kan vara refluxsjukdom. Läkaren sa att sömnproblemen KAN vara kopplade till det, men inte säkert. Därav tänkte jag höra era erfarenheter om det inte visar sig hjälpa med behandling för refluxsjukdom.

    Tack för svar!

  • Vadjagdet
    Anonym (Samsov) skrev 2019-10-17 20:20:36 följande:

    Min var likadan, sen fick hon sova tätt intill mig och då sov hon bra. Jag kunde dock inte sova, men blev rätt snart van att samsova och vaknade knappt till när hon ville amma och hon låg ju redan vid bröstet typ.

    När hon blev 8 månader och började äta mer vanlig mat slutade hon amma helt själv. Har sedan sovit bra.

    Mitt tips är samsovning, även dagtid. Passa på att sova du också på dagen. Allt går över även om man inte tror det när man är mitt uppe i problemet.

    3 månaders bebis är ju typ nyfödd dvs van att vara tätt intill mamma


    Tack för bra svar.

    Jag har provat att samsova samt även placera sängen intill vår säng. De veckorna (ca 2 veckor) sov hon lika dåligt. Jag känner att hon inte längre vaknar av hunger (se mitt förtydligande ovan), utan att hon vill ha napp/närhet/bekräftelse att jag är där. Nu sover hon i sin säng till kl 02 ca, sen Bär jag in henne till vår säng och vi samsover resten av natten. Har gjort så någon vecka. Hon vaknar dock fortfarande precis lika mycket när hon ligger bredvid mig som när hon ligger i egen säng.

    Nu när jag läser ditt svar känns det som hon måste vakna av smärta och obehag från ev refluxsjukdom eftersom inget hjälper mot att hon inte ska vakna och somna om själv :( inte ens min närhet! Vad tror du?
  • Anonym (Tufft)

    Min dotter sov vid 3 mån alltid middag i min famn. Det var ingen rutin ännu, utan hon sov ett tag i famnen och sen var on vaken en stund och då blev det magläge och mat.

    På natten sov hon i egen säng, sån där bedside crib. Jag vågade aldrig samsova pga psd. För min dotter räckte en hand på magen eller hålla handen för att sova, så jag sov så. Tror att hon vid 3 mån åt ungefär varannan timme. Då blev det byta blöja varannan matstund.

    Har du testat samsova? Efter 3 mån ska det ju gå bättre och vara mindre risk för psd? Var har ni sängen? Är det direkt vid din säng? Kan du tänka dig att sitta i soffan under dagarna när hon ska sova och ha henne i famnen? Det känns inte som så när man är mitt uppe i det, men det är en sån kort period som det behövs. Min dotter sov ?själv? på dagarna först från ca 5 mån ålder. Dvs, hon låg så i sin säng och jag hade babymonitor. Då hade vi även börjat få lite rutiner i vardagen med sovstunder och mattider.

    Har du appen ?växa och upptäcka världen?? Där får man se när det är utvecklingssteg på gång, som ofta påverkar sömnen. Det är väl någon där vid 3-4 mån om jag minns rätt.

  • Anonym (Samsov)

    Det kan helt plötsligt ändras utan åtgärd och det kan ta tid att veta att den ändring man gjort har gett resultat

    Vill hon inte ta bröstet alls när hon vaknar?

    Skönt om reflux-funderingen undersöks så man kan utesluta det

    Har tyvärr dåligt med tips men vissa faser/perioder gäller det bara att överleva igenom. Erbjud mat och massa närhet jämt. En bvc sköterska så till mig att man bara kan ge dem möjlighet att sova, resten bestämmer dom själv.

    Så lugn o ro, ta det lugnt med intryck under dagen, släpp krav på allt och ha din bebis tätt intill dig så kommer det att lösa sig. Allt ändras hela tiden men du kan bara ge goda förutsättningar för en bra sömn.

    Om du provat något nytt, ge det tid innan du bestämmer att det inte gett något

    Sov på dagen, hett tips för att överleva. Det är skitjobbigt att ha en dåligt sovande bebis och ännu jobbigare utan hjälp av anhörig

    En parantes, min blev mycket gladare dagtid när jag bytte till vattenbaserade d-droppar

  • Sasu

    har själv en 3 månaders bebis som nu börjat ändra sin dygnsrytm, dock inte på natten (phew) hon somnar kl.20 vaknar mellan 4-5 på morgonen, men dagvilan har hon ändrat på, sover nu endast 3 timmar på morgonen, innan sov hon 5-6 timmar, sover endast 45 minuter på eftermiddagen, hon brukade sova ca 1½ timme. inte lika extremt som din lilla, men detta kan ju vara en fas, de kan få lite växtfaser som gör att de är lite extra griniga och hungriga och då inte sover så mycket. Kan ju också vara att hon har kolik, finns ju 3 månaders kolik, men detta borde ju BVC kunna veta isåfall.
    Låt henne sova på dig på dagarna, sätt henne i en bärsjal eller sele så hon kan sova samtidigt som du gör annat? Prövat att lägga henne i din säng när hon ska sova på dagen, hon kan ju känna sig säker när hon känner doften av dig? natten har jag inte så mycket att säga om då min dotter alltid sover på nätterna..

  • Vadjagdet
    Anonym (Tufft) skrev 2019-10-17 20:40:43 följande:

    Min dotter sov vid 3 mån alltid middag i min famn. Det var ingen rutin ännu, utan hon sov ett tag i famnen och sen var on vaken en stund och då blev det magläge och mat.

    På natten sov hon i egen säng, sån där bedside crib. Jag vågade aldrig samsova pga psd. För min dotter räckte en hand på magen eller hålla handen för att sova, så jag sov så. Tror att hon vid 3 mån åt ungefär varannan timme. Då blev det byta blöja varannan matstund.

    Har du testat samsova? Efter 3 mån ska det ju gå bättre och vara mindre risk för psd? Var har ni sängen? Är det direkt vid din säng? Kan du tänka dig att sitta i soffan under dagarna när hon ska sova och ha henne i famnen? Det känns inte som så när man är mitt uppe i det, men det är en sån kort period som det behövs. Min dotter sov ?själv? på dagarna först från ca 5 mån ålder. Dvs, hon låg så i sin säng och jag hade babymonitor. Då hade vi även börjat få lite rutiner i vardagen med sovstunder och mattider.

    Har du appen ?växa och upptäcka världen?? Där får man se när det är utvecklingssteg på gång, som ofta påverkar sömnen. Det är väl någon där vid 3-4 mån om jag minns rätt.


    Tusen tack för svar. Kändes jätteskönt att höra.

    På dagen sover hon ibland på mig eller i bärsele. Då kan hon sova längre MEN hon vaknar ALLTID till flera gånger utan uppenbar anledning. Då vaggar jag henne till sömns igen. Gjorde din samma?

    Hur sov din på natten från 5 månaders ålder? När slutade ni Samsova?

    Som jag skrev ovan har jag provat Samsova, samt vi gör det fortfarande delar av varje natt. Hon vaknar dock lika ofta (inte för mat utan för napp/närhet). Ibland får jag upp och vagga för att hon ska somna, oftast hjälper nappen och klappa/hålla hand. Jag undrar när jag kan förvänta mig att hon slutar med dessa uppvaknanden varje timme på natten? Slutade din med det vid samsovninh? Eller vid viss ålder?

    Tack igen.
  • Vadjagdet
    Anonym (Tufft) skrev 2019-10-17 20:40:43 följande:

    Min dotter sov vid 3 mån alltid middag i min famn. Det var ingen rutin ännu, utan hon sov ett tag i famnen och sen var on vaken en stund och då blev det magläge och mat.

    På natten sov hon i egen säng, sån där bedside crib. Jag vågade aldrig samsova pga psd. För min dotter räckte en hand på magen eller hålla handen för att sova, så jag sov så. Tror att hon vid 3 mån åt ungefär varannan timme. Då blev det byta blöja varannan matstund.

    Har du testat samsova? Efter 3 mån ska det ju gå bättre och vara mindre risk för psd? Var har ni sängen? Är det direkt vid din säng? Kan du tänka dig att sitta i soffan under dagarna när hon ska sova och ha henne i famnen? Det känns inte som så när man är mitt uppe i det, men det är en sån kort period som det behövs. Min dotter sov ?själv? på dagarna först från ca 5 mån ålder. Dvs, hon låg så i sin säng och jag hade babymonitor. Då hade vi även börjat få lite rutiner i vardagen med sovstunder och mattider.

    Har du appen ?växa och upptäcka världen?? Där får man se när det är utvecklingssteg på gång, som ofta påverkar sömnen. Det är väl någon där vid 3-4 mån om jag minns rätt.


    Tusen tack för svar. Kändes jätteskönt att höra.

    På dagen sover hon ibland på mig eller i bärsele. Då kan hon sova längre MEN hon vaknar ALLTID till flera gånger utan uppenbar anledning. Då vaggar jag henne till sömns igen. Gjorde din samma?

    Hur sov din på natten från 5 månaders ålder? När slutade ni Samsova?

    Som jag skrev ovan har jag provat Samsova, samt vi gör det fortfarande delar av varje natt. Hon vaknar dock lika ofta (inte för mat utan för napp/närhet). Ibland får jag upp och vagga för att hon ska somna, oftast hjälper nappen och klappa/hålla hand. Jag undrar när jag kan förvänta mig att hon slutar med dessa uppvaknanden varje timme på natten? Slutade din med det vid samsovninh? Eller vid viss ålder?

    Tack igen.
  • Anonym (Samsov)

    Dessutom som någon här skrev så räknas ju alla små sovstunder i famnen, vid amning m.m

    Vissa bebisar sover mindre, andra sover jämt. Finns inget facit om något alls inom bebisvärlden tyvärr ha ha

Svar på tråden Sömn hos 3,5 månaders bebis - HJÄLP