• Akira Öken

    6 misslyckade återföringar - vad nu?

    Hej Hedblomster! Läser ofta i IVF-trådar och läste att det inte gått vägen för er den här gången heller. Vilken resa ni har gjort och vad ledsen jag blir å era vägnar!

    De två behandlingarna ni gjort har givit bra resultat i avseendet att många ägg har kunnat plockats ut, hög befruktningsgrad samt att flera embryon har kunnat odlats till blastocyster. Det talar för att både ägg och spermier håller hög kvalitet. Jag kan verkligen förstå frustrationen och att man vill veta VARFÖR det inte fungerar. Den frågan tror jag är svår att få svar på. Ibland funkar det inte och få får man testa igen, om man vill och orkar. Så är det även vid helt naturliga befruktningar, många embryon stöts bort och kommer ut som en vanlig mens. Skillnaden är att man då i de flesta fall inte vet att en befruktning har ägt rum.

    Vi har gjort sex hela ivf-behandlingar (icsi) och sex (eller är det sju?) återföringar. Vid sista återföringen bad jag att få två embryon återförda och läkaren höll med om att det var motiverat då vi gjort så många försök. Två tvådagars återfördes och på ruvardag nio testade jag positivt. Några timmar senare började jag blöda och trodde det var kört, särskilt när blödningen tilltog. Men ett embryo klarade sig och nu sitter jag här med min son bredvid mig. Han föddes för två och en halv månad sedan och allt har gått bra.

    Jag är definitivt ingen expert, men kanske jag kan ge dig lite hopp.


  • Akira Öken
    Hedblomster skrev 2019-11-04 12:35:32 följande:

    Vilket snällt och fint svar, tack <3

    På något sätt förstår jag att det här desperata sökandet på VAD jag ska göra nu och VARFÖR detta händer är en del i någon slags akut sorg-/krisreaktion, så det är ändå skönt att du skriver för att ge hopp. Jag försöker vara en sansad människa och lita på mina läkare men det är så svårt. Jag känner inte mina läkare. Jag träffar en ny varje gång och de har aldrig läst min journal. Jag får förklara om och om igen att jag inte är på min första ivf osv.

    Jag hoppas att våra embryon är bra, men istället undrar jag om det är min kropp som är problemet? Och ibland tycker jag att det är jobbigt att vi får många till frysen. För läkarna verkar inte tycka att vi har försökt tillräckligt på något vis. Det är absolut mer fysiskt påfrestande att genomgå sex äggplock, utan tvekan! Men den psykiska påfrestningen per återföring måste väl också vara värt något, känner jag, men får ingen respons på kliniken riktigt. Om vi ska få fem embryon per äggplock kommer vi efter våra tre landstingsfinansierade behandlingar ha gjort femton återföringar liksom, förutsatt att alla klarar att tinas och vi inte lyckas osv då. Och hur lång tid tar inte det?!

    Vad fint att du fått ett barn! Det känns bra att höra.


    Jag gissar att den bristande kontinuiteten strider mot såväl värdegrund som klinikens egna riktlinjer för hur patienter ska bemötas. Iallafall om man läser deras ambitioner på klinikens hemsida... Om du orkar tycker jag du ska ta upp både bemötande och bristande kontinuitet med ansvarig chef. Man är väldigt utsatt som patient och ska inte behöva träffa massa olika läkare och berätta samma saker om och om igen. Det borde ju vara ett absolut minimum att ha läst patientens journal. Allt annat är oprofessionellt.

    Instämmer helt i att varje återföring är en stor psykisk påfrestning och jag tycker ni har starka argument för att få två återförda samtidigt.
  • Akira Öken
    Hedblomster skrev 2019-11-23 19:06:59 följande:

    Återföring nr 7 gjord. Embryot såg lite konstigt ut men de sa att den håller på och pumpar?! Frågade vad det betyder och de sa att den måste expandera efter att ha varit fryst, men alla andra vi har återfört har redan expanderat så känns som att den här dör väl på en gång därinne... Frågade inte så mycket för sen började jag gråta och ja. Återföringar är helt enkelt inte glädjefyllda längre.


    Skickar kärlek och önskar er lycka till!
  • Akira Öken
    UndrandeSökare skrev 2020-03-11 15:57:13 följande:

    Kan du inte övertala sambon att byta till någon klinik utomlands istället? Om man inte förändrar något inför varje nytt försök så kommer ju inte resultatet att förändras heller....Känns ju inte som att er svenska klinik kan/vill hjälpa er tillräckligt mycket för att ni ska kunna lyckas.

    Börja kolla upp olika kliniker utomlands på egen hand föreslår jag, så att du har koll på läget ifall/när du lyckats övertala sambon....

    Lycka till.


    Jag vill bara flika in här att det inte alls behöver bli samma resultat bara för att man inte testar något nytt vid varje försök.
Svar på tråden 6 misslyckade återföringar - vad nu?