• Sun 8 Dec 2019 09:46
    55099 visningar
    2518 svar
    2518
    55099

    Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet

    Hoppar in här också, var tvungen att göra ett konto efter så mycket googling och sökning över lång tid, men här kände jag att den här tråden passade mig...

    Jag är 25 år och har precis fått reda på att vi med största sannolikhet inte kommer kunna få barn naturlig väg.

    Tidigare i år upptäcktes med MR att jag bara har en äggstock sen födsel. Min Gyn sa att vi skulle höras i oktober om jag inte blivit gravid. Vi lyckades inte och vi startade en utredning. Min sambos prover var bra och likaså mina blodprov. Men när vi i veckan skulle göra ultraljud med kontrastvätska kunde hon inte se någon passage i min äggledare, alls. Vilket hon då tror också är något medfött att den är för trång eller helt klämd.

    Så nu har hon skickat en remiss om ivf till kvinnokliniken.

    Jag har gråtit konstant i flera dagar. Känns som att det bara kommer sak på sak som slår ner mig. Känner mig så ensam även om vi nu har berättat för vår närmsta familj och jag för mina närmsta vänner och de är jättestöttande.

    Oron över att de på kliniken inte kommer se våra problem som ?problem nog? för att ta in oss....

    Nu blev det en hel roman skriven här. Men ville berätta min story då jag inte kunnat läsa mig till någon med samma problem.

    Skönt att det är flera som är på ungefär samma ställe i utredning osv som man kanske kan bolla lite med framöver.

  • Sun 8 Dec 2019 22:20
    #49
    Försökermedivf skrev 2019-12-08 22:06:23 följande:

    Åh, du behöver inte alls vara orolig att inte bli tagen på allvar. Min upplevelse är att dom som jobbar med detta är SÅ på rätt plats och vi har blivit bemötta av så mjuka, vänliga och fina människor.

    Det är egentligen först nu när vi gör IVF för barn nr två som dom kommit fram till en orsak, med nr ett för några år sedan var vår anledning bara att det helt enkelt inte funkade. Och vi blev ändå tagna på allvar och fick snabb hjälp.

    Stor kram till dig!


    Åh vad glad jag blir av att höra detta. Ska göra som ovan sa också, att ringa in om ett tag och fråga hur vi ligger till.

    Är det någon som har koll på hur lång tid från att man får svar på remiss tills att man får börja med behandling brukar vara?

    Allt är ju så ovisst just nu och så många frågor.

    Det som känns så ?icke problemigt? är att vi inte har försökt aktivt i 2 år som man egentligen ska i vår ålder. Jag slutade med p-piller december för 2 år sen och började med Natural Cycles, men vi har försökt aktivt detta året. Men eftersom jag kände på mig att något var fel och vi då fick reda på att jag bara har en äggstock (och äggledare) så känns det ju som att det är rätt tufft att fortsätta försöka ändå när de inte ser någon passage...

    ?Försökermedivf ? - hur länge/hur många försök gjorde ni innan ni plussade med första?
  • Mon 9 Dec 2019 07:48
    #51
    Försökermedivf skrev 2019-12-08 22:48:58 följande:

    Både för något år sedan och denna gång så har vi fått sätta igång på nästa cykel. Vad dom sagt är att det enda som skulle hindra det är om dom ser att det då blir för många som ska göra uttag och insättning samtidigt. Men innan dess ska ni såklart ha fått komma på ett första möte, det är från första mötet jag tänker på att det går fort :)

    Med din problematik så bör ni väl få komma igång ändå kan jag tycka. Vi hade inte heller försökt så länge som man ska men gick bra ändå.

    Men sonen så blev jag gravid på andra försöket :)


    Det låter ju tröstande! Får hoppas att det är så för oss också, att det går fort från första mötet.

    Okej, det ger ju också lite hopp! I vårt landsting ingår 3 försök. Är det totalt 3 äggplock eller är det att om man skulle få ut 3 ägg som befruktats, är det då att man sätter in ett och sen resterande gånger bara för ta dem som finns i frysen?

    Eller är det både och? Att man får köra upp dem i frysen men har ändå totalt 3 äggplock även om man har i frysen o får sätta in dem?

    Så mycket frågor. Räknar inte med att ni ska orka svara mig, men någon kanske känner igen sig i alla frågor som snurrar i huvudet...
  • Mon 9 Dec 2019 14:40
    #53
    Försökermedivf skrev 2019-12-09 09:52:26 följande:

    Där jag bor (Stockholm) så ingår också 3 försök. Vi fick aldrig något till frysen men det dom sa till oss var att det är 3 uttag man får. Dvs, får du 2 till frysen första gången så hör insättningen av dem till ditt första uttag. Så har man tur och får många till frysen så kan det bli många kostnadsfria försök (i alla fall enligt hur det var 2016/2017 på Karolinska)


    Jaha okej! Tack snälla du för svar!

    Kör du via landstinget nu också eller privat?

    Vi har börjat ställa in oss på att köra privat om de nekar oss eller att det är för lång väntetid...
  • Mon 9 Dec 2019 19:41
    #55
    Försökermedivf skrev 2019-12-09 15:49:29 följande:

    Vi kör privat nu. I Stockholm (kanske olika i olika landsting) är första barnet via landstinget sedan får man klara sig själv :)

    Om det visar sig vara lång väntetid kan ni ju köra ett enstaka försök privat. Inte signa upp er på ett paket menar jag.

    Vet vilken klinik din remiss är skickad till kan du ringa och höra om ungefärlig väntetid Tycker alltid dom varit väldigt hjälpsamma när jag ringt och frågat diverse (för dem säkert självklara) frågor.


    Jaha..men shit vad orättvist ändå, om man vill ha syskon när det är konstaterat att det inte går :(

    Håller alla tummar och tår för att det går för oss alla här som vill få barn <3

    Hur går det för alla andra i tråden? Har ni fått remisser/första möte än?
  • Wed 11 Dec 2019 07:28
    #58
    Patronsaint skrev 2019-12-10 20:22:16 följande:

    Vill bara skrika av lycka över att remiss svaret kom idag och vi är godkända. Efter all oro känns det ändå skönt att vi nu är lite närmare hjälp. Ska ringa till en av klinikerna i morgon och försöka boka tid. Men är väl juluppehåll och grejer snart förstås.

    En av mina vänner föddes med en äggstock. Hon har idag flera barn på naturlig väg så endast den faktorn behöver inte vara ett hinder. Men för oss med stopp i äggledarna är det ju en himla tur att ivf finns så man kan gå förbi just det ledet i processen.

    Tyckte det känndes förjävligt när man fick veta att det är stopp i äggledarna men själva liggandet blir inte lika mycket projektligg längre när man vet att det ändå inte går.


    Åååh stort grattis! Så himla härligt och vilken lättnad!!

    Hur länge sen var det remissen skickades iväg? Hade det bara skickats en remiss om att få komma dit eller hade ni redan varit där och pratat om att få eller inte?

    Jaha!! Har inte lyckats hitta någon som är född med bara en. Nej som sagt, men en äggstock och stopp på det också. Jag blev helt förstörd när jag fick veta det. Och som du säger med liggandet...hon sa till mig att eftersom hon inte kunde se någon passage alls kan hon ju inte säga 100% att det inte kommer gå naturlig väg (även om det är högst osannolikt). Och nu känns det extremt jobbigt då jag har ägglossning nu i dagarna. Efter att vi låg igår började jag storböla då det känns så hopplöst.

    Hoppas vi också får svar snart!!
  • Sun 5 Jan 2020 01:45

    Oh herregud. Min mage bubblar, jag mår illa och är jätteglad samtidigt. Vi loggade in nu på 1177.se (har gjort utredning privat som skickade remiss till RMC) och vi har ännu inte fått något brev hem, men under fliken ?bokade besök? hade vi en tid bokad i februari på 1 timme med en läkare på RMC!!! Det borde väl vara positivt??

  • Wed 8 Jan 2020 22:15
    Emmylou91 skrev 2020-01-08 08:14:13 följande:

    Ok! Det står mellan Livio och Sophiahemmet för oss.

    Jag vill bara sätta igång nångång! Den här väntan är sjukt jobbig, är det någon annan här I tråden med täta/blockerade äggledare?


    Hej!

    Vi väntar på att få komma och ha ett första möte. Remiss skickades från min privata gyn efter utredning där det upptäckts att jag har stopp/trångt/helt stängd äggledare. (Är tydligen konstig också och bara född med en äggstock som upptäcktes på magnetröntgen...)

    Är så nervös över vad de kommer säga och om vi kommer få börja med ivf!!! Ska dit om lite mer än en månad...känns som en evighetsväntan på något man inte vet vad man väntar sig....
  • Mon 2 Mar 2020 16:15
    Kiiwii90 skrev 2020-03-01 22:26:19 följande:

    Börjat med gonal-f, dos 125/dag och det är dag 3 idag. Känner att det drar/ilar i äggstockarna direkt efter sprutan. Är det normalt? Någon annan med tidiga känningar?


    Jag ska börja när mensen kommer, förväntas komma nu i helgen som kommer. Ska också ha exakt samma dos!!

    Berätta gärna hur du mår osv!

    Har du någon instagram eller så för ivf som man kan följas åt?
Svar på tråden Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet