• Anonym (Funderare)

    Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet

    Astrid40 skrev 2020-07-05 22:26:42 följande:

    Jag håller tummar och tår för er båda två att ni ska få bra besked på NIPT!!


    Tack snälla!! :)
  • Anonym (Funderare)
    AndraSladdis skrev 2020-07-06 09:55:12 följande:

    Vid DS har man typiskt ovanligt hög hcg. Vid trisomi 18 och 13 är den typiskt ovanligt låg. Jag är orolig för att min kan vara låg eftersom jag inte mått illa.


    Jaha! De hade jag ingen aning om! Jag har inte heller mått illa nåt och det gjorde jag inte när jag var 16år heller och upptäckte att jag var gravid i 12veckan. Så jag tror det är helt individuellt, och hoppas på det också! :) kan ju skilja från grav till grav också och visa säger det skiljer sig mellan pojke å flicka :)

    Skriv sen när du fått svar! All lycka till!
  • Anonym (Funderare)
    lillalillas skrev 2020-07-06 09:57:31 följande:

    Intressant att följa NIPT diskussionerna. Jag har bokat in NIPT 10+6 som är om lite mer än två veckor. Tycker ni att jag ska boka in ett ultraljud också även om jag sett den lilla i v 7+4? Bokade på Vasamamma.


    Jag tycker du ska göra som du känner! Tror det räcker med de du gjort. Jag tror de kan göra ultraljud i samband med nipt om du skulle vilja, kostar extra såklart.

    Jag ska göra UL imorrn å nipt på onsdag, men de är bara för att jag är så nervig! Gjorde vul 7+1.
  • Anonym (Funderare)
    GlitterLina skrev 2020-07-06 12:43:37 följande:

    Hej en fråga. Avgörs könet på embryon innan den blivit blastocyst eller i ett senare skede? Bara nyfiken :)


    Det avgörs av vilken spermie det blir! ;) så innan allt! :)

    Kvinnans ägg alltid x kromosom och killens kan vara x eller y. Så vid hans y blir det kille och vid hans x blir det tjej :)
  • Anonym (Funderare)
    Anonym (Kanel) skrev 2020-07-06 14:59:41 följande:

    Det tycker jag absolut du ska göra. Det skulle jag själv absolut inte vilja lämna bort. NIPT ger ju ENDAST svar på de tre (oftast) vanligaste kromosomfelen, trisomi 13,18 och 21. De kan inte svara på något annat gällande fostrets hälsa och anatomi. Då man gör KUB och ultraljudet som hör till, mäter man nackspalten, kollar fostrets anatomi så gott man kan i de veckorna, alla delar av kroppen, finns armar, ben, hjärta, lungor, diafragma, hjärnan hur den formats i huvudet, finns håligheterna i huvudet som ska finnas, tarmar, navelsträngen och så vidare. Man kollar på nytt på RUL då olika delar syns bättre, men du går miste om ganska mycket information tycker jag om du bara gör NIPT och fokuserar på trisomierna.

    Barnet behöver ju inte vara friskt bara för att det inte har en av de tre trisomierna. Sedan beror det ju så klart på vad man vill veta, räcker det att veta om kromosomerna är okej, men om man är intresserad av annat än kromosomfelen nämnda ovan, exempelvis hjärnan och hjärtat som ju är ganska centrala, då skulle jag boka ett ultrljud som specifikt kollar sånt, inte bara ett UL för att bestämma vecka du är i (det kan vara helt olika barnmorskor som gör sånt, kolla med dem :) ). Så skulle jag tänka, men absolut är det ju upp till er vad ni är intresserade av att veta och kolla.


    Jag menade givetvis inte att hon skulle skippa kub ultraljudet, men det brukar komma lite senare än v 10+. Och det ingår ju ändå :) jag tar ultraljud innan för jag vill veta att de lever innan man betalar runt 5000 för nipt :) ska göra kub om drygt 2 v! :)
  • Anonym (Funderare)
    lillalillas skrev 2020-07-06 15:54:35 följande:

    Tack för alla svar! Jag bokade tid nu för ett ultraljud innan NIPT av samma anledning som du skrev om att se att den lilla lever innan vi betalar för NIPT. :)

    Kanel vi har som plan att göra KUB också men jag kommer att göra NIPT innan jag varit på första besöket hos barnmorskan så det känns som en lång väntan till dess. Därför börjar vi med NIPT :)

    Vad svårt det var att få tid för inskrivning! Jag ringde runt till tre stycken som sa att de hade första lediga tid i slutet av augusti! Då är jag ju i vecka 15 så det går ju inte! Nackdelen med att behöva vänta med att kontakta till efter VUL hos Ivf klinik antar jag... Men det löste sig till slut. Nu kommer jag göra NIPT 10+6 och har inskrivningssamtal 11+2. När hade ni tid för inskrivningssamtal? Bokade ni in KUB på det samtalet?


    Exakt som jag kommer göra!

    För mig var det inte svårt, min ivf sa när jag ringde för plusset att jag skulle ta kontakt med bm på en gång för de kan vara väntetid. Fick iaf i V8+6, alltså nästan v10, för jag slog ihop första mötet med andra, hade kunnat få tidigare också. Mitt möte tog 1,5h, jag vet inte hur andra första möten ser ut om de brukar vara kortare? Du kanske får första å andra ihopslaget också! Min bm bokade in kub då. Hon frågade om jag ville det. Vilken bm vart det för dig? :)
  • Anonym (Funderare)
    Anonym (Kanel) skrev 2020-07-06 16:22:01 följande:

    Förstår, jag visste inte att hon skulle göra KUB också, då är det ju en helt annan sak :) Det är många i min mammagrupp som låter bli KUB för de tycker det är onödigt då man ändå gör NIPT. Sedan har de varit väldigt olyckliga då de förstått att NIPT inte visar annat än kromosomer. En del har trott att alla sjukdomar och möjliga missbildningar syns i kromosomerna, eftersom NIPT tas ur blodets DNA... Det står inte helt klart överallt vad NIPT och KUB riktigt visar och inte visar, mest basuneras det ut att NIPT är säkrare så många tänker att de är identiska test men NiPT är säkrare. Vilket är lite synd om man sedan ångrar sig ?för sent?..


    Nää hur ska man veta allt! De förklarar inte så bra å man får ju ta reda på mycket själv ändå, Iaf nipt å kub skillnad. Det står på Vasa mammans hemsida att de testar för alla 23 kromosompar. Men de kanske bara är 13,18 och 21 +könskromosomer som är alla?!
  • Anonym (Funderare)
    AndraSladdis skrev 2020-07-06 20:33:08 följande:

    Samma här. Jag är också inbokad för KUB v. 12 men gjorde UL v. 10+2 för att se att fostret lever och räknas som 10+.


    För mig blir det kub i v 13 så känns ändå bra att gjort nipt innan. Det är så olika i den här frågan hur man tänker och inget är väl egentligen rätt eller fel utan bara olika val! Tänker på alla som läser detta :)
  • Anonym (Funderare)
    AndraSladdis skrev 2020-07-06 20:37:43 följande:

    Nej du kan få alla kromosomer hos Vasamamma om du vill. Det beror på om du väljer NIPT bas eller alla kromosomer. Den med alla kromosomer är dyrare och det fullständiga resultatet tar längre tid


    Jaha det var så dom menade! Tycker det var lite oklart skrivet. Jag väljer bas, vad väljer du? De stog iaf att de andra är väldigt sällsynta å mer att man ska testa för de om man har det i släkten.
  • Anonym (Funderare)
    Anonym (Kanel) skrev 2020-07-06 21:29:57 följande:

    Just det, de gör olika sorters NIPT, man kan välja vilket man tar, kollar man alla kromosomer så kollar de om det finns trisomier i någon av kromosomparen. Men fortfarande kan ju testet endast ge svar på trisomier, inga andra fel eller sjukdomar eller missbildningar.. Men KUB via landstinget testar endast trisomi 13, 18 och 21 som är de allra vanligaste av trisomier, även om de två första av dem också är väldigt ovanliga, några fall per år. Andra trisomier är alltså ännu ovanligare, så därför brukar man sällan ens testa dem, i varje fall inte som standard av landstinget.

    Hoppas ni också får lugnande besked och allt ser bra ut både med kromosomer och på KUB :)


    Hehe ja det känns som en djungel där ute å det mesta har man läst här eller tagit reda på själv! Ibland känns de nästan som man har mer koll än bm ;) haha Nää då :P
Svar på tråden Ivf 2020 - ofrivillig barnlöshet