Forum Varannan-veckas förälder - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Orosanmälan pga Allergi

  Tor 7 nov 2019 20:42 Läst 0 gånger Totalt 2 svar
  Tor 7 nov 2019 20:42

  Hej.
  Jag är en pappa på 3,5 barn då jag har 3 egna och en bonus.

  Denna bonusen bor hos oss varannan vecka och det har alltid fungerat så av och till.
  det är väldigt olika hushåll då vi har små barn och vill gärna hitta på saker och att det ske olika grejer när vi är med varandra, som att leka ute eller åka och hälsa på andra vänner.
  så grabbens pappa är helt tvärtemot och när grabben är hos honom så spenderas deras dagar framför datorn eller tv:n med antingen fortnite eller youtube och de lämnar sällan deras hus.

  För ca 6 år sedan gjorde vi ett pricktest på grabben och det visade sig att han var känslig emot katter och inte allergisk.

  Förra vecka skaffade vi oss två katter. när grabbens pappa fick reda på det efter att han hämtat hem grabben till sig så ringde han oss och var förbannad och sa att han lämnat en orosanmälan på oss pågrund av katterna.
  då hade vi valet att göra oss av med katterna för att få lov att hämta grabben till fredag eller så skulle han behålla honom.

  Grabben har fått för sig att han är dödligt allergisk emot katter nu också och visar oro att - tänk om ni hittar mig avsvimmad på golvet någon dag då?.
  Så pappan har fått i grabben att det är väldigt farligt att vara inärheten av katter.

  Nu när vi hämtar honom på fredag och blir vägrade att göra det.

  Vad gör vi då ? 
  Vad säger lagen ? 


  allergi, orosanmälan
 • Fre 8 nov 2019 12:39 #1

  Jag har allergiska barn så jag har lite allmän koll.

  För det första: Pricktester är väldigt osäkra, man kan få ett positivt resultat fast man inte ens är allergisk. Så man kan inte bara gå på pricktest.

  För det andra: Har han då reagerat nån gång på katt? I så fall hur?

  Om han inte har fått någon allergisk reaktion så innebär det inte att det inte kan hända. Min dotter är allergisk mot hundar, hon svullnar upp i ansiktet, halsen kan svullna igen så hon inte får luft. Hur förberedda är ni? Hur långt är det till sjukhus? Finns det mediciner?

  Det är lätt när man inte har erfarenhet av allergier att tycka att det är väl bara att testa - jag har suttit där på akuten med min medvetslösa dotter i famnen, jag tror inte jag skulle skicka iväg henne till nån som skaffat hund som inte har nån koll alls på hur man ska agera i en nödsituation.

  Så lite åt båda hållen - pappan kanske är onödigt orolig, men ni verkar ta lite väl lätt på riskerna också.....

  Mitt råd är att gradvis utsätta barnet för sin allergi (med allergimedicin till hands), för att se vad som händer. Får barnet svårt att andas? Svullnar det upp eller tappar medvetandet? Jag skulle ALDRIG ta hem ett allergiskt barn och sen lägga mig och sova - barnet vaknar troligtvis inte om det får en reaktion. Det är skitläskigt.

  Ibland kommer reaktionerna första efter flera timmar, det behöver inte komma på en gång. Och slutligen - prata med pappan om det här och försök hitta en medelväg. Han har en poäng.

 • Anonym (E)
  Visa endast
  Fre 8 nov 2019 12:54 #2

  Jag hade inte skaffat katt om risken fanns att barnet är allergisk. Har också ett barn som fått positivt på pricktest för katt och lite andra saker. Däremot vet jag att hon kan klappa katter utan att reagera.

  Men hon får ibland allergiska reaktioner utan att vi vet vad det är. Tex ögonen rinner, kli i halsen, eksem. Så jag tänker att hon är en allergikänslig person och därför kan reagera på flera olika saker som är allergena lite hux flux. Därför är det dumt att utsätta henne för risken att bo med katt trots att vi inte sett henne reagera på just det.

  Så jag hade inte uppskattat om hennes pappa skaffade katt pga det. Hade dock inte orosanmält honom. Däremot krävt att han gjorde sig av med katterna om vi upptäckte minsta lilla symptom på att dotterns eksem blossade upp eller om hon fick allergikänningar.

Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.

Innehåll

Innehåll

Svara i tråden...

Innehåll