Forum Förlossningsrädsla - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Dödsångest förlossning!!!

  Tor 21 nov 2019 11:58 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Tor 21 nov 2019 11:58

  Hejsan tjejer. Jag ska föda nu närsomhelst och jag är så sjukt rädd för att dö. Jag är frisk och kry i övrigt, trots ganska högt BMI. Vården har inget att anmärka på gällande min hälsa. Men jag är SÅ RÄDD FÖR ATT Dö under förlossning. Läser om diverse embolier, förblödningar och vårdmissar, statistik på dödsfall vilka i vissa fall uppgår till 8-10 fall per år i Sverige. Snälla, har någon tips på hur jag kan komma över denna rädsla. :( vilka är det egentligen som dör under förlossning rent generellt?

 • Tor 21 nov 2019 12:06 #1

  Lider med dig. Men det kommer gå bra. Du slipper föda i en lerhydda i djungeln. Du kommer ha kunnig personal runt dig och skulle något gå fel så märker dom det. Har själv fött 6 barn senaste för bara 2 veckor sen och det har gått bra. Med nr 4 så drog inte livmodern ihop sig så jag förlorade lite mycket blod men inte så det var fara för mitt liv då bm märkte det väldigt fort och tryckte ihop den "för hand" på en gång. Jag klarade det bra. Dom andra 5 har gått toppen. Men förstår rädslan. Jag var också rädd första gången. Man vet inte vad som väntar. Sen ska du inte googla på allt som kan gå fel. Det blir inte bättre av det jag lovar. Försök att lita på att du kommer klara detta galant och snart får du träffa ditt barn som du längtat så efter.

 • Anonym (Ö)
  Visa endast
  Tor 21 nov 2019 12:59 #2

  Ring MVC och be om stöd.

 • Anonym (Mami)
  Visa endast
  Tor 21 nov 2019 16:06 #3

  Kvinnor med bakomliggande sjukdomar har troligen större risk att dö vid förlossning. Att inte tala svenska är en riskfaktor, att vänta flera barn (tvillingar/trillingar o dyl) eller att ha fött många barn ökar också risken för komplikationer.

  Jag vet f.ö precis hur du känner. Jag födde mitt fjärde barn för några månader sen och hade dödsångest sista månaden. Det var hemskt. Men nu sitter jag här med bebisen i famnen och allt gick precis så bra som man önskar att det ska gå. Så oron var fullständigt obefogad. Jag tror att en viss oro är helt normal när man ska föda barn. Det är kanske så kroppen fungerar. Men idag är det ju så säkert att föda barn i Sverige. Jag läste mig till att ungefär sex kvinnor dör i samband med förlossning i Sverige per år och då föds det 115-120000 barn per år! Om jag räknar rätt är då alltså risken att någon dör pga förlossning 0,005%. Obefintlig alltså, när man ser till statistiken. Men tyvärr funkar inte oro så att man alltid tänker logiskt. Försök ändå trösta dig med statistiken. Inte skulle du tänka att du skulle vinna på din lottorad om vinstchansen var 0,005%?

 • Fre 22 nov 2019 17:55 #4

  Känner med dig, hade likadant, var livrädd över att dö och lämna min dotter och sambo helt ensamma.. men allt gick bra, hade också högt BMI och hade en väldigt snabb förlossning, 4 1/2 timme :)

  Försök njuta av de sista veckorna, snart får du se ditt lilla knyte! Du kommer ha en massa annat att tänka på under förlossningen, så tror inte du kommer ha någon dödsångest just då :)

 • Anonym (Mor till två)
  Visa endast
  Fre 22 nov 2019 19:47 #5

  Förstår din oro men jag garanterar att det är ytterst ovanligt att gå bort efter en förlossning. Men prata med din bm, be om studiebesök på förlossningen. Skriv ett förlossningsbrev om din oro och hur du vill bli stöttad.

  Säger som min bm vid första förlossningen med glimt i ögat. Gumman det är försent att ändra sig nu, ut ska barnet.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll