Inlägg från: Snäll men inte tråkig |Visa alla inlägg
  • Snäll men inte tråkig

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 09:25:28 följande:
    Fast alla andra typer av ersättningar man kan vara berättigad till har att göra med partners inkomst. Mao ses man som en individ när det passar staten och som dn familj när man passar staten.

    En familj med 2 barn som båda lever på försörjningsstöd får knappt en ökad inkomst om den ena börjar jobba och tjänar 20 000 i mån pga detta.
    Vilka ersättningar tänker du då på? De enda ersättningar jag kan komma på där partnerns inkomst spelar någon roll är bostadsbidrag och försörjningsstöd.

    Varken vid A-kassa, aktivitetsstöd, studiemedel, sjukpenning eller sjukpension, (vet inte vad det formella namnet för sjukpension är numera) spelar partnerns inkomst in.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 17:21:29 följande:
    Om syftet är att underlätta fär den som är sjuk, varför inte höja sjukersättningen istället? Då gynnar det ju alla sjuka oavsett om man har partner eller ej.
    Ja, grundproblemet här är ju inte alls skattesystemet utan att studenter inte omfattas av en stor del av det sociala skyddsnätet och inte är berättigade till ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom.

    förstår inte alls varför TS så ensidigt fokuserar på just sambeskattning som lösning på det här problemet.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 18:05:57 följande:
    Kostar enorma summor att öka den 15k brutto typ. Det måste finansieras.
    Om ni bara är sambos som det låter som i din trådstart där du genomgående skriver sambo och inte fru så skulle en införd sambeskattning troligtvis ändå inte förändra något för er.

    De partier som har eller har haft förslag på återinförd , frivillig sambeskattning har genomgående pratat om gifta par och inte om sambos. Sambos ärver inte ens automatiskt varandra så varför skulle de få ta del av en återinförd sambeskattning?

    En sjukförsäkring som även omfattar studenter däremot kommer alla  studenter som blir sjuka till del oavsett om de har någon partner eller inte och oavsett hur hög inkomst den eventuella partnern isåfall har.

    Som andra nämnt är det inte ens säkert att en sådan förbättrad sjukförsäkring skulle märkas nämnvärt skattemässigt.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 19:34:48 följande:
    Jag har inte EN ENDA gång beklagat mig över min situation. Jag är beredd att ta ALLA konsekvenser av mitt beslut. Bespara mig gärna ditt bullshit!

    Det enda jag begär är att vår familj ska få våra surt förvärvade pengar beskattade som alla andra. Får jag bara det har jag NOLL att klaga på.

    Ditt resonemang är ungefär; varför tränar du fotboll? Du vet ju att tränarens värdelösa son får spela på din plats ändå, så då borde bara ge upp..
    Du verkar tycka att sambeskattning är någon slags rättighet för er trots att ni inte ens bemödat er om att gifta er med varandra. Även om sambeskattning fanns skulle sambos knappast komma ifråga för detta. Inget parti som drivit frågan om frivillig sambeskattning har pratat om sambos utan enbart om gifta par.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 21:57:31 följande:
    Gifta sig, eller ingå partnerskap är löst på 5 min. Bara ett tramsigt papper som religiösa fått dille på.
    Ett tramsigt papper ? Det där "tramsiga pappret" kan avgöra om din kroniskt sjuka partner som står utanför SGI-systemet överhuvudtaget kan bo kvar i det hus ni eventuellt köper om du oväntat och plötsligt omkommer i en olycka på väg till eller från jobbet.

    Du säger att du klarat stenhårda studier på en av Sveriges hårdaste utbildningar,  samtidigt som du jobbat, men du verkar inte ha någon som helst koll på vilken enorm skillnad det är juridiskt på att vara gift och på att vara sambo?!

    Bara det att du antar att sambeskattning skulle komma sambopar  som er till godo om det infördes. ..


  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 22:13:05 följande:
    Det har vi ju visst. Min sambo får helt andra möjligheter till stöd om vi gör slut. Vi ses inte som individer utan som samboende. Antingen är vi samboende till 100% eller individer till 100%. Inte både och samtidigt.
    Ironiskt att du gnäller över att ni inte ses som en enhet skattemässigt när ni inte ens valt att gifta er.
  • Snäll men inte tråkig
    Phalaenopsis skrev 2019-11-24 00:09:19 följande:

    Som gift/sambo förväntas man försörja varandra, men någon hänsyn till att man har en partner att försörja tas inte vid beskattningen. Då är individen plötsligt allt.


    Nja, det är stor skillnad på att vara gift och sambo här. Mellan makar råder försörjningsplikt  och saknar en av makarna försörjning är den andra maken skyldig att försörja denne. Vägrar han / hon att göra detta kan maken utan egen inkomst på laglig väg tvinga den andra till detta.

    Mellan sambos däremot finns ingen laglig försörjningsplikt alls. Jag vet att soc likställer sambos med gifta vid ansökan om försörjningsstöd, och avslår ansökan om sambon tjänar tillräckligt mycket men det innebär fortfarande inte att det föreligger någon laglig  försörjningsplikt för sambos  och saknar en i samboparet egna inkomster  och den andra vägrar försörja denne finns det inga som helst lagutrymme att tvinga den som vägrar att försörja sin sambo.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (förstår) skrev 2019-11-24 12:43:48 följande:
    Tror inte ts är grinig över den progressiva beskattningen utan över att staten agerar olika när det kommer till bidrag och beskattning gällande om ts och hans sambo ska ses som en enhet eller som två separata individer.
    Fast det är enbart när det gäller försörjningsstöd och bostadsbidrag en sambos inkomst spelar någon roll, inte vid  i princip alla bidrag och ersättningar som TS felaktigt påstår i tråden.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 09:00:51 följande:
    Jag vet vad det juridiska innebär. Att registrera partnerskap är dock en enkel sak. Att giftermålet ens finns kvar däremot i in nuvarande form är tramsigt.
    Om du vet vad det juridiska innebär och skillnaden mellan att vara sambo och gift  är det ju helt sanslöst att ni siktar på att köpa en bostad i 5-6-miljonersklassen som SAMBOS när din sambo är kroniskt sjuk och inte har någon egen inkomst alls.

    Att du är beredd att utsätta din sambo för de risker det innebär enbart på grund av någon tjurskallig princip om att att äktenskap är trams och religiöst dravel säger nog en del om dig.
  • Snäll men inte tråkig

    Är det förresten ingen mer än jag som reagerar på att TS bor i andra hand på 47 kvadrat för ca 20 000 i månaden trots att han gått en av Sveriges tuffaste och hårdaste utbildningar och har ett väldigt speciellt högstatusjobb med lön på 70 000?

    Har man den positionen borde man väl ha ett kontaktnät som gör att man kan hitta betydligt billigare andrahandsboenden?

    Jag känner ganska många som gått betydligt lättare  och mindre statusfyllda utbildningar som lett till jobb med betydligt lägre lön i stil med socionom, informatör, lärare, polis men som hittat betydligt billigare andrahandsboenden i samma storlek i Stockholm.  Då pratar  jag om andrahandsboenden i antingen innerstan eller ställen strax utanför tullarna som Solna, Telefonplan, Nacka  och liknande. Ingen har betalat mer än 15 000 för 47 kvadrat och flera av dem har haft andrahandshyror som legat närmare 10 än 20.000.

Svar på tråden Sambeskattning sjukdom