Inlägg från: Anonym (Mia) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Mia)

    Sambeskattning sjukdom

    Oj vad orättvis världen kan te sig om man bara ser genom sitt eget smala teleskop. Ts tappade bort mig redan vid inledningen där det tydligen tar 1-2 timmar att pendla från Skarpnäck. Då har tunnelbanan en dålig dag minst sagt. ;)

    Man undrar ju vad det är för livsstil ts familj vill upprätthålla. Att behöva dra in på saker för att ena försörjaren är svårt sjuk verkar inte vara okej. Själv får jag med 20 000 mindre i lön än ts bara ett boende för mig och mina barn på dryga 100 kvm med egen uteplats i Stockholms närförort. Jag tycker det är jäkligt orättvist att jag inte har råd med ett eget hus och några extra utlandssemestrar som par har. Staten borde kompensera mig för detta.

  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 10:18:46 följande:

    Husen ligger generellt inte vägg i vägg med t-banan eller hur?

    Jag kan dra in på precis allt. Har inga problem med detta så länge jag får betala samma skattesats på min lön som alla andra. Varför tycker du inte det räcker att jag betalar dubbelt så mycket i skatt som en person som tjänar hälften. Varför ska jag både försörja min sambo OCH betala mer än dubbelt så mycket i skatt?

    Berätta gärna hur du, som ung person utan pengar från föräldrar eller andra, lyckades få tag i 100kvm i närförort, samtidigt som du hela tiden försörjde din sambo!? Sjukt nyfiken här, skulle ju vara fantastiskt om du har tips. För det var väl inte så att du skaffade din första bostad för typ +10 år sedan när allt kostade typ hälften?


    Om du verkligen kan dra in på allt, varför förväntar du dig samtidigt kunna bo hus nära stan?

    Jag är visserligen inte så ung men jag sitter inte på ett stort kapital som du verkar inbilla dig att alla som äger en bostad gör. Min lägenhet kostade under 3 miljoner.

    Hade ni varit kloka och planerat hade ni ju på några år lätt fått ihop över en halv miljon i kapital med din inkomst. Men i stället gör du din kroniskt sjuka sambo gravid och så gnäller du över marginalskatterna.

    Sambeskattning är en kvinnofälla. Nu spelar det kanske ingen roll för er om din sambo aldrig kommer att jobba men du kanske kan lyfta blicken utanför din egna relation och inse att det vore ett stort kliv tillbaka att förändra skatten såsom du önskar. Alla får vi finna oss i att livet tar vändningar vi inte planerat, det hör till att växa upp.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 11:04:49 följande:

    Om du tycker sambeskattning är en kvinnofälla kan vi bara ha platt skatt eller hur? Sambeskattningsfrågsn är då helt meningslös. Alla glada och nöjda!

    En lägenhet på 100kvm med uteplats i närförort kostar runt 6-7 msek idag. För att kunna köpa för 6msek behöver jag runt 1.7msek i insats. Tar ett tag att spara ihop, 10 000 mer i mån gör stor skillnad.

    Jävligt lätt att sitta och vara självgod när man är så gammal att man kunde köpa när priserna var mindre än hälften så höga!


    Jag köpte min lägenhet i våras... Vi bor i ett trevligt, barnvänligt område. Den har visserligen högre avgift än normalt men något sånt är ju inga problem för dig. Du letar dåligt för att få en ursäkt att gnälla och känna dig som ett offer.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 11:15:35 följande:

    Berätta gärna vilken närförort man kan köpa 100kvm mdd uteplats i för under 3msek! Närförort är inte Tumba om du nu trodde det.


    www.booli.se/slutpriser/stockholm/1/&minLivingArea=100&minSoldDate=2019-01-01&objectType=Lägenhet%2CParhus%2CRadhus%2CKedjehus%2CVilla

    Du framstår som rätt lat nu. Jag börjar förstå att pengarna rinner mellan fingrarna på er.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 11:45:31 följande:

    Skulle inte betrakta Hagsätra som närförort. Närförort angränsar i min värld till staden. Den har inte två-tre ytterligare områden mellan sig och innerstaden.


    Oavsett definitioner påstådde du att ni bara hade råd med boende på 1-2 timmars pendlingsavstånd. Om det verkligen var tiden det handlade om så har jag visat att ni kan hitta rymliga boenden under 3 miljoner på snarare en halvtimmes resa från centralen. Men du kanske är för fin i kanten för områden som Bromma och Hagsätra.

    (Sen behöver ni ju knappast över 100 kvm med ett barn. Hur många fler ska din kroniskt sjuka fru behöva ta hand om medan du jobbar 60-timmarsveckor?)

    Jag fattar att platt skatt är en attraktiv lösning för sådana som dig. Men att införa det utan att de som har det svårt ekonomiskt på riktigt (och dit hör inte du!) får det sämre är en svår ekvation att lösa.
  • Anonym (Mia)
    Snäll men inte tråkig skrev 2019-11-24 13:27:20 följande:

    Är det förresten ingen mer än jag som reagerar på att TS bor i andra hand på 47 kvadrat för ca 20 000 i månaden trots att han gått en av Sveriges tuffaste och hårdaste utbildningar och har ett väldigt speciellt högstatusjobb med lön på 70 000?

    Har man den positionen borde man väl ha ett kontaktnät som gör att man kan hitta betydligt billigare andrahandsboenden?

    Jag känner ganska många som gått betydligt lättare  och mindre statusfyllda utbildningar som lett till jobb med betydligt lägre lön i stil med socionom, informatör, lärare, polis men som hittat betydligt billigare andrahandsboenden i samma storlek i Stockholm.  Då pratar  jag om andrahandsboenden i antingen innerstan eller ställen strax utanför tullarna som Solna, Telefonplan, Nacka  och liknande. Ingen har betalat mer än 15 000 för 47 kvadrat och flera av dem har haft andrahandshyror som legat närmare 10 än 20.000.


    Jo, jag reagerade över det också. Han bränner pengar idag i stället för att spara och skaffa sig förutsättningar för ett bättre boende i framtiden. Inte heller bryr han sig om att ha en ordnad ekonomi innan han skaffar barn. Istället skyller han sin situation på skatter.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 13:32:09 följande:

    Nu handlade det främst om att någon gång bo i radhus på någorlunda pendlingsavstånd. Då ligger 100kvm i Hagsätra runt 4 msek. Sedan behöver man ju lite buffert om man bor i hus. 10 000 i månaden gör en enorm skillnad för oss.

    Varför tycker du vi ska betala nästan 15% mer av vår totala inkomst i skatt än ett annat par med samma bruttoinkomst? Kan du gå med på att höja skatten för det andra parer också är det iaf en bit på vägen. Då är det iaf lika för alla.


    Visst, det handlar så klart egentligen om något annat... ;)

    Du är en individ. Inte ett par. Varför ska du betala mindre i skatt än en person med samma inkomst som är ogift?

    Nej, jag vill inte höja skatten för individer som din sambo.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-24 14:21:49 följande:

    Klart att vi tittar på alternativ. Vad fan tror du? Men oavsett vart vi bor så beskattas vi över 130 000 kr mer per år än ett annat par som tjänar lika mycket. DET är sakfrågan här som många undviker att diskutera för att fokusera på kringliggande faktorer som egentligen är rätt oväsentliga.

    Har du något att säga i SAK? Eller är du som de flesta andra i tråden?


    Jag har sagt vad jag tycker om sambeskattning. Det är en föråldrad kvinnofälla. Jag har ifrågasatt varför din skatt ska minskas bara för att du är sambo. Jag har sagt att platt skatt kanske ser bra ut på papperet men i praktiken har jag inte sett något förslag där man inte samtidigt höjer skatten för de som tjänar lite, som din egen sambo.

    Det finns få saker som är så osmakliga som priviligierade som tycker synd om sig själva... Det enda positiva med den här tråden är att den (otippat nog) inte nappat på dina krokar om invandring, trots att du slängt ut dem gång på gång. Du kanske får fler klappar på axeln på Flashback. I de konservativa forumen där är det många som också vill ha en fru att försörja och de kommer nog till undsättning.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (K) skrev 2019-11-25 08:20:05 följande:

    Och han betalade väldigt mycket skatt från början. Bara för att något sänks betyder det inte att det blir fantastiskt mycket bättre eller att han fått "för mycket" skattesänkning. Varför skatta sönder arbetsinkomster? Är det fult att jobba?


    Ts är ju mån om att påtala att han är ung och gick nog i grundskolan när jobbskatteavdragen började trilla in så han har knappast upplevt hur skattetrycket på höginkomsttagare var förut. Det kanske bidrar till att han inte ser hur jäkla bra han har det.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 08:33:26 följande:

    Så jag ska acceptera att systemet är för jävla sjukt orättvist för att det var värre förr?

    Det är som att säga att en kvinna ska acceptera lägre löner än män för en gång i tiden hade kvinnor inte ens rösträtt, det äf ju iaf bättre nu.


    Det är inte orättvist. Du beskattas lika som de med samma inkomst. Det är som om jag skulle gnälla över att par får dra nytta av dubbla rot/rut-avdrag bara för att de bor ihop medan jag bor själv. Jäkla sjukt orättvist är det!
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 08:57:15 följande:

    Nu är rotavdraget en mycket mindre summa. Men det ÄR ju också orättvist såklart! Varför ska du straffas för att du lever ensam med tex dina barn? Ett par borde absolut inte ha mer rätt till RUT eller ROT än ett ensamhushåll.


    Mycket mindre? Det är 50 000 per år så knappt hälften av det du beklagar dig över...

    Jag straffas inte alls. Jag har en (1) beskattningsbar inkomst och avdragen gör för ett (1) boende. Även om jag kan muttra inombords när jag gör en likvärdig renovering som en kollega och de kan göra avdrag för hela totalbeloppet medan jag slår i taket inser jag att det är fullt rimligt att jag får ett (1) avdrag.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 06:54:22 följande:

    Om sambon får sjukersättning eller inte är irrelevant för att der orättvisa skattesystemet består. Vi får fortfarande behålla mycket mindre än andra par som tillsammans tjänar lika mycket. Oavsett om min sambo får eller inte får sjukersättning eller börja jobba, eller hur?


    Men i dina inledande inägg fick i alla fall jag intrycket att du tyckte att orättvisan låg i att du försörjde henne, att hon skulle få mer bidrag om ni inte bodde ihop och att du borde kompenseras för det med mindre skatt. Även om jag anser att beskattning ska vara individuell så var det ett argument jag ändå till viss del kan förstå.

    Nu säger du att det inte spelar någon roll om hon är sjuk eller jobbar. Har du ändrat inställning? Hur mycket måste hon tjäna för att du inte ska känna dig orättvist behandlad längre?
  • Anonym (Mia)
    Anonym (S) skrev 2019-12-02 07:51:16 följande:

    Bedöms hennes sjukdomstillstånd utifrån att hon är del av ett förhållande? Utifrån hennes ekonomi överhuvud taget? Där ska man ju självklart utgå från symptom, diagnos och svårigheter som man har.

    Rätten till sjukersättning och sjukersättningens storlek påverkas inte heller av om man bor ihop med någon eller ej om det är det du menar.


    Hennes möjligheter att få bostadsbidrag påverkas av att hon bor ihop med en höginkomsttagare.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 07:44:39 följande:

    Att hon är sjuk sätter oss i en situation som verkligen ställer frågan på sin spets. Orättvisan i grunden ligger i att olika par får behålla så olika mycket i skatt beroende på hur deras arbetsfördelning ser ut. Om skillnaden var några hubdralappar i månaden skulle jag inte bry mig. Men faktum är att det skiljer uppemot 7 000 kr efter skatt beroende på om ett par tjänar 40+40 eller 60+20.

    Den stora boven i dramat är då den statliga skatten. Den gör att dessa orättvisor uppstår. Jag kanske har någon form av problem som gör att 20k är det mesta jag klarar av att tjäna. Om min sambo då vill slita och jobba extra för att kompensera till en gemensam nivå på 80k så blir hon (vi) bestraffade för detta genom högre skatt.

    Det kan uppstå 100-tals olika situationer när en i förhållandet har någon form av nedsättning, psykisk eller fysisk, som gör att hen inte kan prestera mer. Dagens system missgynnar alla dessa par och gynnar de som har turen att hålla sig friska och arbetande.

    Jag vill ha konsekvens. OM hennes sjukdomstillstånd ska bedömas utifrån att hon är del i ett förhållande så bör även hennes (och min) skatt göra det. OM hennes sjukdomstillstånd bedömdes utifrån hennes ekonomi som individ (inte som del av ett par) hade jag varit fine med individuell.beskattning.

    Men som sagt, det enklaste vore bara att slopa den oerhört orättvisa statliga skatten så slipper man allt annat bök.


    Samtidigt har man som den sjuke i ett par betydligt bättre förutsättningar till ett gott liv än vad en sjuk ensamstående har. Ändå anser du att det är rimligt att staten ska kompenseras er som haft turen att hitta någon att leva med men inte de som är ensamma? Vari ligger rättvisan i det?
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 08:50:01 följande:

    Det är helt olika saker. Då handlar det inte längre om beskattning på inkomst. Man kan säkert diskutera ersättningsnivåer för ensamstående men det är inte relevant i denna fråga.


    Skattesystemet är delvis till för att utjämna förutsättningarna bland individer så jo, jag tycker nog det är relevant. Men du verkar vara extremt fyrkantig i ditt synsätt på den här frågan.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (S) skrev 2019-12-02 16:43:53 följande:

    Ja, och att dela bornde med någon annan överhuvudtaget. Det ts skrev var att bedömningen av hennes sjukdomstillstånd påverkades av om hon är en del av ett förhållande. Det stämmer mig veterligen inte. Och vore väldigt knasogt om det gjorde.

    Ens rätt till ersättning dör sjukdom påverkas i te heller av om man är sambo eller ej.

    Ens möjlighet till bostadsbidrag påverkas däremot av om man delar lägenhet med någon och om man är sambo med den man delar lägenhet med. Bostadsbidrag på verkas även av andra faktorer som tex ålder. En person över 29 utan barn har tex inte rätt till bostadsbidrag alls oavsett hur lite pengar personen har. Men det är ju en annan sak och inte det ts skrev om nu.


    Jag bara förtydligade då detta varit uppe tidigare i tråden. Jag tycker själv att ts är ute och cyklar i många av sina uttalanden.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 17:40:39 följande:

    Ändå lyser dina logiska motargument med sin frånvaro.


    Hur många inlägg har du gjort i den här tråden? 300? Det är uppenbart för alla att du inte är intresserad av annat än att käfta emot de som inte håller med dig. Jag har försökt förstå hur du resonerar och jag fattar känslan av orättvisa när du jämför dig med andra. Men sambeskattning är bara en orättvis relationsfälla som i första hand binder kvar kvinnor. Det har vi sett historiskt. Efter diverse diskuterade blev det i stället platt skatt du förordade och kan man hitta ett sätt att lösa det utan att de som har det sämre ställt får bära en större del av kakan så fine. Jag har inte sett något sådant skarp förslag bara och platt skatt brukar främst förespråkas av höginkomsttagare (undras varför....? ;) Men nu verkar du mest vilja avskaffa den statliga skatten och ge mindre till invandrare. Så vi hamnade där till slut ändå.

    Du har själv inga logiska argument utan vänder kappan allteftersom, det enda åsikten som står stadigt är att du tycker synd om dig själv.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-03 07:30:10 följande:

    Hyr ut svart är just det folk gör.

    Hur många som betalar maxtaxa är oväsentligt för mig. Det är peincipen att den bedöms på inkomst i familjen och inte på indiciduell nivå som beskattning. Alltid inkonsekvent till statens fördel.

    Staten tar ut EXAKT så mycket skatt det någonsin är möjligt utan att förlora skatteintäkter. Värnskatten som nu avskaffades var enligt riksdagens egna uträkningar ett nollsummespel då den fick folk att arbeta mindre. Det är direkt svagbevåvat att tro att 100% skatt maximerar skatteintäkter.


    Det är kommunerna som tar in förskoleavgifter, inte staten, men oavsett det så är det självklart att föräldrarna gemensamt ansvariga för sina barns kostnader. Du har dock själv valt att ansvara för din sambos försörjning, kan du inte se en skillnad där?
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom