Inlägg från: Anonym (Johan) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Johan)

    Sambeskattning sjukdom

    kusbölehelvete skrev 2019-11-23 10:02:54 följande:

    Trivs du med ditt jobb?

    Vad har ni som håller er kvar där ni bor? Förutom ditt jobb menar jag?

    Ni skulle kanske räkna på vad det skulle kosta att bo på en mindre ort och se om ni klarar er bra på en lägre lön samt föräldrapenning, du nämnde något om 35.000 i något inlägg, räcker det för att leva gott på en mindre ort?

    Du skulle även då kanske kunna jobba lite mindre


    Ett tillägg. Jag gnäller INTE på Sthlms bostadssituation, jag gnäller INTE på att jag behöver försörja min sambo, kanske på livstid. Det ENDA jag gnäller på är att samhället som anser att vi inte har samma möjlighet att disponera våra rättmätigt intjänade pengar som alla andra familjer med två arbeten men samma bruttoinkomst.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (Tyskland) skrev 2019-11-23 10:14:14 följande:

    Tack och lov finns det inte sambeskattning i Sverige! Jag tycker de som är ogifta förlorar på det.

    I Tyskland finns det däremot. Ska vi titta på hur det funkar där? Som ett exempel!

    Om du vore gift och tjänade 70.000Sek så skulle du få ut SEK 46.147 om din fru ej hade inkomst. Och som ogift 39.972! Hurra!

    Dessutom, om ni skulle skilja er skulle du få betala underhåll inte bara för barnen utan även till din Ex-fru! Jippie! Föräldrarpening utan SGI är 3180.


    Om du läst övriga inlägg så ser du att jag inte efterfrågar generell sambeskattning så ditt inlägg är bara en halmgubbe. Jag efterfrågar ett undantag för oss i skattedeklartionen då min sambo är dokumenterat sjuk och inte kan arbeta. Jag vill lika lite som hon att hon ska vara någon jäkla hemmafru.

    Vill du förneka oss detta och i så fall varför?
  • Anonym (Johan)
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 10:24:32 följande:

    Vad är det för ersättningar so du menar? Bostadsbidrag och försörjningsstöd?

    Att samhället ser två vuxna personer som individer när det gäller beskattnung av i dividuell inkomst är lika bisarrt som att våldta någon på grund av klädsel?

    Vilken väldigt, väldigt konstig jämförelse.


    Försörjningsstöd, bostadsbidrag, flerbarnstillägg etc. Hypotetiskt vore det rena vinstaffären för oss båda om vi skiljde oss på pappret.

    Det bisarra är att vi ska överväga att flytta ifrån staden vi växte upp i, där vänner och familj finns, bara för att staten anser att vår gemensamma bruttoinkomst ska beskattas mycket hårdare än andra pars bara för att min stackars sambo är kroniskt sjuk.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (?) skrev 2019-11-23 10:24:10 följande:

    Får man fråga varför hon inte har skyddat den SGIn under sina studier? Problemet här är ju att hon verkar ha slarvat bort sitt försäkringsskydd


    Eftersom hon inte är en latmask jobbade hon hela tiden efter studierna. Dock inte med samma inkolstnivå givetvis. När hon hastigt insjuknade och hamnade några veckor på intenssiv vård med risk för sitt liv så var det intr direkt prio för mig att rulla sjuksängen till Försäkringskassan.

    Eftersom hon är en kämpe ville hon fortsätta jobba och plugga så mycket det gick, dock blev jobbandet mindre och mindre succesivt varför det till slut inte fanns så mycket kvar att skydda.

    Men du har rätt, det hade varit bättre att hon bara skyddade sin SGI innan studierna och drack kaffe all den tid hon nu jobbade alternativt jobbade svart. Att vars så produktiv man kan är sannerligen inget som premieras..
  • Anonym (Johan)
    Anonym (X) skrev 2019-11-23 10:40:23 följande:

    * Varför ska staten bekosta att ni kan bo i hus?

    * Bostadsbidrag får ni inte för hus.

    * Hur klarar din fru flera barn men inte att jobba? (Flerbarnstillägg får vårdnadshavaren väl oavsett civilstatus förresten?)


    Staten behöver inte betala ett skit för oss. Vi kan bära alla våra egna kostnader. Problemet är att staten förbehåller sig rätten att beskatta oss hårdare än andra par trots att vår bruttoinkomst är lika stor.

    Varför ska staten beskatta oss så mycket hårdare än andra så att vi inte kan, tex, bo i ett hus?
  • Anonym (Johan)
    Anonym (....) skrev 2019-11-23 10:51:30 följande:

    Har exakt samma problem. Problemet är ju dels att systemet urholkats så att kroniska sjuka inte får ersättning trots att de har läkarintyg, samtidigt som de är för sjuka för att arbeta.

    Funderar man då på t.ex. försörjningsstöd, så räknas ju sambons inkomster med, och då är inte ersättning möjlig.

    Men när beskattningen ska räknas ut så räknar man var för sig. Vilket resulterar i rätt hög skatt i förhållande till familjens totala inkomster.

    Jag kan tycka det borde vara så att man antingen räknar beskattning var för sig, men då också bidrag utan att räkna med partners inkomster, ELLER sambeskattning och bidrag baserade på bägge inkomster.


    EXAKT! Dagens system plockar verkligen russinen ur kakan. Antingen ses man ALLTID som en individ eller ALLTID som ett par. Man kan inte vara det ena i vissa hänseenden och det andra i andra.

    Det är FÖ ett enormt fusk iom detta. Att skenskriva sig på annan adress för den ena partnern berättigar helt plötsligt massor av ersättningar vilket är vanligt.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (Cissi) skrev 2019-11-23 11:40:57 följande:

    Jag förstår inte. Sambeskattning hade ju inneburit att hon hade haft ännu mindre egna pengar att röra sig med mot vad hon har nu.


    Hur då?
  • Anonym (Johan)
    nernu skrev 2019-11-23 14:00:56 följande:

    Nyfiken. Vad är det för sjukdom som gör att hon aldrig kommer kunna jobba något men hon orkar bära föda och ta hand om två barn?


    Det är oväsentligt sett till de problem vi har.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (Johanna) skrev 2019-11-23 12:50:05 följande:

    De gemensamma skydd vi har såsom tex föräldraförsäkringen, kommer med villkor. Precis som vilka försäkringar som helst. Din fru blir inte utan ersättning, hon får den lägsta nivån. Rimligt.

    I de flesta av liknande trådar tipsas om att den som har högst SGI ska plocka flest antal SGI-dagar. Tar du ledigt fre eller må kan du ta ut fre-sö eller lö-må.

    Du kanske har föräldrapenningtillägg eller föräldralön via jobbet?

    Inte heller behöver man byta boende med en bebis. Det dröjer år innan de leker självständigt.

    Vår yngsta är 2,5 och har en plastlåda i vardagsrummet med sina grejer. Den lådan skjuter vi under vardagsrumsbordet när vi lekt klart. Sover gör han i vårt sovrum. Sitt eget rum vistas han sällan i, han vill vara där vi är.


    Fine om hon får den lägsta ersättningen. Det som inte är rimligt är att våra gemensamma inkomster beskattas mycket hårdare än andras, trots att de är lika stora.

    Som mitt jobb (och de flesta högre tjänstemäns) jobb ser ut är det meningslöst att ta ut en dag ledigt per vecka. Du förväntas ändå lösa alla dina arbetsuppgifter på 4 dagar. Dessutom blir mitt inkomstbortfall av en dags ledighet över 3000 brutto vilket inte kompenseras av att jag tar ut dagarna på helgen. Det enda jag gör då är att minska möjligheten att vara pappaledig om min sambo blir frisk. I mitt arbete måste man ta minst 6 månader irad, då blir man ersatt och förväntas inte jobba under tiden.

    Pga min sambos tillstånd är det tyvärr rätt stor chans att hon är sjuk länge. Kanske hela livet. Jag vet att det går bra när barnen är små men 45 kvm med två 7+ åringar är fan ingen höjdare. Om vi beskattades som andra hade vi kunnat lägga undan 10 000 i mån för framtida bostadsköp, men detta förvägras vi. Frågan är hur detta kan accepteras?
  • Anonym (Johan)
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 12:51:17 följande:

    Får man högre flerbarntillägg som ensamstående?

    Bostadsbidrag och försörjningsstöd är samma regler om ni är sambo som gifta så det skulle inte hjälpa att skilja sig, utan ni skulle vara tvungna att flytta isär och då ha två bostäder att betala för. Det är ju i te helts säkert att din fru skulle ha rätt till försörjningsstöd även som ensamstående, beror ju på en del faktorer det också.

    Det du skriver i sista meningen stömmer inte. Era inkomster skattas inte högre än andra på grund av att hon är sjuk. Hennes inkomst från FK beskattas däremot högre än din inkomst på lön på grund av jobbskatteavdraget och det kan man förstås tycka är sjult eller fel. Det gäller dock alla med inkomst från FK oavsett om de är sambo eller ensamstående.


    Fixar man en annan bostad kan man bara skriva sig där och hyra ut den i andra hand. Oerhört vanligt i Sverige. Då får man helt plötsligt allehanda bidrag. När FK nystat lite i detta har de märkt att det är oerhört vanligt.

    Om man inte förvärvsarbetar och är ensamstående har man rätt till bpde bostadsbidrag och försörjningsstöd vilket man INTE har rätt till som gift eller samboende med en som har hyfsad lön. MAO bedöms man som ett par när det passar staten (stöd) och individ när det passar staten (beskattning). Åt helvete är det!
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom