Inlägg från: Snäll men inte tråkig |Visa alla inlägg
  • Snäll men inte tråkig

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 13:52:25 följande:
    Jag kan gifta mig imorgon om det innebär fördelar. Har aldrig sagt att jag inte kan gifta mig.

    Jag vill att jag ska få samma rätt att disponera mina pengar som de som tjänar hälften. Sambeskattning blir ointressant vid platt skatt så varför inte bara införa det?
    BRA! Din sambo är extremt utsatt om det skulle hända dig något redan nu och händer det dig något när ni köpt bostad för fem-sex miljoner blir det ödesdigra konsekvenser för henne och barnen om ni inte är gifta.

    Så nu är det platt skatt som är universallösningen och inte det du kallar för sambeskattning men som för er del bara skulle vara ett regelrätt samboavdrag?

    Kort svar på din fråga: Vi har inte platt skatt  för att det ska löna sig att jobba och för att det ska löna sig att gå från deltid till heltid samt från deltid i en viss grad till deltid i en högre grad. När Sverige var ett högskatteland på 1970-talet, då Astrid Lindgren skrev sin Pomperipossa-saga lönade det sig tyvärr inte alltid.

    Personer som tjänar 80.000 eller mer  i månaden i inkomst av tjänst tillhör en minoritet, det rör sig kanske om några hundra tusen människor i Sverige och generella skattelagar stiftas inte med tanke på så små minoriteter, de stiftas med tanke på den stora majoriteten lönearbetande människor.

    MEN för att ändå ge den här minoriteten en "morot" så tas som du säkert har koll på den extra statliga inkomstskatten, det som brukar kallas värnskatten bort efter nyår.

    Om du nu har ett jobb över det vanliga så har du säkert dessutom också möjlighet att göra en del avdrag i deklarationen. 

    Som andra har varit inne på så skulle ändå inte införd plattskatt hjälpa dig och din sambo NU när ni sitter och slänger 20 000 i sjön varje månad. Lagändringar är en process som tar tid , ibland flera år. Det är bara i undantagsfall, som när det gällde dödförklaringar efter tsunamin i Thailand som lagändringar går riktigt fort.

    Vad som kan hjälpa dig nu är att du tar tag i din bostadssituation, antingen genom att utnyttja de kontakter du borde ha och skaffar en hyreslägenhet i andra hand  eller genom att köpa en bostadsrätt.

    Helt oavsett om ditt önskemål om  platt skatt skulle genomföras nästa vecka är det ändå inte klokt att sitta och slänga 20 000 i sjön varje månad när man HAR andra alternativ.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 17:36:15 följande:
    Hur skulle det vara demotiverande för någon att gå till jobbet bara för att deras maka inte betalar stor progressiv skatt. Och vad är det egentligen för incitament? Det är som att säga att Zlatan inte får göra mål för att det inte motiverar de andra spelarna att göra det. Alla har inte samma förutsättningar, i ett par kanske den ena parten bara har kapacitet att få en lön på 20k i mån medan den andra har kapacitet för 60k, varför ska de då tvingas betala mkt högre skatt än ett par som tjänar 40+40? Det är inte längre 1978 med 80% marginalskatt. Att kvinnor skulle gå tillbaka till spisen 2020 om deras män inte beskattas vansinnigt högt känns absurt. Speciellt eftersom kvinnor börjar dominera prestigefyllda utbildningar och yrken.

    Med ditt resonemang kan man ifrågasätta varför de, relativt få och välbärgade, ska betala platta skatter oå sina utdelningar. Eller varför de som lyckas tillskansa sig en billig HR (prisreflerad av staten) inte ska beskattas mer än 22% när dr hyr ut sin BR med stor vinst. Eftersom du försvarar den progressiva skatten är du svaret skyldig. Regeringens EGEN uttedningstjänst har konstaterat att värnskattens avskaffande finansierar sig själv, ska jag vara TACKSAM för att regeringen tar bort en skatt som inte leder till mer skatteintäkter? Det är som att du ska vara tacksam för att jag slutar ta dina pengar och eldar upp dem.

    Jag har NOLL rätt till avdrag i deklationen vad jag vet, men du får gärna upplysa om vilka avdrag högavlönade kan göra.

    Att besluta att slopa värnskatten tog några veckors förhandlande i nuvarande regeringsunderlag. Så köper inte att det skulle behöva ta åratal.

    Jag har spm sagt bott såhär i mindre än 3 mån och har alternativ på gång. Men med 130 000 mer om året skulle livet få helt andra förutsättningar.
    Som du själv skriver är det inte 1978 längre och idag lönar det sig för folk i allmänhet  på ett helt annat sätt än då att jobba, att gå från deltid till heltid och att gå från deltid i en viss grad till deltid i en högre grad. Som jag skrev är det vad som lönar sig för majoriteten, inte för en  jämförelsevis liten minoritet på några hundra tusen  personer som politiker främst har i åtanke när de lagstiftar om skatter.

    Det som var demotiverande tidigare i Sverige var naturligtvis att skatten för låg- och medelinkomsttagare var väldigt hög jämfört med likande i-länder i Europa. Det är nog de flesta eniga om.

    Tvärtmot vad du tror kan jag tänka mig progressiv skatt på vissa former av kapitalutdelningar. Jag tycker det är fel att kassörskorna  på Åhléns, eller för den delen inköpscheferna   på Åhlens betalar betydligt högre procentuell andel av vad de tjänar i skatt än vad personerna som äger Åhléns gör. Så nu vet du det.

    Att det numera är straffbart att köpa ett hyreskontrakt har jag ju redan dragit, så numera kan man inte längre riskfritt köpa ett hyreskontrakt för att bo där medan man hyr ut sin BR och tjänar grova pengar på det. Vill man tjäna pengar på att hyra ut sin BR får man lösa sin egen boendesituation på annat sätt under tiden så det problem du nämner kommer att försvinna i takt med att vi ser några prejudicerande domar  som visar att det kan kosta väldigt mycket i slutändan.

    Värnskatten började det förstås pratas om redan då  vi saknade regering och det förhandlades om att C och L skulle bli stödpartier. L har drivit frågan om dess avskaffande i flera år.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 19:16:59 följande:
    Att hyra ut BR med stor vinst är standard i Sthlm få som har något emot det.

    Bara att stå i bostadskön medan man bor i sin BR och sedan plocka ut en HR med genomsnittshyra (125kr per kvm) efter ett antal år. Då kan man utan problem, helt lagligt, hyra ut sin BR till 20 000 i vinst och man skattar lågt. Finns inget s9m helst olagligt i detta, bara för paret att skriva sig på olika adresser (ej olagligt heller)

    Känner till många som gör detta, och hyr sådana BR av andra.
    Jamen det är ju inte att hyra ut sin BR i sig jag pratar om. Jag svarade på det du har skrivit om flera gånger i tråden , att "tillskanska" sig en hyresrätt i innerstan  medan man gör det och då har jag påpekat att det numera är straffbart att köpa hyreskontrakt. För om du känner till andra sätt än att köpa hyreskontrakt att nu, inte om 30-40 år då man kommit fram i bostadskön "tillskanska" sig en hyresrätt i innerstan, lagliga sätt, ja då hade du väl själv skaffat dig en hyresrätt med förstahandskontrakt för länge sedan, inte sant?

    Det kan väl knappast vara kurskamrater från den där extremt tuffa utbildningen eller kollegor från ditt nuvarande jobb du pratar om när du säger att du känner många som hyr BR i andra hand till liknade pris som du och därmed slänger 20 000 direkt i sjön varje månad? För har man den positionen har man andra alternativ.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johanna) skrev 2019-11-25 19:07:21 följande:
    Hyra ut sin BR hur som helst är inte helier ok. De flesta föreningar har stadgar som reglerar detta.
    Jag vet. Hur det ser ut och fungerar i praktiken skiljer sig nog ganska mycket mellan olika föreningar. Jag kan tänka mig att i relativt nybildade föreningar i Stockholms innerstad, där alla lägenheter för inte så länge sedan var hyresrätter är det ofta en betydligt mer tillåtande kultur när det gäller andrahandsuthyrning och vilken hyra man då sätter än på andra ställen.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johanna) skrev 2019-11-25 19:46:00 följande:
    Mnjae det håller jag inte med om. Det skulle bero på okunskap hos en färsk styrelse i så fall. En bostadsrättsförening kräver normalt att man bidrar på ett eller annat sätt, om än så lite som på regelbundna städdagar. Med stor andel andrahandsuthyrningar minskar såklart engagemanget då de som hyr sällan deltar. Generella stadgar brukar medge rätt att hyra ut vid studier på annan ort eller när man vill testa att sambo med någon annan. Stadgar brukar också ha en skrivning om att den som förvärvar en lägenhet i föreningen ska ha för avsikt att stadigvarande bo i densamma.
    Några regelbundna städdagar har vi då aldrig haft i den brf (bor inte själv i Stockholms län) där vi har köpt lägenhet och  bott de senaste fyra åren. Allt städning av gemensamma utrymmen både inomhus och utomhus köps in externt. På samma sätt var det i den brf där jag bodde innan vi köpte vår nuvarande lägenhet.

    Att jag tog upp att det kan finnas en speciell kultur  i nybildade bostadsrättsföreningar där lägenheterna nyligen  var hyresrätter i Stockholms innerstad var för att i den situationen får typ alla samtidigt plötsligt samma möjlighet att tjäna grova pengar på andrahandsuthyrning och det kan då finnas ett gemensamt intresse i föreningen för att vara mycket tillåtande när det gäller andrahandsuthyrning.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 20:21:13 följande:
    Jo bland annat. Många sätter i system att ha hyresrätter i familjen. Bara att man skaffar en sunkig lya i knäckebrödhult och "byter" den mot den attraktiva HR brorsan syrran eller farsan sitter på och sen säger upp sunklyan när bytet är genomfört. Ingen olagligt alls vad jag vet. Eller så låter föräldrar barnen bo i den, de har sett till att ha kvar den trots de bor i BR.

    Sen förmedlas massorn av HR med hjälp av kontakter som konstaterats i tråden..Jag letaf kontakter men har tyvärr inga förmögna föräldrar med HR, jag har skapat all min framgång själv, men då ska jag beskattas sönder för närma mig mina förmögna studievänner det ska jag inte. Jag ska minsann "veta min plats" eller hur? Förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt har vi knappt.

    Sedan är det inte bara BR som hyrs ut. Har en äldre kollega långt utanför Stockholm aom hyr ut sitt inredda garage för 15 000. Han har nu gått ner i arbetstid för att bygga ett Attefall på tomten som han kommer hyra ut för 20 000. Bara där 35 000 i inkomst mef 22% skatt.

    Det är ju ett lite "finare" sätt att tjäna pengar på. En löneförhöjning beskattas däremot med 60%..
    Det är inte främst föräldrar folk jag och (troligtvis) andra i tråden  syftar på när vi talar om kontakter. Att man lever och arbetar i Stockholms innerstad betyder ju absolut inte att ens föräldrar bor i Stockholm eller ens någonsin har bott i Stockholm.

    Människor som bor i andra hand i en hyresrätt innanför eller strax utanför tullarna till laglig andrahandshyra har om de inte haft en väldig tur oftast inte kommit över sina andrahandskontrakt genom Blocket eller Kvalster.

    Istället har de t.e.x  genom äldre kollegor vars vuxna  barn ska plugga eller jobba utomlands ett  eller par år fått erbjudande om att hyra det vuxna barnets lägenhet under tiden. Eller så berättar en kursare att hennes  föräldrar ska åka på kryssning i ett halvår när de går i pension och att de tänkt hyra ut sin lägenhet under tiden, men helst till någon de vet vem de är, det känns ju lite läskigt att hyra ut till en helt okänd person...
    Eller så nämner en en kompis som är infödd Stockholmare att han vill prova på att bo ihop på heltid med sin flickvän , men man släpper ju inte ett förstahandskontrakt bara sådar, så han börjar med att hyra ut sin lägenhet ett tag, sen får han se..

    Så kan det gå till i praktiken.

    På utbildningar som t.ex  Handels, KTH och Juristprogrammet finns ofta stockholmsk överklass vars familj och släkt äger hyresfastigheter , det är ett exempel på vad jag menar med kontakter. I Stockholms finans- och juristvärld finns många människor som äger hyresfastigheter, det är exempel på vad jag menar med kontakter.
    Vissa arbetsgivare äger fastigheter och kan förmedla andrahandslägenheter till sina anställda, det är exempel på vad jag menar med kontakter.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 21:04:06 följande:
    Då varför ska man premieras för att man har kontakter men inte för att man jobbar hårt? Eftersom HR har reglerade och inte marknadspriser så blir det ju rena jackpotten i Sthlms innerstad. Samtidigt får de som har mindre resurser och kontakter hanka sig fram på andrahandsboenden, försöker de jobba sig till pengar så de kan komma ikapp kommer staten och sätter P.

    Den progressiva skatten på lön gör att klyftan mellan vanligt folk och de med resurser ökar eftersom alla andra sätt att tjäna pengar är skattebefriat eller har låga platta skattesatser.
    Visst kan man se det som orättvist, men kontakter spelar ofta lika  stor roll när det gäller arbete och uppdrag , det är väl lika orättvist det? Livet är helt enkelt inte rättvist.

    Att många  helst vill hyra ut sin hyreslägenhet till någon de  åtminstone vet vem det är eller någon som ens barn / föräldrar /kollega /nära vän kan gå i god för om det gäller en längre period är väl inte så väldigt konstigt egentligen?

    Vad HR med marknadshyror skulle fylla för funktion i Stockholms innerstad förstår jag absolut inte, det är ju att slänga pengar i sjön på exakt samma sätt som ni gör nu. Du skulle inte ha mer pengar över i månaden för att du hade förstahandskontrakt på en lägenhet med 20 000 i månadshyra än vad du har nu.

    Du behöver  inte alls hanka dig fram på andrahandsboenden och särskilt inte den typen av andrahandsboenden du har nu med 20 000 för 47 kvadrat i månadshyra, det har ju både jag och andra i tråden påpekat flera gånger.

    Du kan köpa en bostadsrätt och då kommer du att kunna göra avdrag för den varje år. Då får du tillbaka en del av skatten.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 20:21:13 följande:
    Jo bland annat. Många sätter i system att ha hyresrätter i familjen. Bara att man skaffar en sunkig lya i knäckebrödhult och "byter" den mot den attraktiva HR brorsan syrran eller farsan sitter på och sen säger upp sunklyan när bytet är genomfört. Ingen olagligt alls vad jag vet. Eller så låter föräldrar barnen bo i den, de har sett till att ha kvar den trots de bor i BR.

    Sen förmedlas massorn av HR med hjälp av kontakter som konstaterats i tråden..Jag letaf kontakter men har tyvärr inga förmögna föräldrar med HR, jag har skapat all min framgång själv, men då ska jag beskattas sönder för närma mig mina förmögna studievänner det ska jag inte. Jag ska minsann "veta min plats" eller hur? Förmögenhetsskatt, arvsskatt eller fastighetsskatt har vi knappt.

    Sedan är det inte bara BR som hyrs ut. Har en äldre kollega långt utanför Stockholm aom hyr ut sitt inredda garage för 15 000. Han har nu gått ner i arbetstid för att bygga ett Attefall på tomten som han kommer hyra ut för 20 000. Bara där 35 000 i inkomst mef 22% skatt.

    Det är ju ett lite "finare" sätt att tjäna pengar på. En löneförhöjning beskattas däremot med 60%..
    Att den gamla fastighetsskatten försvann och förhoppningsvis aldrig mer kommer att återinföras är för att större delen av svenska folket tyckte att  det är fullständigt absurt att årligen betala  stora summor för något som är färdigbetalt för länge sedan . Tror inte ens att Vänsterpartiet vill ha tillbaka den, en av Sveriges mest utskällda skatter någonsin som tvingade bort fattiga åldringar från de hus där de bott hela sina vuxna liv, hus vars lån var betalda för decennier sedan.

    Att arvsskatten försvann handlade mycket om att  folk hamnade hos kronofogden på grund av pengar  de i realiten inte  hade eller inte kunde komma åt, t.e.x i form av hus ute i obygden som kunde ta år att få sålda. Den skatten , åtminstone om vi pratar om "normala" arv  är det knappast heller någon som saknar.

    Angående skatt på kapital inkomster är jag som sagt för en höjning i vissa fall. Som sagt, de som sitter i kassan på Åhléns eller  för den delen är inköpschefer på Åhléns borde inte betala större andel av sin inkomst i skatt än vad de som äger Åhléns gör. Det är inte en särskilt kontroversiell åsikt och jag tror att ganska många håller med om detta.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-25 21:44:21 följande:
    Jobb är inte prisreglerade som Hyresrätter är av staten. Hade de inte varit det hade kontakter varit meningslösa.

    Du förstår inte grundproblematiken. Jag har NOLL avundsjuka på att mina kursare har fått miljoner av sina föräldrar att köpa lägenheter för, att de fått HR till låga hyror mitt i city, att de har fått aktieportföljer som genererar avkastning varje år. Sådant är livet.

    Det som STÖR mig något oerhört är att jag inte FÅR chansen att komma ikapp. Mina kursare kan enkelt få avkastning på sina bostäder, sina aktiekapital, sina bolag (ja vissa får det av föräldrarna). Många av de jag pluggade med tjänar inte ens hälften av vad jag gör. Men det spelar ingen roll. Klyftan mellan oss kommer öka oavsett hur jävla produktiv jag än är, vilken bostad jag än köper. Min lön beskattas så oerhört mycket hårdare än alla deras sidoinkomster. Får jag en löneökning på 100 000 per år får jag behålla 40 000 för staten. Om de realiserar en bistadsvinst, aktiekapital eller tar utdelning ur sina bolag på 100 000 får de behålla 78 000.

    Det är kört från början för vanligt folk att ens hålla jämna steg, och du verkar älska det. Hur kommer det sig?
    Och du förstår inte att det inte är främst rika föräldrar jag pratar om. Jag pratar om att DU i egen kraft, genom den klassresa du verkar ha gjort borde ha skaffat dig nätverk och kontakter som du skulle kunna utnyttja för att slippa betala 20 000 för 47 kvadrat varje månad, oavsett om dina föräldrar är bönder i Knäckebröhult eller lägre medelklass i Kalmar eller har arbetaryrken i Sundsvall.

    Johan, du verkar inte särkilt streetsmart.

    Jag missunnar inte alls dig att få bo i det där radhuset strax utanför tullarna,det tycker jag  absolut inte  ett märkligt önskemål på något sätt även om jag själv inte skulle vilja bo i Stockholm även om jag hade haft möjlighet.

    Du verkar ha bestämt dig för att det finns ett glastak för just dig. Först berodde det glastaket  enbart på bristen på sambeskattning, eller som det skulle bli frågan om i ditt fall samboavdrag, och nu beror det här glastaket enbart på bristen på platt skatt.

    Men du skulle kunna bli egen företagare istället för att vara anställd. Då ser skattesystemet annorlunda ut.

    Du skulle kunna starta ett eget företag paralellt med ditt jobb redan nu och därmed få en sidoinkomst.

    Eller ni skulle kunna bo ett eller ett par år i något annat EU-land med andra skatteregler  hela familjen,  och anställa en nanny som hjälper din fru med barnet /barnen.

    Och framför allt skulle du kunna göra något åt er bostadssituation redan nu. Köp en bostadsrätt om du verkligen inte kan utnyttja de kontakter du med din position och studiebakgrund borde ha.

    Men du verkar inte ens vilja överväga de här lösningarna.


  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (förstår) skrev 2019-11-27 10:36:58 följande:
    Vad jag läst i tråden blev ts sambo sjuk och hon blev sjuk under sin studietid. Det är inte någons fel.
    Läs TS inlägg 24 där han skriver att de inte "direkt prioriterade att rulla sjuksängen till Försäkringskassan" och TS inlägg 106 där han skriver att någon regelrätt sjukskrivning inte gjordes och att de "inte var stenhårda med att lösa alla detaljer".

    Nej, det är ingens fel att TS sambo blev sjuk men däremot är det absolut någons fel att det inte ens kollades upp ordentligt om hon var berättigad till sjukpenning.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (hooked on a feeling) skrev 2019-11-28 01:59:32 följande:

    Det är sjukt, men det är så globalist...erna...vill ha det. Att maxa skatten och försvaga familjerna är dess främsta vapen. Om man nu påstår sig vara för ett individualistiskt samhälle så borde frivillig sambeskattning alltid vara ett alternativ. Men det kommer ju leda till sundare, lugnare och talrikare familjer med kvinnor som många gånger väljer bort beroendet av staten och det är ju farligt.


    Ska vi vara konservativa så ska vi väl åtminstone vara konsekventa? En frivillig sambeskattning skulle aldrig omfatta sambos i ett konservativt samälle utan enbart gifta par. TS är sambo.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (16000) skrev 2019-11-28 22:33:18 följande:
    Förväntas och förväntas, det är ju hans val. Han måste fortfarande inte. Han kan vägra. Dock så får hon ju då flytta. Men varken stat, kommun eller sambon själv kan tvinga honom utan det är helt hans val.
    Jag har varit i sitsen själv, men jag tjänade inga 70 000 utan snarare 1/4 av vad han tjänar och jag satt inte och gnällde som ts gör. Jag visste ju att det fanns alternativ.
    Precis.  Det finns en enorm skillnad på att vara sambo och gift här. En gift person som inte vill försörja sin man eller hustru kan tvingas till detta på rättslig väg.  Det gäller även under betänketiden för skilsmässa och i vissa fall faktiskt också under en kortare period efter det att skilsmässan vunnit laga kraft, så att exmaken eller exhustrun ska ha en rimlig chans att t.ex hinna börja en utbildning eller söka och få ett arbete.

    Men en sambo kan däremot i princip lämna sin sambo från en dag till en annan utan några som helst ekonomiska skyldigheter. Däremot är man förstås alltid skyldig att ta sin del av försörjningsansvaret för eventuella  gemensamma barn.

    Att soc FÖRVÄNTAR sig att sambos försörjer varandra innebär inte att det finns någon lagstadgad SKYLDIGHET för sambos att försörja varandra.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom