Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 21:53:50 följande:

    Nej jag vill att par som tjänar lika mycket ska betala lik mycket i skatt. Vad jag tjänar/jobbar med har i högsta grad att göra med vad min sambo tjänar/jobbar med och vice versa. Vi bor tillsammans och delar på utgifter. Dessa utgifter betalas av våra gemensamma inkomster.


    Jo, jag har förstått din grundtes. Men funderae på om inte mycket av det som du upplever som ett problem beror på sambolagstiftningen som är ett slags "mellanläge". Man har inte lika starka juridiska åtaganden emot varandra som gifta varför det kan uppstå sånt som kan upplevas som en gråzon, som tex vid ansökan om försörjningsstöd osv. Men det var bara en tanke.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 22:00:20 följande:

    Så du tycker alltså det är rimligt att om min sambo skulle dö, så ska jag, om jag tjänar tex 60 000 i mån, behöva betala mycket MER i skatt än ett par som tjänar 30+30 TROTS att det är billigare för dem att leva i par?

    Det är rimligt att paret får utnyttja mycket mer i tex RUT TROTS att jag som ensamstående sannolikt kan behöva det mer?

    Ska jag vara tvingad till en desperat jakt efter sambo för att slippa bli straffbeskattad av staten?


    Jag tycker att det är rimligt att var och en som jobbar betalar skatt på sin egen lön oavsett eventuella kärleksrelationer och oavsett vem de bor med. Jag anser inte att man blir straffbeskattad för att ens kärleksrelationer eller brist på det samma inte spelar roll för vilken skatt man ska betala på sin lön.

    Varför skulle du behöva jaga efter sambo på grund av skatten? Skatten påverkas ju inte av om du är sambo eller ej. Så din så kallade straffbeskattning blir ju samma med eller utan sambo.

    Rut är jag inte tillräckligt insatt i för att kunna diakutera och har ingen åsikt om.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 22:14:43 följande:

    Så länge den statliga skatten slopas håller jag med om att det är rimligt. Varför ska skatten vara helt olika beroende på hur man får sin inkomst? Varför ska jag beskattas 60% vid en löneökning men 30% om jag hyr ut ett rum i villan eller ett attefallshus tex?


    En annan variant vore ju att höja tex skatten på andra skaer, som tex att hyra ut sitt hus. Vore kanske lite tokigt att höja just den skatten med tanke på bostadssituatione idag dock.

    De är ju inte ett absolut samband att så länge vi har progessiv skatt på lön så måste alla andra skatter se ut previs som de gör idag. Man kan ju faktiskt höja skatt på tex kapital om problemet är att det är mer lönsamt att tjäna pengar på kapital än på arbete. Det bli lite svårt att diskutera med dig när du diskuterar som att det bara fanns två möjliga varianter.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-30 07:03:30 följande:

    Det blir fruktansvärt skevt idag. Om man ska prata incitament tänk dig följande;

    Sverige har läkarbrist. Men en duktig kirurg får behålla 40% av en löneökning. Om han kan snickra och bygga attefallshus får han behålla 70% av inkomsten. Dealar han med aktier bfår han behålla 78% av vinsten. Startar han bolag betalar han bara bolagsskatt. Kirurgen ges incitament att sluta operera och göra vadsomhelst annat för att tjäna pengar. Helt idiotiskt och orimligt.


    Ja, man kan absolut diskutera skatt för skatt och se vad det får för konsekvenser att höja dem och vad det kan finnas för anledningar att ha dem som de är. Blir lite för mycjet i denna tråd dock som egentligen handlar om sambeskattning om vi ska gå igenom varenda skatt som finns.

    Men jag förstår att en av de viktiga principerna för dig när du diskuterar är att du anser att det är enklare att tjäna pengar på kapital än på lönearbete och att du anser att det är fel. Och så långt är jag med dig, det är ett rimligt argument när du diskuterar platt skatt (irrelevant dock när diskussionen är sambeskattning, du pendlar från ett inlägg till ett annan i vad du diskuterar), Däremot blir det skevt när du utgår från att den enda möjliga lösningen på det är att införa platt löneskatt och att alla som är för proggressiv löneskatt i någon form är för alla andra skatter du till synes slumpvis nämner och hur de är utformade. Så enkelt är det inte, det finns inte bara två möjliga varianter.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-30 09:33:57 följande:

    Den gängse uppfattningen i tråden är att jag sk sluta "gnälla" och bara acceptera nuvarande system som det är. Att det är "meningslöst" att diskutera något som inte har riksdagsmajoritet. Med den inställningen accepterar man det faktum att tex kapital (men även andra inkomstformer) har mycket lägre skatt än lönerbete.

    För att rättfärdiga den statliga skatten (vilket denna tråd främst berör) är det rimligt att man väger fördelar mot nackdelar att behålla den. Nu ska ju gudskelov så att värnskatten ska slopas, men det är rimligt att de som förespråkar att den ska behållas. Riksdagens egna utredningar, tillsatta av Magdalena A, har tom visat att ett avskaffande på bara lite sikt finansierar sig själv.


    Jag har själv inte uttryckt att du ska sluta gnälla och bara acceptera. Det är ju jättebra med folk som engagerarsig politiskt för det de tror på. Ett aktivt samtal är viktigt för demokratin.

    Ja visst kan man väga fördelar mot nackdelar, det jag reagerade på är att du uttrycker dig som att det bara finns två sätt att tycka på, endera är man nöjd med nuvarande skattesustem exakt som det är och enda orsaken till det är att man är missunsam eller så vill man införa platt löneskatt. Du öppnar inte för att det finns andra sätt än dessa två.

    Sen blandar du villt. I ett svar på ett argument mot sambeskattning kan du slänga in ett svar om att det är fel med låg skatt på kapital, så det är lite svårt att följa en röd tråd i diskussionen. Men ändå intressant att höra hur andra resonerar tycker jag.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-30 09:40:27 följande:

    Att de som förespråkar att den ska behållas visar konkreta argument.

    I övrigt kan man principellt hålla med om något som man inte förespråkar. Tex kan du hålla med om att det faktiskt är skevt att en ensamstående med 2 barn ska betala mycket MER i skatt än ett par med samma bruttoinkomst när detta par dessutom har fördelen att det är billigare att bo gemensamt.

    Exempelvis tycker jag att det principiellt är förjävligt att jag som inte har alkoholproblem ska behöva betala jättehöga skatter och inte ha tillgänglighet till alkohol i matbutiker. Men jag förstår att jag alla måste "straffas" på detta sätt pga att en minoritet inte klarar av att hantera alkohol.


    Nej, jag tycker inte att det är så skevt om det är mig du frågar. Jag tycker att var och en ska betala skatt på sin egen lön utifrån vad man själv tjänar. Man väljer ju själv om man vill vara sambo eller ej, trots allt.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-30 11:22:18 följande:

    Fast att bli tillsammans med någon är ju en strävan alla människor har och en fundament för att mänskligheten ska överleva. Då blir det väldigt löjligt att resonera i stil med att man "väljer själv". Om man väljer en Tesla eller en Toyota kan man däremot i högsta grad prata om att man väljer själv. Hur era möjligheter att försörja er utvecklas är ju ofta i hög grad kopplat till omständligheter ni inte kan styra över, att då strafdbeskatta de som har ojämn inkomstfördelning blir väldigt orättvist.


    Man kan vara kär utan att bo ihop. Men håller med om att det var ett onödigt tillägg från mig. Det har inget med mitt argumebnt att göra egentligen.

    Min poäng är ju att man ska beskattas efter egen jnkomst och att vad ens partner eller granne tjänar ska vara irrelevant för vad man själv skattar på sin inkomst. Jag ser inget skevt i det.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-30 12:17:51 följande:

    Men ser du inte inkonsekvensen i att pengarna man får in för att försörja sin familj bedöms olika beroende på var de kommer ifrån samtidigt som staten i andra hänseenden inte alls tar hänsyn till det? Dagistaxan tex ska ju betalas med de pengar familjen får in, oavsett hur inkomstfördelningen i familjen ser ut.

    Ett hushåll med bara en förälder i livet tex har ju bara en inkomst att försörja sina barn med, varför ska denne då få betala MER i skatt än par som tillsammans tjänar MER? Singelföräldern kommer ju få allt ansvar själv ekonomiskt vilket är väldigt betungande och får som tack för hjälpen betala mer i skatt än paret som tjänar mer pengar. Det är ju dessutom SVÅRARE för singelföräldern att ha ett krävande jobb pga allt ansvar.

    Ska du då säga till singelföräldern att hen kunde valt att bli tillsammans med någon som inte dör?


    Eftersom båda vuxna har behov av barnomsorg ska givetivis båda betala för denna och eftersom vi har ett inkomstbaserat avgiftssystem spelar givetvis båda barnomsorgsbehövandes inkomster roll. Men du tänker att sammanboende föräldrar inte skulle betala en avgift för barnet utan en avgift per vuxen som ör ibehov av barnomsorg precis som det är för separerade föräldrar, och att maxtaxan då skulle räknas per barnomsorgsbehövande förälder? Det är ju en variant, men låter otroligt krångligt och kostsamt administrativt. Sammanboende föräldrar skulle sällan tjäna på det heller, men det är klart att det eventuellt skulle kunna ses som mer rättvist mot singelföräldrar. Men eftersom båda bor med barnet blir ett sådant system krångligt även på andra sätt, såå jag tror nog jnte personligen på ett sånt system. Jag tycker inte att det är konstigt att det nlir vissa skilnader om man är samanboende eller ej.

    Och jag ser inte kopplingen mellan hur en barnomsorgsavgift räknas ut och att skatten på min lön ska variera beroende på om jag har en partner eller ej. Jag ser som sagt inte motsättningen i det som du uppenbarligen ser.

    På den ansra frågan är svaret helt enkelt att jag inte anser att vem man är ihop med är relevant för vilken skatt man betalar på sin lön. Jag förstår heller inte hur du menar att sambeskattning för par skulle underlätta för endåsamstående föräldrar? Om det är frivilligt lär ju inget par använda det om de inte tjänar på det och i så fall blir ju skilnaden mellan singelföräldern och de sammanboende ännu större.
  • Anonym (S)

    Eller ja, förlåt. Du kan givetvis mena att man atr bort den inkomstrelaterade avgiften helt och att alla betalar lika oavsett vad man tjänar.

    Jag kan ha en del synpunkter på maxtaxesystemet, men jag ser ingen motsättninge mellan det systemet och att var och en betalar skatt på sin egen lön. De problem jag kan se med maxtaxesystemet har inget med det att göra.

  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-30 14:07:50 följande:

    Jag skiter i vem.som betalar dagistaxan..Det jag fokuserar är att man får betala olika mkt beroende på hur mycket man tjänar. När pengarna kommer in på kontot är det enligt staten skilda ekonomier baserat på individer. När pengarna ska ut från kontot är det helt plötsligt på basis av gemensam ekonomi. Inkonsekvent!

    Sambeskattning skulle inte hjälpa ensamstående. Däremot är jag i högsta grad kapabel att identifiera grava orättvisor även om de inte berör mig själv (vilket folk i tråden tar för givet att jag inte kan, vilket säger jävligt mkt mer om dem än om mig)

    Sambeskattning är ett eventuellt symptom i en grundliggande sjukdom. Sjukdomen är främst statlig skatt. Jag går hellre hårt åt sjukdomen än åt symptomen och säger slopa den statliga skatten.

    Det är ett första steg mot rättvisa där alla som tjänar lika mycket inte betalar groteskt annorlunda skattesatser beroende på om de lever i en relation än slm singlar.


    För mig beror din så kallade inkonsekvens på att det är helt skilda saker. Så jag håller alltså inte med om din bild där.

    Ok, så passagen om ensamstående hade inget med diskussionen om sambeskattning att göra utan var till för att visa nån annan debattör i tråden att du är kapabel att se orättvisor som gäller andra än dig själv?

    Man betalsr inte olika skattesats idag beroende på om man lever i relation eller som singlar. Det är det som sambeskattning innebör och det har vi som dagt inte idag. Idag betalar man samma skatt på sin lön oavsett om man är smbo, singel, mambo, gift osv.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom